"Ja man tagad nebūtu bērnu, tas es…" tā dažreiz sapņo sievietes, kurām bērni jau ir un šis fakts ir gan lielisks, gan nemaināms, pat ja brīžiem mazos dārgumiņus gribas "ielikt atvilktnē". Tāpēc, pirms ieviest ģimenē bērnu, ir vērts izdarīt lietas, par kurām PĒC TAM varēs vien sapņot.

Turklāt katra jaunības neprātība beigās var izrādīties laba mācība laikam, kad būs jākļūst par mammu vai tēti, raksta portāls "Huffingtonpost.com". Protams, ja ir pareizā attieksme!

Neguliet visu nakti

Foto: PantherMedia/Scanpix


Iemesli, kāpēc naktis ir vērts pavadīt nomodā, var būt gan nopietni, gan pavisam nenopietni, tomēr viennozīmīgi vieglprātīga atļaušanās naktī negulēt, bet no rīta sutināt palagos cik sirds tīk, ir iespējama tikai tad, ja no rīta astoņos pie gultas nestāv viens maziņš, kas neprasa brokastis un kopīgas rotaļas. Sekss, ballītes, grāmatas lasīša, filmas visu nakti, jebkas. Kad ir tikai 20 gadi, nav bērnu un ir visa dzīve priekšā, daudz enerģijas un laika, šķiet, ka tas nebeigsies nekad. Vēlāk, kad diennakts ritmu noteiks darbs un bērni, šīs negulētās naktis varēs atcerēties ar saldsērīgām nopūtām. Un vēl viens labums – negulētās naktis un studijas nākamajā dienā iemācīs, kā tas ir – būt par vecākiem, kuriem jābūt kaujas gatavībā jebkurā diennakts laikā.


Neaizmirstiet par draugiem

Foto: PantherMedia/Scanpix


Mēdz teikt, ka cilvēkam dzīvē ir trīs "ģimenes" – tā, kurā viņš piedzimis; tā, ko izveidojis pats un trešā ģimene ir draugi. Draugi ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa, jo rada drošības un stabilitātes sajūtu. Bet attiecības ar draugiem (īstiem draugiem, nevis paziņām) māca prasmi sadarboties un spēju klausīties. Sieviete, kas ir gatava visu nakti uzklausīt savas draudzenes bēdas par nelaimīgo mīlestību, iemācās prasmi, kas noderēs, kad viņai būs bērni - empātiju jeb spēju just līdzi. Pat ja pašai liekas, ka tas puisis, kas salauza draudzenes sirdi, bija galīgi garām, draudzeni ir jāprot uzklausīt pareizi. Tāpat būs jāspēj uzkaisīt bērnu rūpes un raizes, kas dažreiz liksies tik smieklīgi naivas. Draugi palīdz apgūt draudzēšanos, iejūtību, pacietību un prasmi atbalstīt.


Iemācieties savākt 'vēmeklīšus'

Foto: PantherMedia/Scanpix


Jā, patiesi – bērnkopība nav tikai rozā kleitiņa, bet arī atraudziņas, caureja, puņķi, siekalas un nelaba dūša mašīnā. Patrenējiet prasmi bez viebšanās savākt to, ko pats esat khm... izvēmis pēc ballītes.

Mainiet attiecības, dzīvesvietas, darbus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kamēr jums ir 20 gadi, sabojātas attiecības un apnikušu dzīvokli var mainīt kaut katru gadu. Arī garlaicīgu darbu var nomainīt pret interesantāku, vēl interesantāku, vēl trakāku un vēl izaicinošāku. Jaunu cilvēku priekšrocība ir viegli piemēroties pārmaiņām, un tas, neapšaubāmi, noderēs arī vēlāk. Bet tikpat svarīgi ir iemācīties nevis mainīt partnerus, dzīvokļus un darba vietas, bet gan salabot to, kas ir. Pieņemt, ka ir lietas, kas nav ietekmējama un no kurām nevar aizbēgt. Ir lietas, kas nav perfektas, un vienalga labas un mīļas. Piemēram, mazulis ne vienmēr būs smaidīgs un draudzīgs, bet iemainīt vai salabot viņu nebūs iespējams. Arī aizbēgt no viņa nevarēs. Iemācieties mīlēt to, kas nav perfekts.


Iemācieties noteikt prioritātes un visus 'atšūt'


Ir kaut kas kopīgs studentiem ap 20 un jaunajiem vecākiem – viņi visi ir ļoti aizņemti. Diennaktī pietrūkst laika, lai visu iecerēto paspētu. Divdesmitgadniekiem ir skola, draugi, tusiņi, maz miega un maz naudas. Tāpēc tas ir lielisks veids, kā mācīties, kas ir svarīgi, bet kas mazāk svarīgi. Prasme noteikt prioritātes noderēs arī tad, kad būs jāizlemj, kas dotajā brīdī ir pats svarīgākais ģimenes ikdienas plānošanā. Turklāt tikpat svarīgi ir spēt pateikt sev un citiem "Lieciet mani šobrīd mierā! Man viss ir apnicis un vajadzīgs laiks atpūtai".


Izmēģiniet vienas nakts sakarus

Foto: PantherMedia/Scanpix


Izmēģiniet vienas nakts sakarus jeb – iemācieties būt "šeit un tagad", izbaudīt šo mirkli, nedomājot un nebaidoties par nākotni. Tas nozīmē arī iemācīties baudīt to, kas ir, nebūvējot lielus plānus, prasme novērtēt mirkli un priecāties par to.  Iemācīties palaist vaļā to, kam jāaiziet.

Arī mazi bērni aug un izaug, tāpēc ļoti svarīgi ir iemācīties notvert mirkli un to izbaudīt. Dažreiz nākas redzēt, kā vecāki nespēj tikt galā ar faktu, ka bērni izaug, tāpēc viņi visiem spēkiem, apzināti un neapzināti mēģina piesiet savu augošo bērnu īsā saitītē un padarīt viņu emocionāli un praktiski atkarīgu no vecākiem.

Tāpēc – iemācieties veselīgi attiekties pret vienas nakts sakariem! Bez vainas sajūtas, izbaudot brīdi un palaižot šo notikumu.


Aizņemieties naudu

Foto: PantherMedia/Scanpix


Nav tā, ka lielākā daļa jauniešu dzīvo no vecāku izsniegtiem pabalstiem. Liela daļa strādā un veiksmīgi apgādā sevi paši. Tomēr laiku pa laikam katram var iestādiet brīdis, kas jāiet pie mammas lūgt palīdzība un kāds lieks eiro, kartupeļu maiss vai mammas marinētie gurķīši. Šī situācija ir ļoti pamācoša – tā iemāca lūgt palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Lūgt atbalstu un palīdzību nav nekas apkaunojošs vai slikts. Kamēr esat viens, varat atļauties būt lepns putns, bet ja ir bērni, prasme īstajā brīdī palīg atbalstu un palīdzību var izrādīties ārkārtīgi svarīga. Lūgt palīdzību nenozīmē to pašu, ko būt vājam. Drīzāk otrādi, tas liecina par emocionālo briedumu un spēju pārkāpt pāri savam "ego".


Izmēģiniet veselīgas un lētas diētas

Foto: PantherMedia/Scanpix


Eksperimentus ar neveselīgu ēdienu un mazkaloriju dārzeņu diētām ir vērts pamēģināt pirms ieviešat bērnus. Iemācieties gatavot ātri, lēti un veselīgi. Dārzeņi ir pirmais ēdiens, ko pēc tam piedāvāsiet mazulim. Iemācieties tos gatavot garšīgi, ietaupīsiet laiku un nervus tad, kad būs jābaro savs pirmais bērns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!