Pārtika būtiski var ietekmēt cilvēka pašsajūtu un veselību, un, neapšaubāmi, arī fertilitāti jeb auglību. Dažreiz pietiek ar saprātīgu ēdienkartes revīziju, lai iespēja palikt stāvoklī vairakkārt palielinātos. Vienlaikus der atteikties no našķiem, kas kavē grūtniecības iestāšanos. Sievietēm iesaka samazināt kafijas, šokolādes patēriņu, abiem – vīrietim un sievietei, neiesaka lietot uzturā fast-food produkciju.

Saldējums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazuli plānojošu pāru ledusskapja saldētavā jābūt saldējumam. Pētnieki uzskata, ka piena tauku un kalcijs palielina iespēju ātrāk palikt stāvoklī par 38%. Saldējumā šo vielu koncentrācija ir lielāka nekā pienā. Saldējums gan jāēd vismaz divas reizes nedēļā. ASV, Viskonsīnas štata universitātes zinātnieki paziņojuši, ka ik dienas apēdot 1000 mg kalcija –divi plombīri un gabaliņš cietā siera, uzlabojas tieši vīriešu auglība.

Valrieksti

Foto: flickr.com

Ja pāris ilgi nevar sagaidīt piesakāmies mazuli, visbiežāk vēl pirms visām medicīniskajām pārbaudēm tiek pieņemts, ka vaina ir sievietes veselībā. Patiesībā vismaz pusē gadījumu problēma ir vīrieša pusē, tāpēc tikpat rūpīgi jāseko vīrieša veselībai. Spermatozoīdi labāk un kvalitatīvāk nobriest, ja organismā pietiekamā daudzumā ir polinepiesātinātās taukskābes, omega 3. Ļoti daudz to ir valriekstos.
Sauja valriekstu ik dienu uzlabo spermatozoīdu izturību un kustīgumu. Kalifornijā veiktā pētījumā, kurā iekļāva vīriešus vecumā no 40 līdz 50 gadiem, novērots, ka šie rieksti ne tikai uzlabo auglību, bet arī potenci.

Burkāni

Burkāni ir īsts brīnumlīdzeklis pret ļoti daudzām kaitēm, jo satur beta karotīnu. Bet karotīns uzlabo spermatozoīdu kvalitāti par 6,5-8%, tieši tik precīzi ir aprēķinājuši reproduktologi. Ne velti trušiem ir tik labi vairošanās rezultāti! Tikpat efektīvi vīrieša veselībai ir arī citi augļi un dārzeņi oranžā un sarkanā krāsā. Regulāra tomātu lietošana uzturā samazina spermatozoīdu pataloģijas par 10%.

Lēcas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lēcas ir olbaltumvielu un šķiedrvielas krātuve, tajās ir daudz dzelzs, kas ir īpaši svarīga reproduktīvās veselības uzlabošanai. Lai gan apgalvo, ka labākais dzelzs avots ir liellopa gaļa, reprodukcijas funkciju uzlabošanai labāk der tieši lēcas. No augiem uzņemto dzelzi reproduktīvā sistēma izmanto daudz efektīvāk. Jaunākie pētījumi vēsta, ka regulāri saņemot augu izcelsmes dzelzi, sieviešu neauglības risks samazinās par 40%. Ja sieviete papildus lieto ārsta nozīmētus dzelzs preparātus, risks samazinās vēl vairāk - par 62%, jo uzlabojas ovulācijas process.

Avenes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cienājiet potenciālo tēti ar avenēm! Tajās ir daudz C vitamīna, kas uzlabo tieši vīrieša veselību, un magnija, kas iesaistās testosterona izstrādē. Vēl ārsti uzskata, ka avenes palīdz vīrieša sēklai ilgāk saglabāties apaugļotspējīgai, jo pasargā to no oksidācijas.
Savukārt sievietēm avenes noderēs, jo satur folskābi, kas ir ļoti nepieciešama, lai iestātos grūtniecība un auglim nebūtu iedzimtu attīstības pataloģiju, kas veidojas agrīnās grūtniecības stadijās.

Olas

Foto: DELFI

Topošo vecāku ēdienkartē ārsti iesaka iekļaut olas, kas gan neietekmē tieši grūtniecības iestāšanos, bet ir svarīgs pārtikas produkts nākamā bērna prāta spēju potenciālam. Divas olas dienā nodrošina pusi no nepieciešamās holīna devas. Holīns iesaistās smadzeņu attīstības procesos un ietekmē IQ potenciālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!