Karsta kā krāsns mašīna, bet tajā atstāts aizmidzis mazulis, kas drošības pēc iesprādzēts sēdeklītī. Tikai uz īsu brīdi, kamēr mamma ieskrējusi veikalā pēc produktiem. Pa to laiku saulē atstātā mašīna var kļūt par nāvējošu slazdu tam, kas palicis iekšā. Sinoptiķi šo vasara sola īpaši karstu – ko tas nozīmē autovadītājiem un jo īpaši - bērniem, kuri brauks pārkarsušās mašīnās?

Aprēķināts - ja ārā gaisa temperatūra ir + 33°C, tad stāvvietā novietotā automašīnā gaisa temperatūra pēc 20 minūtēm jau var sasniegt + 50°C.

Zīdaiņiem, kuriem termoregulācijas sistēma nav līdz galam attīstījusies un ir iespējamas straujas ķermeņa temperatūras svārstības (līdz pat +40°C!), šāds karstums var izrādīties nāvējošs. Atvērti logi mašīnas salona uzkaršanu nesamazina.

Pārkaršanas simptomi maziem bērniem ir līdzīgi kā pieaugušajiem - nespēks, ātrs pulss, lielas slāpes, miegainība, apsārtums, sausa āda un paaugstināta temperatūra, ir novērojama pat vemšana. Protams, maziem bērniem papildu indikators par to, ka gadījies pārkarst, ir izteikts raudulīgums. Smagākos gadījumos var būt arī krampji un samaņas zudums. Ja bērnam konstatēta pārkaršana, vispirms viņš jānogulda vēsā un labi vēdinātā telpā (ja telpā ir karstāks nekā ārā, tad bērns jānogulda ārā - ēnā) un jāatbrīvo no apģērba, tostarp pamperiem. Pēc tam viss ķermenis jānoslauka ar mitriem dvieļiem. Ar vēsiem, mitriem dvieļiem var noklāt arī visu ķermeni, uzlikt uz galvas ledus kompresi, līdztekus bērnam dodot daudz šķidruma. Ja simptomi nepāriet pusstundas laikā un bērna elpošana kļūst apgrūtināta, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai ātrās palīdzības

"Statoil Fuel & Retail Latvia" iesaka pievērst uzmanību arī tādām drošības niansēm kā tam, vai sēdeklis un drošības jostas nav pārāk sakarsušas. Nav arī ieteicams sēsties pārāk uzkarsušā vai atdzesētā auto.  Iegādājieties logā ieliekamos saules aizsargus – tie pasargās pasažierus no tiešiem saules stariem. Pievērsiet uzmanību, vai tie pārāk neaizsedz skatu šoferim.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti norāda arī uz to, ka šāds pats siltumnīcas efekts var rasties arī ratiņos, kas atstāti saulē. Ik gadu slimnīcā vasaras periodā nonāk ap 20 bērnu ar saules dūrienu.

Jūnijā portāla "Cālis" bērnu veselības forumā uz jautājumiem par mazuļa veselību vasarā atbildes sniegs pieredzējušie Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas ārsti - pediatri. Nāc un pajautā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!