Foto: Scanpix

Vai 10 gadi ir piemērots vecums pirmajai liekā apmatojuma likvidēšanai ar epilatoru? Diskutējot par šo jautājumu "Cālis.lv" forumā, mammas ir sacēlušas īstu ažiotāžu. Tādēļ lūdzām konsultāciju Starptautiskās CIDESCO Rīgas Kosmētikas skolas pasniedzējai Sintijai Strautiņai Strēlei.

Vai vaksācijai un epilatora izmantošanai ir vecuma ierobežojums?

Iestājoties pubertātei: vidēji 12–13 gadu vecumā parādās vairākas izmaiņas meitenes ārējā izskatā, tai skaitā parādās apmatojums padušu un ārējo dzimumorgānu zonā.

Šīs izmaiņas ir fizioloģiskas un dabiskas, kas notiek aktivizējoties dzimumhormoniem. Protams, izvēle, ko darīt ar apmatojumu, ir katras sievietes ziņā. Ja liekā apmatojuma likvidācija tiek veikta ar piesardzību, respektējot ādas jūtīgumu, un ievērojot higiēniskās prasības, nekādiem sarežģījumiem nevajadzētu būt. Tomēr es nedomāju, ka šādu praksi – likvidēt apmatojumu 10 vai 12 gadu vecumā – būtu jāaktualizē vai jānostāda kā obligātu. Manuprāt, jaunām meitenēm vaksācija būtu aktuāla tikai īpašos nepieciešamības gadījumos, ja meitene ir sportiste, dejotāja, mākslas vingrotāja, peldētāja – kad liekais apmatojums ir izteikts un tas traucē justies komfortabli.

Ko darīt ar izteiktu apmatojumu 10 gadu vecumā?

"Cālis.lv" forumā dažas mammas stāsta, ka viņu desmitgadīgās meitas lūdz nopirkt epilatoru, lai atbrīvotos no, viņuprāt, nevēlamā apmatojuma. Diskusijas gaitā daļa vecāku teic, ka bērnam tik agā vecumā nevajadzētu ļaut mākslīgi atbrīvoties no apmatojuma, citi ir pārliecināti – ja apmatojums ir uzkrītošs un traucējošs, to jālikvidē.

"Mana meita (10g) lūdz man viņai nopirkt epilatoru. Man šķiet, ka tā kā nedaudz par agru, bet, no otras puses – kad tad ir īstais laiks? Meitai ir minimālas spalviņas, nevar faktiski redzēt. Bet epilatoru vajag, jo klases meitenēm jau ir."

"Ir tādi cilvēki kam apmatojums ir vairāk nekā citiem, piemēram, man ir melni mati un melnas spalvas un labi redzamas tās ir bijušas cik vien sevi atceros (vismaz no 5 g vecuma) gan uz rokām, gan kājām. Būtu laimīga, ja manos 10 gados būtu bijuši pieejami epilatori vai citas metodes."

Ja, meitenei ir izteikts apmatojums, tad es tik tiešām piekristu par epilatora lietošanu. Bet, ja tikai dažas pūciņas un epilators ir vajadzīgs tikai tāpēc, ka to lieto klases meitenes, tad, piedodiet, bet tādām kaprīzēm es neizdabātu."

"Ja vajag – pērc! Labāk, ka meita to dara ar epilatoru un mammas uzraudzībā, nekā metās kājām virsū ar vecajām tēta žiletēm."

Sintija Strautiņa Strēle: "Atklāti sakot, mani izbrīna, ka meitenes tik agrā vecumā interesējas par apmatojuma likvidēšanu. Ja runājam par īpaši uzkrītošu apmatojumu 10 gadu vecumā, tad, pirmkārt, būtu jānoskaidro iemesls. Sākotnēji vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta un endokrinologa, lai veiktu analīzes, noteiktu hormonu līmeni un noskaidrotu, vai nav kādas novirzes no normas, kas izraisa šādu izteiktu apmatojumu. Tikai pēc izmeklējumu rezultātiem un ārstu rekomendācijām var sākt domāt, vai lieko apmatojumu ir nepieciešams likvidēt un, ja tā – tad kuru no liekā apmatojuma likvidācijas metodēm izvēlēties labāk – matiņu likvidēšanu ar pinceti, skujot, vaksējot vai izmantojot elektrisku epilatoru. Pirkt elektrisko epilatoru un to pielietot tikai tādēļ, ka citas meitenes to izmanto, nebūtu gan prātīgi. Jāņem vērā, ka šī procedūra nebūt nav nesāpīga."

Kādas metodes izmantot tik agrā vecumā?

Salīdzinot ar pieaugušo ādu, bērna āda ir daudz jūtīgāka, tādēļ, veicot epilāciju vai vaksāciju jaunai meitenei, ir jāizvēlas speciāli produkti, vēlams tādi, kas piemēroti jūtīgai ādai. Pirms tam noteikti jāveic alerģijas tests – gan depilācijas krēmu, gan vaksācijas gadījumā. Jāievēro piesardzības pasākumi, lai nerastos ādas iekaisums un apdegums – 3 dienas pēc vaksācijas vai epilācijas nav ieteicams iet pirtī vai baseinā, kā arī sauļoties. Un, protams, atbildību par procedūru ir jāuzņemas vecākiem – tātad, vecākiem viss ir jāizskaidro un jāpārrunā ar bērniem, sākumā jāpalīdz bērnam veikt procedūru pareizi.

Šobrīd ir pieejamas dažādas metodes, ar kurām atbrīvoties no liekā apmatojuma. Tas, kuru no tām izvēlas meitene, ir meitenes un viņas mammas personīgais lēmums. Vaksācija būs dārgāka metode, bet pēc vaksācijas matiņi ilgāku laiku neataugs un ar laiku paliks retāki. Mīnuss – tā var būt ādai kairinoša un pirms nākamās vaksācijas ir jāsagaida, kamēr matiņi ataug vismaz 3–4 mm gari. Līdzīgs efekts būs arī epilatora lietošanai. Viena no šķietami ātrākajām metodēm, pie kurām pašrocīgi ķeras jaunās dāmas, ir skūšana. Skūšana ir vislētākā un ātrākā metode, bet jārēķinās ar to, ka skujot matiņi viennozīmīgi paliks biezāki un tumšāki. Uzsākot agrīni skūt kāju apmatojumu, var rēķināties, ka drīz vien tas kļūs daudz redzamāks, tumšāks un biezāks. Īpaši vajadzētu atgādināt, lai meitenes skūšanās metodi nepielietotu sejas zonā – uzacīm vai virslūpas rajonam. Jaunām meitenēm 12–13 gadu vecumā, ja ir tikai pāris redzami tumšie matiņi, es varētu ieteikt tos izraut ar pinceti – tas būs ātri un efektīvi. Protams, neskaidrību un šaubu gadījumos būtu ieteicams griezties pēc konsultācijas pie ārsta dermatologa vai kosmētiķa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!