Kārtējais pavasaris un dārziņos sākas izlaidumu laiks. Jauni tērpi bērniem, meitenēm frizieris un manikīrs, dāvanas audzinātājām, dārziņa vadītājai un virtuves pavārītei, pīrādziņi, zāles īre un klauns. Saliekot kopā izmaksas, viena bērna "izlaišana" no dārziņa sāk tuvoties ciparam ar divām nullēm. Vai dārziņa izlaidumam jābūt krāšņam vai pieticīgam? Ko novērtēs bērni, bet ko atcerēsies vecāki? Savā pieredzē portālā "Cālis" dalās vecāki.

"Neizbraucot no dārziņa teritorijas, izmaksas vienam bērnam ir turpat 65 eiro. Manai radiniecei ar visu rotaļu zāli un banketu kafejnīcā - 70 eiro no viena bērna? Pat filmēšana ir nolīgta – 200 eiro pa vienu dienu. Tas ir normāli?"

"Ir trīs bērnudārzu izlaidumu pieredze dažādos laikos. Priekš kam visas tās filmēšanas un banketi? Man arī savulaik tos izlaidumus filmēja, nu un? Puika jau augstskolā, neesam to filmu (kasetē!!!) ne reizi skatījušies. Bērniem sastīvinātās kleitas? Berni grib plašumu, kur izdauzīties un varbūt ugunskurā ceptu desiņu."

"Vecākajam videnes izlaidums bija knapāks par meitas bērnudārza izlaidumu. Visdārgākais ir 9. klases izlaidums. Vienmēr pamanās atrasties pāris vecāku, kuri cukurdūkulīša izstumšanu no pamatskolas grib svinēt ar salūtu, pūtēju orķestri un prezidenta runu."

"Pirms gada izlaidums bērniem maksāja 25 latus, tajā ietilpa ziedi audzinātājām, dāvanu karte bērnudārzam, kliņģeris bērnudārza personālam (pavārēm, metodiķēm), filmēšana. Neoficiālā daļa notika Doles salā - brīvā dabā ar desiņām, futbolu, spēlēm, dejām un trakošanu. Tur vecāki ņēma groziņus. No kopējās naudas bija sapirkti vienreizējie trauki, salvetes. Bija cienasts arī no bērnudārza."

"Es par svētkiem! Jo vairāk, jo labāk. Un bērnudārza beigšana ir iemesls svinēšanai, bet ne ar vakarkleitām un pieaugušu cilvēku frizūrām un pirti, kas domāta vecākiem. Manā skatījumā ideāls izlaidums būtu svinīgā daļa un pēc tam kāds pasākums pie dabas ar aktivitātēm un bērnu aktīvu līdzdarbošanos"

"Mums mammas nolēma, ka izlaidumam vajag 100 eiro no bērna. Kad iebildu, ka tas ir par daudz, man atbildēja - nomierinieties, tie taču ir eiro nevis lati! Ja jums ir grūtības ar naudu, tad maksāt varat pa daļām. Vienai citai mammai, kas iebilda, pateica vēl labāk - ja nevarat visu samaksāt, maksājiet tikai par dāvanām audzinātājām un bērnudārzam, uz svinībām pēc oficiālās daļas nav obligāti visiem jābrauc. Par šo piezīmi tomēr aizrādīja cita mamma, ka tā ir nesmuki dalīt bērnus bagātajos un nabagos."

"No maniem trim bērniem, kas tagad jau ir pusaudži, neviens neko no saviem izlaidumiem neatceras, ne smalkāko, ne lētāko. Jā, ir bildes, bet kuru tās vairs interesē! Bērnudārza izlaidums ir aizraujošs tieši vienu mēnesi. Pēc tam pirmais septembris jau aizēno visus garos bērnudārza gadus. Jēga ir rīkot pasākumu, kurā bērni jūtas labi (un tur nudien nevajag neko dārgu), bet nav jēgas visai tai pārspīlēšanai."

Vai ir vērts "izlikt" simtus brīdim, kas jau pēc nedēļas būs aizmirsts? Vai tomēr bērnudārza izlaidums ir pirmais lielais notikums, kas sildīs sirdi vēl ilgi un bildes atgādinās bezrūpīgo bērnības laiku? Kā domājat jūs, lasītāji?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!