Foto: Publicitātes foto
Fotoizstāde "Sievietēm zinātnē" ir stāsts par Latvijas zinātniecēm – viņu darbu un personību. Modeļu lomā iejutušās 29 zinātnieces – "L'ORÉAL" Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" laureātes, bet portretu autores ir četras atzītas Latvijas fotogrāfes: Iveta Vaivode, Tatjana Vlasova, Linda Brīnums un Aiga Rēdmane.

Ar šo izstādi L'OREAL Baltic, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) un Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) aicina sabiedrību, īpaši jauniešus, iepazīt zinātni kā nozari, kurā iespējami augsti dzīves sasniegumi un veiksmīga karjera, aizrautība un nemitīga attīstība.

Tā apliecina, ka zinātne un skaistums, sievišķība un panākumi var iet roku rokā. Izstāde veltīta L'ORÉAL Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu desmitgadei.

Lielā daļā sabiedrības joprojām valda stereotipi par zinātniekiem, īpaši par sievietēm zinātnē. Šie stereotipi krasi nodala zinātni un veiksmīgu karjeru, kā arī veido vienpusīgu priekšstatu par zinātniekiem. Tādēļ jaunieši redz sev apkārt maz veiksmīga dzīves ceļa piemēru no zinātnieku vidus – zinātniekus un zinātnieces, kuru dzīves gājums un panākumi var būt paraugs citiem, īpaši jaunajai paaudzei. 

"Jaunajām meitenēm bieži vien ir grūti atrast sev paraugus no zinātnieču vidus. Ja gribat kļūt par dziedātāju, jūs visapkārt redzat veiksmes piemērus. Savukārt zinātnieču panākumi reti tiek atspoguļoti citur, izņemot specializētas zinātniskās publikācijas," situāciju raksturo Fumiko Jonedzava, L'ORÉAL - UNESCO 2005. gada starptautiskās prēmijas laureāte.

Programmas "Sievietēm zinātnē" jubilejas gadā iecerēts būtiski paplašināt jauniešiem pieejamo informāciju par veiksmīga dzīves ceļa piemēriem un izcilu Latvijas zinātnieču stāstiem. Ar fotoizstādi "Sievietēm zinātnē" L'OREAL Baltic, UNESCO LNK un LZA atklāj šo kampaņu. 

Rudenī L'OREAL Baltic un UNESCO LNK kopā ar stipendijas "Sievietēm zinātnē" ieguvējām plāno prezentāciju ciklu Latvijas novadu skolās, lai skolēniem dotu iespēju personīgi tikties ar veiksmīgām zinātniecēm un iepazīt viņu stāstus par zinātnieka profesiju, dzīvi un darbu. 

Izstāde skatāma līdz 16. maijam Latvijas Universitātes vestibilā, Raiņa bulvārī 19 darba dienās plkst. 8.00-22.00, sestdienās plkst. 8.00-17.00, svētdienās slēgta. Vēlāk tā būs redzama arī vairākās citās izglītības un zinātnes iestādēs Latvijā. 

Par fotogrāfēm:

Iveta Vaivode veido gan fotomākslas projektus, gan fotogrāfijas Latvijas lielākajiem dzīvesstila žurnāliem un reklāmas foto. Fotogrāfiju apguvusi Andreja Granta studijā, kā arī Bornmutas Mākslas institūtā. Kopš 2005.gada ir starptautiskās fotogrāfu aģentūras "Young Photographers United" dalībniece, ieguvusi vairāku prestižu fotokonkursu balvas.

Tatjana Vlasova, modes un reklāmas fotogrāfe, grima māksliniece un stiliste. Savu fotogrāfiju koncepciju pilnībā īsteno pati, sākot no modeļu make-up un stila, līdz pašai fotografēšanai un fotogrāfiju pēcapstrādei. Portretos tiecas uzsvērt modeļu mieru un harmoniju, ar attēla palīdzību atklāt viņu iekšējo būtību.

Linda Brīnums – gados jauna fotogrāfe, kuras karjera jau pārsniegusi desmitgadi. Sadarbojas ar modes māksliniekiem, žurnāliem, veido privātas fotosesijas. Viņas rokraksts – sievišķīgs, viegls gaisīgums. "Tā, lai tauriņi vēderā ne tikai pašam fotogrāfam, bet arī citiem," savu darbu komentē pati Linda.

Aiga Rēdmane ir modes un portretu fotogrāfe, fotografē lielākajiem Latvijas žurnāliem. 2011. un 2012. gadā konkursā "I Am Photographer" saņēmusi balvu par labāko glamūra fotogrāfiju Baltijā. Viņas veidotajiem portretiem raksturīga modes fotogrāfijas estētika, maigas krāsas un gaismēnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!