Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo vairāk strādā mamma, jo lielākas iespējas, ka viņam bērniem būs liekais svars, pavēstījuši Londonas Universitātes koledžas pētnieki, raksta portāls "Medical Ners Today".

Tika pētītas divas britu paaudzes. Pirmo reizi bērnu svaru un augumu mērīja 1965. gadā. Apsekoja 8 500 bērnus, kas tobrīd bija septiņus gadus veci. 1990. gadā uz svēršanu un mērīšanu aicināja pirmās kontrolgrupas bērnu pēcnācējus.

Apaļīgie bērni otrajā pētījuma posmā bija divreiz vairāk. Izrādījās arī, ka no simts bērniem, kurus mērīja pirms 45 gadiem un kuru mammas daudz strādāja, 28 bērni cieta no aptaukošanās. 1991. gadā tie bija jau 48 bērni no simta, tātad gandrīz puse.

Zinātnieki satraucošo tendenci skaidro ar to, ka strādājošām mammām nav laika, lai rūpētos par veselīgu un sabalansētu ēdienkarti. Viņas arī mazāk laika pavada pastaigās ar bērniem. No dārziņa un skolas daudz strādājošās un labi situētās mātes savus bērnus atved automašīnā, bet vakara cēlienu bērni pavada pie televizora vai datora, jo mammai ir jāizdara steidzamie darbi.

Tiesa, laba un aktīva aukle šīs lietas spēj kompensēt - gan pagatavot veselīgu maltīti, gan izstaigāties ar bērniem.

Jāatzīmē, ka ASV mediķi aicina cilvēkus, tai skaitā bērnus, kas cieš no lielāk svara, tomēr nesaukt par resniem vai nenorādīt uz viņu veselības problēmām, jo tādējādi tiekot radītas emocionālas problēmas un mazina motivāciju nomest svaru.

Ja cilvēkam vairākkārt atgādina, ka viņš ir slims, tad tas samazina uzņēmību atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!