Foto: PantherMedia/Scanpix
Veicot smadzeņu magnētiskās rezonanses un datortomogrāfiskos izmeklējumus 152 pusaudžiem, kas aizrāvušies ar datorspēlēm un videospēlēm, neirofiziologi secinājuši, ka šādas spēles zināmā mērā pozitīvi ietekmē smadzeņu funkcijas. Dati ir publicēti zinātniskajā žurnālā "Plos One".

Eksperimentos iesaistīja gan meitenes, gan puišus. Lai gan tradicionāli spēles spēlē vīrieši, tomēr pētījuma datu salīdzināšanai nepieciešami bija abi dzimumi. Tīņi katru nedēļu spēlēja datorspēles ne mazāk kā 12,6 stundas. Pētnieki novēroja, ka spēlmaņiem paaugstināta aktivitāte un pat biezāka smadzeņu garoza ir tajās vietās, kas atbild par dažām specifiskām domāšanas funkcijām.

Piemēram, spēlmaņiem labāk nekā citiem ir attīstītas tādas iemaņas kā prasme vienlaikus paturēt prātā vairākus  faktus, vienlaikus veikt dažādas darbības, ātri pārslēgt uzmanību no viena objekta uz citu. Viņiem ir arī labākas stratēģiskās plānošanas prasmes. Smadzeņu daļa, kas atbild par redzes funkcijām un uzmanību, arī ir attīstīta labāk. Protams, visas šīs iemaņas ir nepieciešamas, aktīvi spēlējot datorspēles.

Uzskata, ka biezāka smadzeņu garoza liecina par izteiktākām domāšanas spējām, attiecīgi datorspēles, iespējams, dažreiz ir pat noderīgas. Tiesa, pētnieki arī pieļauj, ka datorspēles biežāk izvēlas spēlēt tie, kam ir šīs spējas jau ir dabas dotas.

Ir bijuši eksperimenti, kuros jauniešiem piedāvāts spēlēt spēli "Super Mario 64" pusstundu dienā astoņas nedēļas pēc kārtas. Rezultātā mērījumi parādīja, ka ir nedaudz ir palielinājies pelēkās vielas apjoms smadzenēs.

Citi pētījumi gan atklāj videospēļu negatīvo ietekmi. Kaislīgi spēlmaņi nespēj ilgstoši koncentrēties, viņiem var būt problēmas ar emociju savaldīšanu un ir vājas socializācijas prasmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!