Tuvojoties aktīvajai vasaras un atpūtais sezonai, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina vecākus saprātīgāk izvērtēt, cik droša ir vide, kurā spēlējas viņu bērni. Pēdējā gada laikā ir pārbaudīts gandrīz tūkstotis preču, tai skaitā arī bērnu rotaļlietas. 48% pārbaužu secināts, ka prece lielākā vai mazākā mērā neatbilda drošības standartiem.

No bērnu preču un pakalpojumu klāsta tika pārbaudītas piepūšamās atrakcijas, spēļu laukumi, augstās bērnu gultiņas, batuti un individuālās aizsardzības līdzekļi.

PTAC pārbaudīja 19 augstās gultas, no kurām 60% neatbilda drošības normām – nebija izvēlētas atbilstošas barjeras, izvēlētais materiāls izrādījās nepietiekami izturīgs, bija arī konstrukcijas trūkumi, piemēram, nepareizi izvietoti pakāpieni vai pārāk tālu izvietotas pamatnes līstes.

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties aprīkojumu lēkāšanai vai aizvedot savu bērnu uz spēļlaukumu?

Spēļu laukumi - pārklājums, iekārtas augstums

Foto: DELFI

Spēļu laukumā pievērsiet uzmanību laukuma pārklājuma veidam, kā arī uzstādītās iekārtas augstumam. Parasti iesaka iekārtu augstumu izvēlēties ne augstāku par 1,5 metriem. Praksē visbiežāk negadījumi ir saistīti ar kritieniem, kas notikuši pašu bērnu uzvedības dēļ. Īpaši tas attiecas uz uzvedību šūpolēs.

Neļaujiet bērnam neko piesiet iekārtām: ne apģērba šņores, ne cilpas, ne arī mājdzīvnieku pavadas, jo bērns tajās var nožņaugties

  • triecienu samazinošai pamatnei ap rotaļu laukuma iekārtām jābūt pietiekami biezai. Piemērotākais pārklājums rotaļlaukumiem ir zāģu skaidas, mulča, smiltis vai gumijas materiāls;
  • pārliecinieties, ka pārklājums pirms un pēc šūpolēm ir divas reizes tālāk nekā piekares;
  • pārbaudiet, vai iekārtām nav asu malu un smaiļu;
  • pārbaudiet, vai iekārtas nerada krišanas risku, īpaši, vai nav atklātas betona daļas, koka izvirzījumi un akmeņi;
  • pārliecinieties, ka paaugstinātām virsmām – platformām un rampām, ir norobežojumi, lai izvairītos no kritieniem; 
  • pārliecinieties, ka margu spraugas ir vai nu tik šauras, lai bērns tur galvu nevar iebāzt, vai tik platas, lai bērna galva nevar iesprūst.

Batuts - drošības tīkls, amortizējoša pamatne

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pievērsiet uzmanību batuta izvietojumam. Tam jābūt izvietotam brīvā vietā, kurā nav potenciālu apdraudējumu, piemēram, žogi, dzīvžogi, koki, mieti vai kādi priekšmeti.

Pirms laist bērnu lēkāt pa batutu, pievērsiet uzmanību batuta tehniskajam stāvoklim un drošības aprīkojumam:

  • metāla atsperēm, āķiem un rāmim jābūt aizsargpārklājumam;
  • batutam jābūt ar drošības tīklu;
  • pārliecinieties, vai batutam nav caurumu, plīsumu vai plaisu, kā arī, vai tam nav bojāts rāmis.

Lai droši lēkātu pa batutu, tam jābūt pareizi novietotam. Noskaidrojiet:

  • vai ap to ir vismaz 2,5 metrus "drošas krišanas zona";
  • vai tas ir izvietots uz triecienu samazinošas pamatnes (piemēram, mīksts un elastīgs zāliens, smiltis, mizu mulča vai cits materiāls, kas nodrošina amortizējošu efektu);
  • vai tas nav izvietots uz cietas pamatnes (piemēram, betona, asfalta u.tml., bez drošības tīkla vai paklāja);
  • pievērsiet uzmanību, vai labi pieejamā, redzamā un izlasāmā veidā ir izvietota norāde par lietotāja maksimālo svaru un/vai vecumu un batutu izmantošanas noteikumi un brīdinājumi. 
Lai lēkāšana būtu droša, uz batuta drīkst atrasties
tikai viena persona.
Lēkātājiem noņemiet visas rotaslietas, pulksteni, kaklarotas vai apģērbu, kas var aizķerties.

Piepūšamās rotaļu iekārtas - pareizā augstuma pamatne

Pievērsiet uzmanību iekārtai un tās novietojumam. Droša piepūšamā iekārta ir tā, kurai:

  • platformas augstums nav lielāks par 60 cm no piepūšamajai rotaļu iekārtai ir lietotājus ietverošās (saturošās) sienas, kas ir vismaz lietotāja augstumā;
  • atvērtajā iekārtas pusē ap iekārtu vismaz 1,2 m ir triecienu samazinošs pārklājums.
Piepūšamajai iekārta jābūt novietotai drošā attālumā no iespējamajiem apdraudējumiem, piemēram, elektrolīnijām un citiem šķēršļiem, kas varētu radīt savainošanās risku (žogi, koki u.c.). Minimālais iekārtas attālums no citiem objektiem ir 1,8 m.

Piepūšamajai rotaļu iekārtai ir vismaz seši stiprinājuma punkti. Vienā piepūšamajā iekārtā vēlams atrasties tikai vienas vecuma grupas bērniem.

Pirms lēkāšanas novelciet bērnam apavus un brilles, ja iespējams. Neļaujiet ņemt līdzi cietus, asus vai citus bīstamus priekšmetus, arī ēst vai dzert lēkājot nedrīkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!