Foto: PantherMedia/Scanpix
Paka miltu, nedaudz ūdens un viens mazs bērns virtuvi var pārvērst tā, ka izskatīsies, ka tur ir plosījies vismaz orkāns. Tomēr bērni ir jālaiž saimniekot virtuvē, jo tā ir ideāla vieta, kur darbībā izprast lietu dabu. Saimniekošana iemāca ne tikai uzcept sev olu, bet veicina arī lasīšanas, matemātikas un valodas apgūšanas prasmes, apgalvo Mollija Katzena, kulinārijas grāmatu autore un vienlaikus arī bērnu attīstības speciāliste.

Lielais blīkšķis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Katliņu, pannu, metāla bļodiņu, plastmasas kārbiņu un karošu vilkšana ārā no virtuves skapīšiem, izkārtošana rindiņā, mēģinājumi salikt tos vienu otrā un pēc tam centīga krāmēšana atpakaļ skapīšos - lūk, nodarbe, kas mazuļus var aizraut vismaz stundu. Vecākiem, kuriem tīk kārtība un klusums, šajā brīdī savs kontroles gēns ir jāiemidzina, jo šādi bērns mācās apgūt tādus svarīgus jēdzienus, kā liels, mazs, lielāks, mazāks, apaļš, kantains. Vārdu sakot, apgūst formas un lielumus. Darbošanās ar sadzīves priekšmetiem parasti patīk pat vēl vairāk par krāsaino plastmasas piramīdu, kas interesē tikai īsu brīdi. Toties virtuves skapīši un atvilktnes sniedz neizsmeļamas atklāsmes iespējas.

Pašam savi pīrādziņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Var mīcīt plastilīnu, bet lielisks veids sīkās motorikas attīstībai ir pašu gatavota mīkla pīrādziņiem vai picai. Protams, ka uzsvars ir uz mīcīšanu, nevis kulinārijas šedevru tapšana. Kamēr mamma gatavo pusdienas virtuvē, iedodiet miltus, ūdeni, trauciņu un ļaujiet darboties.

Ja gribas pagatavot kaut ko arī apēdamu, tad pēc pīrādziņu vai cepumu cepšanas saglabājiet gabaliņu mīklas arī mazajiem pavāriem. Mīkla labi glabājas ledusskapī.

Ūdens darbi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav tādu bērnu, kuriem nepatiktu laistīties ar ūdeni. Nolieciet bērnu pie izlietnes, uzvelciet ūdensdrošu priekšautu vai karstā laikā noģērbiet visu, ko nav paredzēts saslapināt. Iedodiet dažāda izmēra trauciņus un ļaujiet darboties. Laistīšanās ar ūdeni iemāca izprast tādus jēdzienus kā tilpums. Bet dažādu priekšmetu spēja peldēt pa ūdens virsu vai nogrimt ieliek pašus pamatus izpratnei par priekšmetu un materiālu dabu. Koks peld, metāls nogrimst utml. Ziepju burbuļi, kas rodas un pārplīst, arī ir izglītojošs elements.

Putukrējuma brīnums

Pacietīgākie vecāki var veikt eksperimentu ar saldo krējumu. Uzpildot putukrējuma putotāju ar saldo krējumu, ļaujiet ar to padarboties lielākiem bērniem. Neticamās pārvērtības, kas vainagosies ar gardu un saldu našķi ļauj vērot, kā mainās pārtikas produkti dažādu iedarbību rezultātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!