Foto: LETA
Ja bērnam sākušas pasliktināties sekmes, samazinās koncentrēšanās spējas un zūd interese par skolu un hobjiem, iespējams, ka tā ir viena no pazīmēm, kas liecina par legālo narkotiku lietošanu, tā pirmdienas raidījumā "Rīta panorāma" stāstīja Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Landsmane.

Pēdējā laikā arvien biežāk vecāki, kuru bērni tā sauktās legālās narkotikas lieto pusgadu, vēršas pie narkologiem, lai tie palīdz viņu atvasēm. Situācijas, ka ir vērojama pašlaik, sāk līdzināties tai, ko ārsti piedzīvoja ap 2000. gadu, kad speciālistu redzes lokā nonāca jaunieši, kuri sāka lietot heroīnu.

Pašlaik "spaisa" lietotāji, kas prasti nonāk slimnīcās, ir ļoti smagā stāvoklī – ar halucinācijām, bailēm, paniku, nemieru, agresiju. Narkoloģe pastāstīja, ka bieži vien šie jaunieši parasti pamet skolu un nemācās.

Biežāk pie speciālistiem vēršas vecāki, kuru bērni lieto augu maisījumus. Ja vecākiem izdodas aizvest bērnus pie ārsta un ārstiem izdodas izveidot kontaktu ar pacientu, tad  jaunieši labprāt ir gatavi sadarboties un ārstēties. 

Slimību profilakses un kontroles centrs līdz šim izdevis aizliegumu kopumā 14 jaunām psihoaktīvām vielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!