Saulesbrilles nav tikai skaistumam. Pirmām kārtām tās ir nepieciešamas, lai pasargātu bērna acis no agresīvajiem saules stariem. Protams, ka brilles ir arī dekoratīvs aksesuārs, kas ļauj justies stilīgākam un tuvāk pieaugušo pasaulei.

Obligāti saulebrilles būtu jānēsā tiem bērniem, kuriem ir paaugstināta jūtība uz spožu saules gaismu - miedz acis, tās asaro, bērniņš cenšas no saules noslēpties, griežot prom galvu. Tās visas ir aizsargreakcijas, kas liecina, ka actiņas nejūtas labi.

Bez spožajiem stariem, ko redzam visi, Ir arī neredzamais ultravioletais (UV) starojums, kas dienas laikā par sevi neliek manīt, bet vakarā acis jūtas nogurušas, tās sāp un "grauž". Tas nozīmē, ka UV stari ir apdedzinājuši acis radzeni un tā sāp līdzīgi kā saulē apdegusi āda. Bērna acis ir mazāk aizsargātas pret UV stariem, jo lēcas bērna acī ir dzidrākas, līdz ar to kaitīgie saules stari viegli tiek tām cauri. UV stari īpaši spēcīgi ir pie ūdens.

UV ietekmē arī dziļākos acs slāņus - acs lēcu un tīkleni. Ilgākā laika posmā UV stari var izraisīt lēcas saduļķošanos un pat kataraktu.

Tāpēc, izvēloties saulesbrilles bērnam, tās jāizvēlas tādas, kas pasargā ne tikai no spožajiem saules stariem, bet arī neredzamā ultravioletā starojuma.

Labā ziņa ir tā, ka no UV starojuma acis pasargā arī lētās brillītes. Toties lēto briļļu problēma ir nekvalitatīvā lēca, kas var būt nevienāda biezuma, ar švīkām un burbuļiem. Tas gan bojā bērna redzi. Saulesbriļļu lēcas kvalitāti var pārbaudīt šādi: brilles tur pret taisnu līniju un griež – caur lēcām skatoties uz līniju, tā nedrīkst tikt lauzta.

Kā citus gadus, tā arī šogad modē ir košas un krāsainas brilles, ar retro stila piesitienu, kā arī aviatora stila brilles, kuras biežāk izvēlas jaunieši.

Svarīgi, izvēloties brilles:

  • Gan bērnu, gan pieaugušo saulesbrillēm ir četras tonējuma pakāpes - pirmās klases brilles ir visgaišākās, ceturtās klases brilles - vistumšākās. Latvijas apstākļos piemērotākais tonējums ir 2. un 3. klase, skaidro veikalu tīkla "Pasaules optika" speciāliste Inese Medne.
  • Izvēloties briļļu krāsu, priekšroka ir brūnam vai pelēkam tonim, jo košāki un krāsaināki stikli nogurdina gan acis, gan smadzenes, kurām informācija jāapstrādā;
  • Nav jēgas investēt naudu dārgās un trauslās stikla lēcu saulesbrillēs, kas turklāt ir arī smagas. Līdz 10 gadu vecumam pilnīgi pietiek, ja izvēlēsieties polikarbonāta brilles;
  • Pievērsiet uzmanību briļļu kājiņām - tām jābūt apvilktām ar mīkstu silikonu, pretējā gadījumā tās spiedīs un berzīs. Silikona kājiņas arī labāk notur brilles;
  • Kaitīgais UV starojums ir ar viļņu garumu 360 nm. Tāpēc pārbaudiet, kāds cipars ir norādīts uz saulesbriļļu stikla. Labas saulesbrilles pilnīgi aiztur ultravioleto starojumu līdz 400 nm. Arī apzīmējums CE norāda, ka briļļu lēcas spēs pasargāt no UV starojuma;
  • Saulesbrilles ar 100% UV aizsardzību iespējams iegādāties optikas veikalos. Veikalos ir arī lētākas cenu kategorijas brillītes, tomēr to kvalitāte ir garantēta;
  • Brillēm jāpieguļ cieši pie sejas, tikai tā acis tiek pasargātas pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!