Foto: PantherMedia/Scanpix
Situācija, kad, ejot uz veikalu, viss iepirkumu saraksts jāpieraksta uz papīra, bet veikalā atklājas, ka pats saraksts palicis uz virtuves galda, ir pavisam ierasta situācija topošajām un jaunajām mammām, raksta medicīnas jaunumu portāls "Medical News Today"

Grūtnieču aizmāršība un izklaidība ir pilnīgi normāla un dabiska organisma reakcija, secinājuši zinātnieki. Tas ir veids, kā organisms norobežojas no ārējās pasaules notikumiem un kairinājumiem, lai topošo mammu iemācītu pievērsties savām sajūtām un liktu labāk iekausīties topošā bērniņa vajadzībās.

Londonas universitātes pētnieki apstiprinājuši, ka izmaiņas nav tikai psiholoģiskas, bet tīri fizioloģiskas - sievietes smadzenēs grūtniecības laikā notiek būtiskas pārmaiņas. Paaugstinās aktivitāte tajās smadzeņu zonās, kas ir atbildīgas par emociju uztveri un izprašanu, intuīciju un empātijas spējām, kas, savukārt, liek vairāk pievērsties iekšējām sajūtām, bet nevis ārējiem notikumiem.

Īpaši liela aktivitāte novērota laika periodā no sievietes grūtniecības iestāšanās brīža līdz pat jau piedzimuša mazuļa 9 nedēļu vecumam, kad visaktīvāk notiek mammas un bērna emocionālā mijiedarbība.

Sievietēm piedāvāja apskatīt mazuļu bildes, kuri pauda priecīgas un negatīvas emocijas. Grūtniecēm aktivitāte labajā smadzeņu puslodē paaugstinājās. Labā smadzeņu puslode atbilde par emocijām, kreisā vairāk valda pār loģiskās domāšanas spējām. Grūtnieces daudz labāk atpazina un precīzi varēja nodefinēt atspoguļotās emocijas nekā sievietes, kas nebija stāvoklī un kurām nebija arī mazu bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!