Ir bērni, kas izaug vispār bez pudelītes – ēd mammas krūts pienu un, kad sāk dzert ūdeni, tad uzreiz jau no snīpīškrūzītes, tomēr lielākoties bēbīšiem tiek dotas pudelītes – ja ne suliņas dzeršanai, tad vismaz tāpēc, lai vecmāmiņa varētu pabarot ar mammas atslaukto pieniņu, kad vecāki devušies atpūsties. Kādu pudelīti labāk izvēlēties? Protams, nozīme ir gan tilpumam, gan materiālam, tomēr vissvarīgākais pudelītes iegādē ir saprast, kāds knupis nepieciešams. Kā to izvērtēt?

Kad jāsāk domāt par pudelītes iegādi?

Lai arī grūtniecības laikā teju visas topošās mammas ir pārliecinātas, ka baros ar savu pieniņu un ka piena upes plūdīs kā no pārpilnības raga, tā ne vienmēr notiek. Arvien biežāk dzirdēts, ka mazuļa pirmā ēdienreize no pudelītes notikusi jau dzemdību iestādē. Mamma pati jutīsies labāk, ja līdzi, drošības labad, būs paņemta viena mazā izmēra pudelīte. Pavisam mazam bēbītim noderēs mazā Tommee Tippee pudelīte 150ml tilpumā. Šī pudelīte ir izstrādāta ar ekspertu atbalstu, krūts barošanas sfērā. Easivent knupis, ļauj maksimāli pietuvināt barošanu no pudelītes krūts barošanai. Ja pudelīte netiks izmantota, lieliski! Tad to varēs vēlāk izmantot kā dzeršanas pudelīti vai mammas piena uzglabāšanai.

Kam pievērst uzmanību pudelītes izvēlē?

Materiāls. Tiek pārdotas gan stikla, gan plastmasas. Plastmasas pudelītes ir ērtākas lietošanā, tās krietni retāk plīst, bet ātrāk nolietojas un jāraugās, lai tās nesatur polivinilhlorīdu, kas uzkarstot izdala indīgas vielas. Stikla pudelītes ir ērtāk kopjamas un kalpo ilgāk, ja nesaplīst.

Tilpums. Pastāv dažādu tilpumu pudelītes un nav iespējams pateikt, kurš tilpums būtu optimālākais. Tas ir atkarīgs no mazuļa vecuma un apetītes. Noteikti ir ērti lietot mazāku pudelīti sulas un ūdens dzeršanai, bet lielāku ēdināšanai vecumā, kad mazulis jau vienā ēdienreizē spēj izēst 240 ml piena vai maisījuma.

Forma. Ir gan mazākas un resnākas pudelītes, gan drusku garākas, bet slaidākas. Ja vēlies lai ar laiku mazulis pats spēj noturēt rokās pudelīti, lai paēstu vai padzertos, izvēlies tādu, kuru viegli noturēt būs tieši mazajai rociņai.

Pareizs pudeles knupītis - kāpēc tas ir tik svarīgi?

Patiesībā tieši knupis ir tas, kas vislielākajā mērā nosaka pudeles kvalitāti, jo no knupja ir atkarīgs, vai mazais  iegādāto pudeli atzīs par labu. Ir svarīgi, lai pudelīšu knupja forma ļauj bērnam  to vienkārši aptvert ar mutīti, maksimāli tuvinot barošanas procesu it kā viņš mielotos no māmiņas krūts.

  • Kolikas - bieži vien dzirdēts, ka vecāku bieds kolikas izteiktākas ir bērniem, kas ēd no pudelītes. Tā var notikt, ja izvēlēts ne īsti labs pudeles knupis. Pārdošanā pieejami tādi knupji, kuru ventilēšanas sistēma pielāgota tieši koliku novēršanai. Tommee Tippee anti koliku pudelītes antikoliku vārsts daudzkārt samazina gaisa norīšanu barošanas laikā un tādēļ samazina arī sāpīgo koliku varbūtību.
  • Krūts ēdināšana - ir mazuļi, kas, sapratuši, ka no pudelītes piens tek vieglāk, atsakās zīst krūti, un mammas ir spiestas pāriet uz barošanu ar mākslīgā piena maisījumu. Lai no tā izvairītos, knupim pēc iespējas jāatgādina sievietes krūts formu un piena plūsmai jābūt lēnai.

  

Kam vēl pievērs uzmanību?

Bērna vecums. Jo mazāks bērniņš, jo lēnākai jābūt šķidruma plūsmai no knupja. Ja izvēlies knupi tikko dzimušam mazulim, labāk pērc to aptiekā un iepriekš konsultējies ar farmaceiti par knupja piemērotību vai bērnu preču specializētajā veikalā. Iegādājoties lielveikalā, rūpīgi izlasi aprakstu uz iepakojuma - pazīstamākie zīmoli  parasti norāda, cik vecam bērnam izstrādājums paredzēts. Piemēram, Tommee tippee piedāvā piecu izmēru knupjus:

  • 0-3 mēneši - knupis easiventTM Lēna plūsma
  • 0+ mēneši - knupis easiventTM Mainīga plūsma
  • 3-6 mēneši - knupis easiventTM Vidēja plūsma,
  • 6+ mēneši - knupis easiventTM Ātra plūsma
  • 6+ mēneši - knupis easiventTM Biezam ēdienam

Maiņa. Ja pudelīte tiks lietota ikdienas ēdināšanā, knupji būs jāmaina diezgan bieži (nolietosies, izstaipīsies, tiks sakosti un tamlīdzīgi), tāpēc ievēro, lai tos būtu viegli izņemt un ielikt atpakaļ - gan lai nomainītu pret jauniem, gan lai kārtīgi izmazgātu.

Facebook.com/tommeetippeeLatvia

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!