Foto: LETA
Darbs vasaras brīvlaikā ir skolēna iespēja iegūt pirmo darba pieredzi un nopelnīt arī algu. Šādas iespējas skolēniem piedāvā gan pašvaldības, sadarbojoties ar uzņēmējiem, gan arī komersanti. Šogad pēc piecu gadu pārtraukuma skolēnu darbu vasaras brīvlaikā organizē arī Nodarbinātības valsts aģentūra.


Tā kā pašrocīgi darba meklējumi ne vienmēr vainagojas ar panākumiem, tad šogad skolēniem atkal būs iespēja pieteikties Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajā skolēnu nodarbinātības pasākumā. Skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs, vasaras mēnešos varēs iegūt savas pirmās darba pamatprasmes. Nodarbinātības pasākums norisināsies no 2.jūnija līdz 29.augustam, un katrs skolēns varēs strādāt vienu mēnesi. Skolēni par padarīto darbu saņems arī atalgojumu – ne mazāk kā 320 eiro par padarīto darbu pirms nodokļu nomaksas. Skolēnu darbu vadīs kvalificēts darba vadītājs.

NVA informē, ka uz atlasēm rindas kārtībā tiks aicināti skolēni, kuri izteikuši vēlmi strādāt darba devēja piedāvātā profesijā. Atlasē piedalīsies darba devēja un NVA pārstāvis. Skolēniem uz atlasi būs jāņem līdzi CV, darba devējs izvēlēsies, kuru skolēnu viņš ņems darbā.

Pasākumam pieteikties var gan elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu no 2014.gada 15.maija, gan arī ierodoties klātienē kādā no NVA filiālēm (no 30.maija). Vairāk informācijas par programmu atrodams NVA mājaslapā.

Kādus darbus bērns var strādāt? Vai viņam nepieciešama algas grāmatiņa? LV portāls skaidro bērnu un pusaudžu darba tiesības.

Atbilstoši Darba likuma 37.pantam ir aizliegts pastāvīgā darbā nodarbināt bērnus, kas jaunāki par 15 gadiem, vai tos jauniešus, kas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai turpina iegūt pamatizglītību. Tomēr, ja viens no bērna vecākiem vai aizbildņiem ir devis rakstveida piekrišanu, bērns vecumā no 13 gadiem un no mācībām brīvā laikā var strādāt vieglā, bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai nekaitīgā darbā. Darbu vasaras brīvlaikā, kas ilgst, piemēram, vienu vai divus mēnešus, nevar uzskatīt par jaunieša pastāvīgu nodarbinātību.

Kādos darbos drīkst nodarbināt bērnus un pusaudžus?

Darbus, kurus nedrīkst uzticēt nepilngadīgajiem, nosaka Ministru kabinets. Piemēram, MK noteikumos Nr.100 "Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem" uzskaitīti tie darbi, kurus var uzticēt bērniem vecumā no 13 gadiem. Atbilstoši tiem, piemēram, atļauts iesaistīties dārzu ravēšanā un laistīšanā, kantoru, viesnīcu, kafejnīcu un citu līdzīgu telpu uzkopšanā, kurjera darbu veikšanā, kā arī pārtikas un nepārtikas preču pārdošanā uz ielām un citi darbi.

Darba laiks. Vai nepilngadīgie var strādāt sestdienās un svētdienās?

Atbilstoši Darba likuma 132.pantam personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, tiek noteikta piecu darba dienu nedēļa. Z.Strode skaidro, ka darba tiesībās nedēļa ir jebkurš 7 dienu ilgs laika posms, skaitot no jebkuras nedēļas dienas, piemēram, no pirmdienas līdz svētdienai, no otrdienas līdz pirmdienai u.tml. Darba likuma 143.pants nosaka, ka vispārējā atpūtas diena ir svētdiena. Tātad, nosakot piecu dienu darba nedēļu nepilngadīgajam, jāievēro nosacījums, ka divām atpūtas dienām jābūt pēc kārtas, proti, brīvai jābūt sestdienai un svētdienai vai, piemēram, svētdienai un pirmdienai. VDI arī vērš uzmanību uz to, ka Darba likuma 143.panta piektā daļa nosaka: aizliegts iesaistīt personas, kas ir jaunākas par 18 gadiem, darbā nedēļas atpūtas laikā, piešķirot viņām atpūtu citā laikā.

Kāds atalgojums pienākas?

Darba likuma 63.pants nosaka, ka gadījumos, ja pusaudzis vai jaunietis strādā savu ar likumu noteikto pilno slodzi jeb piecas darba dienas un septiņas stundas dienā, tiem mēneša darba alga nedrīkst būt mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu normālā darba laika ietvaros. Savukārt bērniem par darbu samaksā atbilstoši paveiktajam darbam.

Jāatceras, ka darbiniekam, kurš nodarbināts algotā pagaidu vai citā darbā saistībā ar viņa dalību aktīvajos nodarbinātības pasākumos, ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu dienu iepriekš.

Visu rakstu lasiet Latvijas Vēstneša portālā "Par likumu un valsti"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!