Foto: PantherMedia/Scanpix
Protams, ir jauki, ka mazulis apgūst zīmēšanas prasmes, bet ko darīt, ja jaunais mākslinieks ierodas no bērnudārza ar flomāsteru noķēpātu apģērbu?

Konsultēja profesionālās uzkopšanas servisa SIA "LiiR" un SIA "Officeday Latvia" eksperti.

Flomāsteru un marķieru veidi

Kvalitatīviem flomāsteriem tinte tiek izgatavota uz ūdens un pārtikas krāsvielu bāzes, tie nav toksiski un viegli nomazgājas no rokām un apģērbiem. Izvēloties flomāsterus, būtu jāpievērš uzmanība flomāsteru korpusam un serdenim. Kvalitatīvu flomāsteru ražotāji ir parūpējušies, lai flomāstera korpuss būtu ergonomisks un īpaši piemērots bērna rokai, nenogurdinot to, kā arī, lai flomāsteru serdenis nedeformējas, ja bērns pārāk stipri piespiež flomāsteru papīram.

Teksta marķieri ir speciāli paredzēti teksta iezīmēšanai un marķēšanai, tie neizsmērējas un neizbalo. Mūsdienās teksta marķieru tinte parasti tiek izgatavota uz ūdens bāzes. Pieejami dažādās krāsās, ar parastu vai fluorescencu tinti.

Noturīgie marķieri jeb permanentie marķieri ir gaismas, ūdens un UV noturīgi un ātri žūstoši. Tos parasti izmanto vietās, kur nepieciešams atstāt neizdzēšamas atzīmes. Spēj rakstīt uz dažādām cietām, neporainām virsmām: papīra, metāla, stikla, koka, keramikas, akmens, gumijas, ādas u.c.  Tinte ir nenomazgājama un spēj palikt uz virsmas pat vairākus gadus.

Bieži gadās, ka mājās vai darbā kāds rakstīšanai uz baltās tāfeles speciālā marķiera vietā izmanto noturīgo marķieri, kurš atstāj nenotīrāmas līnijas uz tāfeles virsmas. Šajā gadījumā palīdzēt var speciāli tāfelei paredzēto marķieru izmantošana. Vairākas reizes krāsojot ar tāfelēm paredzēto marķieri virs noturīgā marķiera atstātajām pēdām un noslaukot, ar laiku tāfele kļūs tīra.

Tekstila marķieru un flomāsteru tinte ir speciāli paredzēta rakstīšanai uz tekstila izstrādājumiem un tie piemēroti gan rūpnieciskai izmantošanai (marķieri), gan sadzīvei (flomāsteri). To tinte ir izturīga pret vārīšanu, mazgāšanu un gaismu. Tekstila flomāsteri ir salīdzinoši lēts un interesants veids, kā veidot savu dizainu uz apģērba, noteikti patiks un radīs prieku bērniem. Pēc auduma apzīmēšanas vēlams zīmējumu nostiprināt, izgludinot audumu. Vēlāk audumu var mazgāt veļas mašīnā 60° un gludināt līdz 160°.

Tīrīšana atkarīga no flomāsteru veida

Traipu tīrīšana atkarīga no flomāstera vai marķiera veida. Bērnu vajadzībām prātīgāk būtu iegādāties flomāsterus, kuri ražoti uz ūdens bāzes, jo to radītos traipus vēlāk būs vieglāk likvidēt. Traipa likvidēšanai pilnīgi pietiks, ja to apstrādāsiet ar skābekli saturošu traipu tīrītāju (piemēram, "Vanish Oxy action") un pēc tam izmazgāsiet ar veļas mazgājamo pulveri. Šādu traipu var mēģināt tīrīt arī ar 3% ūdeņraža pārskābi – samērcējiet vates tamponu ūdeņraža pārskābē, paberziet traipu tik ilgi, līdz tas izšķīst un pēcāk mazgājiet veļasmašīnā, pievienojot traipu tīrītāju.

Spirta bāzes flomāsteru radītus traipus jau būs grūtāk iztīrīt. Ja traips radies uz drēbēm, labāk būtu tās nekavējoties nodot ķīmiskajā tīrītavā. Ja tas nav iespējams, var mēģināt tīrīt pašu spēkiem. Nekavējoties nosusiniet virsējo krāsas slāni ar papīra salvetēm, lai krāsa neieēdas auduma šķiedrās, apstrādājiet traipu ar denaturēto spirtu un mazgājiet audumu ziepjūdenī. Ja traips ir liels, talkā jāņem izsmidzināms traipu tīrīšanas līdzeklis. Nenolaidiet rokas, ja traips nepazudīs uzreiz pēc pirmās mazgāšanas reizes, jo dažreiz tā pilnīgai izmazgāšanai ir nepieciešamas vairākas apstrādes un mazgāšanas reizes. Traipa izņemšanai var mēģināt lietot arī benzīnu, acetonu vai nagu lakas noņēmēju.

Ja flomāsteru traips radies uz paklāja vai mēbeļu auduma, uzreiz nosusiniet krāsas virsējo kārtu ar auduma salveti un apstrādājiet ar denaturēto spirtu. Flomāsteru traipus no plastmasas priekšmetiem (piemēram, rotaļlietām) vienkārši notīrīt ar vieglu sārmu līdzekļa vai ziepjūdens šķīdumu un lupatiņu vai sūklīti, pēcāk priekšmetu noskalojot.

Flomāsteru traipu tīrīšanas idejas no portāla "Cālis" lietotāju pieredzes:

Firmas "GNLD" līdzeklis SUPER 10;
Ar "Norwex" līdzekli vai "Sano" švammīti;
"Sonett" žults ziepes vai arī "Ecover" traipu izņēmējs;
"ACE" zaļajā pudelē;
"Elix" ražotais šķidrais mazgāšanas līdzeklis;
Veļas ziepes pirms likšanas veļas mašīnā;
"OXO BRITE" skābekļa pulveris;
"PreWash" pūšamais pirms mazgāšanas pirms likšanas veļas mašīnā;
"AlmaWin" apelsīnu eļļas tīrītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!