Foto: PantherMedia/Scanpix

Stereotipiski gadu desmitiem uzskatīts,ka bērnu audzināšana ir sievietes pienākums. Taču pētījumos pierādīts, ka tēva klātbūtne palīdz bērnam veidoties par stipru un patstāvīgu personību. Turklāt šo lomu veiksmīgi var uzņemties ne tikai bioloģiskais tēvs, bet jebkurš dzimtas vīrietis - arī mamma brālis, vectētiņš, draugs.

"Meklējam draugus!" Ar šādu uzsaukumu nodibinājums "Centrs Dardedze" aicina pievienoties palīgus jaunai iniciatīvai "Tēvi ir svarīgi!", lai mudinātu tēvus iesaistīties bērnu aprūpēšanā un audzināšanā. Pie tam pamudinājums ļaut iesaistīties bērnu audzināšanā bieži vien vajadzīgs nevis tētim, bet mammām, kas nereti nepazināti atstumj tēvus no bērna audzināšanas, uzņemoties atbildību vienpersoniski.

"Valsts attīstās, ja tajā dzīvo un darbojas harmoniski, uzņēmīgi un par sevi pārliecināti cilvēki! Šāda nācija var veidoties, ja bērnu audzināšanā piedalās gudri un izlēmīgi tēvi. Līdz šim, runājot par tēvu iesaistīšanos, esam saskārušies ar lielu atsaucību. Tādēļ esam pārliecināti, ka atradīsim draugus un sabiedrotos, lai kopīgiem spēkiem veicinātu emocionāli drošas un pašapzinīgas jaunās paaudzes veidošanos. Šobrīd tēvam tiek atvēlēta salīdzinoši šaurāka joma – apgādātājs un sodītājs, palīgs mātei. Bērniem ir vajadzīgi abi vecāki. Jāapzinās, ka tēvs ir nozīmīgs resurss bērna labklājībā. Tēvi ir svarīgi!" uzsver nodibinājuma "Centrs Dardedze" projekta vadītāja Ilze Znotiņa.

"Lai bērnam veidotos harmoniska, līdzsvarota personība, viņam ir svarīgi uzturēt emocionāli tuvas attiecības ar abiem vecākiem. Bērni, kuru tēvi ir iesaistījušies viņu audzināšanā un ir mīloši, uzrāda labākas sekmes mācībās, sociāli un emocionāli labāk attīstās. Šiem bērniem ir mazāk uzvedības problēmu un veidojas pozitīvs pašvērtējums, kas kopumā palīdz uzlabot arī visas sabiedrības emocionālo veselību," stāsta nodibinājuma "Centrs Dardedze" psiholoģe Līga Redliha. Vīrieši, kuri aktīvāk iesaistās bērnu audzināšanā, izjūt lielāku apmierinātību ar savu dzīvi, jūtas emocionāli tuvāki ģimenei. Tēvi var nodrošināt tikpat labu bērna aprūpi kā mātes, vienīgais, ko nevar darīt tēvi, ir barot bērnu ar krūti.

Iemesli, kādēļ tēvi aktīvāk neiesaistās bērnu audzināšanā, ir dažādi, piemēram, sabiedrības attieksme, ka māte ir galvenā aprūpētāja un audzinātāja, tēviem ir motivācija, taču trūkst zināšanu un prasmju, kā iesaistīties, kā arī tēvi visbiežāk ir galvenie ģimenes apgādnieki, līdz ar to arī laika, ko pavadīt ar bērnu, ir mazāk. Tomēr, neskatoties uz to, ka daudzi tēvi ir ģimenes galvenie vai vienīgie apgādnieki un šī loma ir nozīmīga, tikpat svarīgas ir arī attiecības, ko tēvs veido ar bērnu, pavadot kopā kvalitatīvu laiku, tādējādi apmierinot bērna emocionālās vajadzības pēc uzmanības, pozitīva novērtējuma.

Tēva aktīva iesaistīšanās bērnu audzināšanā palīdz arī samazināt vardarbības risku, iesaistījies tēvs daudz labāk pazīst savu bērnu, izprot viņa spējas, tādējādi neuzstāda bērna vecumam nepiemērotas prasības, norāda psiholoģe.
  
Nodibinājumā "Centrs Dardedze" jau notikušas pirmās tēvu grupas, kur vīrieši guvuši atbalstu, lai varētu aktīvāk iesaistīties bērnu audzināšanā un ģimenes dzīvē kopumā.

Tēvu savstarpējā atbalsta grupas ir daļa no projektā paredzētajam aktivitātēm, tādēļ nodibinājums "Centrs Dardedze" meklē draugus, kas palīdzētu daudz plašāk un dziļāk aktualizēt tēvu nozīmi sabiedrībā. Plašāka informācija par atbalsta iespējām mājas lapā www.centrsdardedze.lv sadaļā "Tēvi ir svarīgi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!