Foto: PantherMedia/Scanpix
Vien retais cilvēks rītus uzskata par dienas patīkamāko daļu – vairumam no mums tie sagādā īstas mocības, sākot ar grūtībām pamosties laikā un beidzot ar kaitinošajiem sastrēgumiem. Tomēr – kāds būs rīts, tāda nereti var izvērsties arī diena. Šai sakarā piedāvājam piecus zinātniski pamatotus paņēmienus, ko apkopojis "Huffington Post", kā rītus padarīt krietni patīkamākus un noskaņojumu – saulaināku.

Baudi rīta kafiju, vērojot svaigi grieztus ziedus


Foto: PantherMedia/Scanpix
Evolūcijas teoriju piekritēji un psiholoģijas speciālisti pauž viedokli, ka cilvēki ziedus uztver kā zināmu garantu drošai un harmoniskai videi. Tādējādi rožu pušķa vai jebkuru citu ziedu aplūkošana brokastu laikā uzlabo noskaņojumu un rada sajūtu, ka gaidāmā diena nesīs prieku un panākumus.

Bez tam Hārvardas Universitātes pētnieki atklājuši, ka sievietes, kuras mostoties ierauga svaigus ziedus, dienas laikā ir laimīgākas un darbā - enerģiskākas. 

Guli uz "pareizā" sāna


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā izrādās, gulēšana uz ķermeņa labās puses labvēlīgi ietekmē sapņus. Turcijas zinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēki, kuri guļ uz labā sāna, jūtas labāk izgulējušies un atpūtušies, nakts laikā retāk ceļas, kā arī sapņo jaukākus sapņus.

Savukārt gulēšana uz kreisā sāna rada slodzi ķermeņa kreisajā pusē esošajiem orgāniem, kas rezultējas murgos un caurākā miegā, atklājuši pētnieki. 

Nobaudi glāzi svaigi spiestas sulas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Apelsīni satur vitamīnu B6 un folijskābi, kas īpaši ieteicams cilvēkiem, kuri sirgst ar depresiju. Bez tam - apelsīnu smarža, kā atklāts kādā Brazīlijā veiktā pētījumā - ievērojami uzlabo garastāvokli, kas ir viens no svarīgākajiem patīkama rīta un lieliskas dienas priekšnoteikumiem!

Veic nelielu rīta vingrošanu svaigā gaisā


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja tas iespējams, no rīta velti 15 minūtes nelielai vingrošanai, iekļaujot atspiešanos, palēcienus, pietupienus un skrējienu uz vietas. Ideāli to būtu darīt svaigā gaisā, bet šādam sportam jebkurā gadījumā ir ļoti labvēlīga ietekme uz noskaņojumu kopumā - slodze paātrinās sirds darbību, apgādājot organismu ar skābekli un, attiecīgi, padarot tevi mundru un enerģisku.

Neatsakies no rīta baudas lieko miega minūšu vārdā


Foto: PantherMedia/Scanpix
Testosterona līmenis gan sievietes, gan vīrieša organismā visaugstākais ir no rītiem. Tādējādi mīlēšanās uzreiz pēc pamošanās sagādās gan vairāk baudas, gan uzlabos noskaņojumu seksa laikā izstrādāto hormonu dēļ. Jāpiebilst, ka eksperti rīta mīlēšanos nereti pat vērtē atzinīgāk nekā pamošanos ar kafijas krūzes palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!