Foto: Publicitātes foto
Samērā droši var teikt, ka pirmā ārzemju pilsēta, kur ir vērts doties ar saprātīga vecuma bērnu, ir Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma. Īpaši vasaras sezonā, kad pilsēta uz kanāliem un salām piedāvā gan festivālus, gan muzejus, gan izstādes. Stokholmā ir no kā izvēlēties, ja gribat kvalitatīvi pavadīt laiku gan paši, gan kaut ko iemācīt un parādīt bērniem.

Maija sākumā par godu Mātes dienai devāmies Māmiņdienas kruīzā pāri jūrai ar "Tallink" prāmi "Isabelle". Kamēr iekārtojāmies mājīgajā kajītē, 6 un 10 gadus vecās meitas jau paspējušas atklāt labākās atpūtas vietiņas. Vispirms augšējais klājs, no kuras paveras skats uz jūru, pēc tam sauna, visbeidzot bumbiņu istaba, kurā var līksmi izpriecāties arī lielāki bērni.  Ceļojums uz Stokholmu ar prāmi ir viens no ērtākajiem veidiem, kā nokļūt pāri jūrai. 

No rīta mostamies ar saucienu "Šausmas! Kas tās par mazām saliņām!". Ja esat labi sagatavojušies braucienam, tad noteikti būsiet izlasījuši Astrīdas Lindgrēnas grāmatu "Mēs – Sālsvārnas salas vasarnieki". Dzīve uz šērām no prāmja loga izskatās romantiski un smalki. Uz vienas no šādām saliņām mita arī Sālsvārnas salas bērni.

Iebraucot ostā, nopērkam sabiedriskā transporta biļetes turpat uz kuģa. Bērniem līdz skolas vecumam sabiedriskais transports ir par brīvu, skolniekiem biļetes maksā puscenu - 20 kronas jeb 2.21 eiro, pieaugušajiem viens brauciens maksā 36 kronas jeb gandrīz 4 eiro. Vecākiem, kuri vizina bērnus ratiņos, brauciens ir par brīvu.

Lai arī teorētiski no ostas līdz pilsētai ir tikai 30 minūšu gājiens kājām, tiešām nav vērts tērēt laiku un enerģiju šādai pastaigai, jo posms, ko mēro autobuss, ir diezgan garlaicīgs un vienmuļš. Pēc 15 minūtēm izkāpjam pieturā ar nosaukumu "Djurgården". Djūrgardena ir sala, kas piedāvā vairākus interesantus muzejus un izklaides iespējas. Kruīza braucējiem paredzētās 5 stundas pilsētā ir pilnīgi pietiekami, lai paspētu apskatīt vismaz divus objektus.

Ģimenēm ar bērniem atliek vien izvēlēties, kas vairāk piemērots vecumam, bērnu un pieaugušo interesēm.

Astrīdas Lindgrēnas muzejas "Junibacken"

Foto: Publicitātes foto

Ģimenēm, kuras dodas apmeklēt Stokholmu ar 3-10 gadus veciem bērniem, obligāto objektu sarakstā noteikti jāiekļauj leģendārās rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas stāstiem un grāmatām veltītais muzejs Junibakens. Šķērsojot tiltiņu, kas ved uz salu, nogriežamies pa labi un zemā, dzeltenā koka mājiņa ir pirmais muzejs bērniem.

Junibakens ir īsta bērnu pasaules paradīze – maza izmēra namiņi, mazi trauciņi, mazas gultiņas, šķīvīši, krēsliņi... Pirmā zāle ļauj iejusties mīļāko autoru dzīves vidē. Te ir gan Lindgrēnas namiņš, gan Tūves Jansona māja (Muminus taču esat lasījuši!?), gan zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista mājvieta. Viņš radījis amizanto stāstu par kaķēna Findusa piedzīvojumiem. Vecāki grozās pa zāles vidu un fotografē, jo iespraukties mazajos namiņos ne visiem ir lemts.

Nākamā atrakcija – visus sēdina mazos vilcienu vagoniņos, gaisma izdziest un sākas ceļojums pa Lindgrēnas stāstu varoņu zemi – Emīla sēta, brāļi Lauvassirdis, Ronja un Borka, rūķītis Nilss, omulīgi nekārtīgā Karlsona istabiņa – tas viss slīd garām un atsauc atmiņā daudzkārt lasītās un pārlasītās grāmatas. Gribas pastiept roku un pataustīt mazos meža rumpainīšus, kas mīt Ronjas un Borka mežā. Bet neizdodas, jo tie ir novietoti tieši tik tālu, lai pieskarties tiem nevarētu.

Ceļojums ilgst 10 minūtes un beidzas ar garu vilšanās nopūtu "Viss... Gribu vēl!" Tomēr otrreiz vizināties nevar, tāpēc nākamais spēļu placis ir liela rotaļu istaba, kuras centrā ir Pepijas divstāvu māja un blakus tai – Zirgs, uz kura var uzrāpties un nobildēties. Vecāki saliektām mugurām rāpjas uz namiņa otro stāvu, kamēr mazie apmeklētāji jūtas tieši kā savējie. Vienlaikus zālē notiek aktieru spēlēts priekšnesums bērniem. Diemžēl zviedru valodā.

Tūristu plūsma vēl izved caur kafejnīcu, kurā par nobaudīt Karslona kotletītes un mazu pilsētiņu, kurā var spēlēt laupītājus, pārdevējus, vizināties no slidkalniņa. Beigās, protams, obligātā suvenīru bodīte, kurā ir viss, ko var vēlēties Skandināvu rakstnieku grāmatu fani.

Biļešu cenas: Parasti pie kasēm ir rinda, kas veikli iet uz priekšu. Biļetes internetā nopirkt nevar. Pieaugušajiem biļetes cena - 145 kronas jeb 16 eiro; bērniem no 2 līdz 15 gadiem 125 kronas jeb 13.80 eiro.

Vasamuzejs

Izejot ārā un palūkojoties pa labi, nevar neieraudzīt milzīgu brūnu ēku, kuras vēderā slēpjas viens no lielākajiem seno laiku kuģiem, kas nogrima savā pirmajā jūras braucienā 1628. gada augustā. Tāds kā seno laiku "Titāniks". Šī ir vieta, kurā obligāti jāieiet visiem puikām.

Zāles vidū slejas milzīgs kuģis, kas pagājušā gadsimta 60. gados ir izvilkts no jūras dzelmes, atjaunots un tagad ir viens no pilsētas simboliem. Mazos apmeklētājus šis kuģis sajūsmina izmēru dēļ. Tas ir 69 metrus garš, uz kura korpusa var izvietot 64 lielgabalus. Skatītāji to var izpētīt četru stāvu augstumā no pavisam neliela attāluma, ieiet imitētā ieroču nodalījumā un sajust, cik agrāk cilvēki tomēr bija augumā sīki. Pat brašie skandināvi!

Ap kuģi izvietotas dažādas ekspozīcijas. Dažiem lielākās emocijas izraisa kuģa vrakā atrastie skeleti, pie kuriem pielikti dzīvesstāstu apraksti. Dzīve 17. gadsimta Zviedrijā nebija viegla. Vasamuzejā var pavadīt vismaz pāris stundas.

Biļešu cenas: Pieaugušajiem biļete maksā 100 kronas jeb 11 eiro, bērniem ieeja ir bez maksas.

Brīvdabas muzejs "Skansena"

Dziļāk Djūrgardena salas vidienē atrodas brīvdabas muzejs, kas apvienots ar zooloģisko dārzu. No Vasamuzeja līdz Skansenai var aiziet apmēram 15 minūtēs. Skansena ir lielākais brīvdabas muzejs pasaulē, kurā var redzēt, kā senos laikos dzīvoja zviedri.

Viss interesantais Skansenā atrodas kalna galā, tāpēc par 20 kronām var nopirkt funikuliera biļeti un mazajā vilciena vagoniņā uzbraukt līdz pašai augšai. Brauciens lejā maksā 15 kronas. Tā ir vēl viena atrakcija, kuras laikā var mazliet atpūtināt jau sagurušās kājas.

Bērnu prieks ir zoodārzs. Speciālā moderni būvētā ēkā ir iemitinātas pavisam ikdienišķas radības, kuras ikdienā nemaz tik bieži aci pret aci nesastopam – peles, žurkas, arī truši, jūrascūciņas, ziemeļu reģiona čūskas, vistas. Vienā stūrī ierīkots "knupju automāts" – iemetot knupi, tas pa caurulē aizceļo uz knupju koku. Laba vieta, kur atvadīties no apnicīgā soša.

Citviet ir arī kazas, aitiņas, mežacūkas, pat roņi un eksotiskāki dzīvnieki. Tie visi apskatāmi aplokos. Tomēr vispatiesākās un kvēlākās ovācijas saņem brīvā dabā dzīvojošās un ārkārtīgi drošās vāveres, kas pa kāju lien uz augšu un mēģina izdiņģēt kādu gardumu. Arī zīlītes un brīvā dabā staigājošie pāvi ir tikpat droši – ēd no plaukstas un nebēg.

Biļešu cenas: Vasaras mēnešos no 1. jūnija līdz 31. augustam ieeja Skansenā pieaugušajiem maksā 160 kronas jeb 17 eiro, bērniem no 6 līdz 15 gadiem – 60 kronas jeb gandrīz 7 eiro.

Ūdens muzeja akvārijs

Silta, eksotiska, bērniem atraktīva vieta ir Ūdens muzeja akvārijs, kurā var papriecāties par tropiskām zivīm, ieiet īsti tropiskā lietusmežā, kur ir silts un mitrs, bet starp koku saknēm skraida mazi putniņi. Ieeja muzejā ir izveidota kā mazs ūdenskritums un vēl pirms paša muzeja apmeklējuma rada attiecīgo noskaņu.

Atsevišķā zonā var izbaudīt Dienvidamerikas lietus mežu sajūtas, kad silto un mitro vidi ik pa brīdim nomaina diena un nakts, dun pērkons un atsevišķās zonās līst lietus. No tumsas iznirst ūdens radības, kas mīt šajos mūžamežos.

Muzejā ir dažādu klimatisko joslu biotopi, ekspozīcija ir gan izklaidējoša, gan izglītojoša, jo var apskatīt gan ziemeļu jūru iemītniekus, gan īstu dienvidu jūru mošķus, tai skaitā arī 20 gadus vecu murēnu vārdā Bengts.

Biļešu cenas: Biļetes cena pieaugušajiem – 100 kronas, bērniem līdz 15 gadu vecumam – 55 kronas, no 3 līdz 5 gadu vecumam – 30 kronas.

Atrakciju parks 'Gröna Lund'

Sezonas laikā vasarā blakus Vasasmuzejam darbojas atrakciju parks "Gröna Lund". Ja bērniem gribas pakutināt nervus pēdās, tad turp var doties un izbaudīt bērniem piemērotas atrakcijas. Atrakciju gan nav daudz un vairāk tās piemērotas bērniem līdz tīņu vecumam. Ja izvēlaties apmeklēt atrakciju parku, uz citām apskates vietām diez vai paspēsiet, jo bērnus no "Gröna Lund" izvilkt ātrāk kā pirms paša kuģa atiešanas nav iespējams.

Biļešu cenas: Ieeja bērniem līdz 6 gadu vecumam ir bez maksas, pārējiem 110 kronas.

Protams, šīs nebūt nav vienīgās izklaides, ko bērniem piedāvā Stokholma, bet lai redzētu pārējos labumus - lielisko Stokholmas Dabas vēstures muzeju,  Nacionālais zinātnes un tehnikas muzeju, Kolmarden safari parku, karaļa pili utt, ar vienu dienu nepietiek. Par laimi, Stokholma ir tepat blakus un noteikti tas ir pietiekams iemesls, lai turp dotos atkal. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!