Foto: PantherMedia/Scanpix
Izzinošus, izglītojošus eksperimentus kopā ar bērniem var veikt mājas apstākļos. Turklāt tam pat nav nepieciešams īpašs aprīkojums. Pietiek ar to, kas atrodas mājas garāžā, virtuvē, pieliekamajā. Lielāki bērni var darboties paši, jo neviens no eksperimentiem nav dzīvībai un veselībai bīstams. Galu galā garajās, ne pārāk saulainajās brīvdienās mazie nemiera gari ir jānodarbina.

Eksperiments ar balonu un adāmadatu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nepieciešama gara adata, piepūsts balons un skočs jeb līmlenta. Piepūstajam balonu divās vietās – pretējās pusēs, uzlīmē pa gabaliņam līmlentas. Caurdurot šajās vietās balonu ar garu adatu, tas nesaplīsīs.

Brīnumšķidrums

Nepieciešams ūdens un daudz kartupeļu vai kukurūzas cietes (stērķele). Sajauciet paši vai ļaujiet bērnam sajaukt ūdeni ar cieti. Parādiet, kā mainās cietes īpašības, kad ūdens ir mierīgs – stērķele it kā sacietē, kļūst staigna, līdzīga plastilīnam. Bet uzsitot pa trauku un ūdeni iekustinot, mainās arī cietes īpašības, tā it kā sairst. Kas notiek, ja pa kartupeļu cietes virsmu pabraukā ar karoti? Vai mēģina tajā iebāzt pirkstu?

Peldošais citrons

Foto: DELFI

Nepieciešama liela bļoda ar ūdeni, citrons un ola. Vispirms nodemonstrējiet, ka ola nogrimst, bet citrons negrimst un peld pa ūdens virsmu. Virs ūdens citronu notur mikroskopiski gaisa burbulīši, kas ir porainajā citrona miziņā. Notīriet citronu un ielieciet to vēlreiz ūdenī. Tagad tas nogrims.

Neizlīstošā glāze

Nepieciešama glāze, papīra lapa un ūdens. Eksperiments demonstrē, kā darbojas atmosfēras spiediens, turklāt pat glāzes iekšpusē.

Ielejiet glāzē ūdeni, uzlieciet papīra lapu un cieši to piespiediet. Apgrieziet glāzi otrādi. Tā kā gaisa spiediens uz papīra lapu ir stiprāks nekā ūdens spiediens no glāzes iekšpuses, tad papīra lapa nost nekrīt un ūdens no glāzes neizlīst.

Zaļa, bet ekoloģiska omlete

Nepieciešama viena ola un sarkanā kāposta sula. Sarkanā kāposta sula atkarībā no tās koncentrācijas un vides, kurā to šķīdina, maina krāsa sākot no koši rozā līdz pat spilgti zaļai.
Sulu sajaucot ar kādu skābu vidi, tā kļūst rozā, dabiskā vidē tā paliek violeta, bet sārmainā – zaļa.

Tāpēc uzlejot kāpostu sulu uz olas baltuma, var uzcept olu ar zaļu olbaltumu. Kā rīkoties – atdala olas baltumu no dzeltenuma. Olas baltumam pielej kāpostu sulu, sajauc un lej uz pannas. Tad uzmanīgi pievieno olas dzeltenumu, bet tā, lai abas daļas nesajaucas.

Ievilini pudelē olu

Vecs, klasisks, bet pārbaudīts un efektīvs eksperiments ir vārīta olas ievilināšana šaurkakla pudelē. Nepieciešama ir viena cieti vārīta ola un sulas pudele, kuras kakliņš nav pārāk šaurs, bet arī ne tik plats, lai tajā brīvi varētu ielikt olu. Arī sērkociņi, augu eļļa un vēlams kāds spirtots šķidrums. Pudeli izskalo ar nelielu daudzumu spirtotā, pārpalikumu izlej. Tā kā jāsadedzina tikai spirta tvaiki, tad traucēt var pat neliels spirta daudzums pudeles dibenā. Pudelē iemet degošu sērkociņu un tūlīt pat pudeles kaklā ieliek olu ar spico galu uz leju. Ola lēnām tiks ievilkta pudelē. Beigās tā nokritīs pudeles dibenā. Skaidrojums. Degot spirta tvaikiem, gaisa temperatūra pudelē pieaug un daļa gaisa izskrien luakā. Kad pudelei uzlikta ola un pudele atdziest, gaisa spiediens pudelē strauji samazinās un atmosfēra gaisa spiediens iespiež olu pudelē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!