Agrā mošanās uz dārziņu vai skolu notiek vieglāk, ja no rīta var paskatīties multiplikācijas filmu. Vecāki portālā "Cālis" gan ir neapmierināti, ka filmu saturs nav atbilstošs tam, ko vajadzētu redzēt bērniem.

"Tā vietā, lai rādītu izglītojošas, sirsnīgas, emocionālas multenes, rāda kaut kādus monstrus, kas mēģina viens otru pārspēt superspēkā," tā par TV-3 rīta multiplikācijas filmu izvēli viedokli pauž kāda mamma. Viņai piekrīt lielākā daļa vecāku, kas arī uzskata, ka televīzijas programmai vajadzētu tomēr būt bērnam draudzīgākai un ne tik vardarbīgai.

Vecāku rīcībā ir pults

MTG sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Zandersone, ar kuru sazinājāmies, lai noskaidrotu, pēc kādiem kritērijiem tiek veidota bērnu multiplikācijas filmu un raidījumu pakete, paskaidroja, ka TV3 saviem skatītājiem, tostarp arī mazākajiem, piedāvā plašu programmu klāstu, kurā katrs var atrast sev ko saistošu. "Piedāvājam dažādas multenītes visām gaumēm, jaunākās animācijas filmas no plašā kino piedāvājuma, arī dažādas ģimenes filmas. Pēdējā gada laikā esam rādījušās tādus darbus kā "Chuggington", "Clifford - theredbigdog", "CuriousGeorge", "Disney'shandymanny", "Mylittlepony: friendshipismagic", "Poundpuppies". Pieminētās multenītes nekādi nevar saukt par vardarbīgām.

To, kas nonāk pie skatītājiem, ietekmē vairāki faktori – bērnu programma, kas ir pieejams šajā tirgū; kā arī tiesības pārraidīt dažādos šī žanra darbus. Savukārt latviešu multenes un bērnu filmas, kas veidotas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, ir krietni nelielā skaitā. Tāpat jāsaprot, ja tiesības Latvijas teritorijā rādīt konkrētos produktus ir ieguvis kāds cits televīzijas kanāls, tad tas parasti nozīmē, ka šādas tiesības nevar iegūt neviens cits no televīzijas kanāliem.

Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ ne vienmēr visu, ko vēlamies piedāvāt saviem skatītājiem, varam nopirkt. Mēs, protams, priecātos rādīt vairāk Latvijā veidotās multenes, tomēr jārēķinās arī ar augstajām izmaksām. Tas ir saprotamu iemeslu dēļ – šīm multenēm noieta tirgus lielākoties ir Latvija, savukārt ārzemēs veidoto saturu izplata dažādos tirgos un tādēļ arī to cenas ir atbilstoši zemākas.

Vēlamies atgādināt mūsu skatītājiem, ka ģimenes rokās ir televīzijas pults, ar kuras palīdzību var izvēlēties kad un ko skatīties, ko ļaut skatīties arī bērniem, un ko mazākajiem ģimenes locekļiem nevajadzētu redzēt. Apzināmies, cik liela loma ir televīzijai, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka ikvienai ģimenei ir pašai jāuzņemas audzināšanas darbs."

Ja ģimenē viss kārtībā...

Ģimenes atbalsta centra "Līna" psiholoģe Līga Liepiņa uzsver, ka svarīgākais ir nevis tas, vai bērns vispār šādas multiplikācijas filmas skatās, bet gan tas, cik bieži un cik daudz vecāki ļauj tās skatīties.

"Tikai multfilmu dēļ bērns nepaliks agresīvs, bet tās var ietekmēt bērnam uzvedību tad, ja ģimenē ir arī citas grūtības un problēmas. Tad multiplikācijas filma var būt kā katalizators, kas ''palaiž'' vai saasina, piemēram, agresīvu uzvedību. Protams, ja bērns pārsvarā tikai skatās multfilmas, tad viņam var būt apgrūtinātas sociālās un komunikācijas prasmes, jo viņam attiecības ir tikai ar ekrānu nevis dzīviem cilvēkiem.

Līdz 2 gadiem vispār nevajadzētu skatīties multfilmas, spēlēt planšeites, iphone utt., jo attiecības ar ekrānu būtiski ietekmē un maina to, kā darbojas bērna smadzenes. Vēlāk vecākiem vajadzētu sekot līdz, ko un cik daudz skatās bērns. Pieļauju, ka pirmsskolas vecumā, piemēram, bakuganu multenes nebūtu vēlams skatīties. Vēlāk skola ienes savu tēmu loku un bērnam gribas skatīties to, ko skatās vienaudži. Nevajadzētu ar pārspīlētiem aizliegumiem bērnu izolēt no vienaudžu sabiedrības. Ja uztrauc filmas saturs,  var to noskatīties kopā, pārrunāt redzēto. Būtu labi  vienoties, cik ilgi multenes varēs skatīties. 

Arī pieaugušie skatās asa sižeta filmas. Dažreiz tas ir veids, kā izlādēt spriedzi un izdzīvot varoņu cīņas. Tas ir aktuāli arī bērniem. Sevišķi puikām. Ja bērns paralēli ''sliktajām'' multfilmām redz un piedzīvo arī citas filmas, pasākumus, attiecības, tad multenes nebūs traumējošas.

Vēl vajadzētu ņemt vērā laiku, kad tiek skatītas multfilmas.  Noteikti nevajadzētu to darīt pirms gulētiešanas. Vismaz stundu pirms miega vajadzētu atturēties no filmām un multenem, lai bērna uztvere tiktu atslogota un varētu noskaņoties miegam."

Pārbaudes tikai uz iesniegumu pamata

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), kas uzrauga elektronisko mediju, tai skaitā arī televīzijas raidījumu, saturu, pārstāve, juristkonsule Iveta Pelše skaidro, ka padome izvērtē tikai konkrētas sūdzības, kas ir iesniegtas rakstveidā.

"Sūdzībai jābūt rakstiskā veidā un jānorāda uz konkrētu raidījumu un konkrētu laiku, kurā noteiktais sižets ticis rādīts. Tad NEPLP pieprasa ierakstu ar norādīto konkrēto laiku. Mēs neizvērtējam saturu "vispārīgi". Padomei ir savs monitoringa centrs, kurā iekļauti dažādu nozaru eksperti, kas izvērtē, vai sūdzība ir pamatota. Viņi strādā, pamatojoties uz "Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu", kas paredz, ka bērniem paredzētajos raidījumos nedrīkst propagandēt vardarbību, pornogrāfiju, rasu diskrimināciju vai vispār jebkādu diskrimināciju pret personu."

Līdz šim par multiplikācijas vai bērnu raidījumu saturu sūdzības nav saņemtas. NEPLP nevar ietekmēt tos televīzijas kanālus, kas tiek uztvert caur satelītu, piemēram, "Cartoons Network". Uzraudzīti tiek Latvijas teritorijā uztveramie televīzijas kanāli – LTV-1, LTV-7, TV-3, LNT, Rīga 24, Kanāls – 2, PBK, TV-5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!