Foto: Kadrs no video
Pēdējā laikā bērnu ārsti vairākkārt ir vērsuši sabiedrības uzmanību uz to, ka pieaug to bērnu skaits, kurus nākas glābt pēc podziņbateriju norīšanas. Šī problēma ir aktuāla visā pasaulē, tādēļ šonedēļ (no 16. līdz 20. jūnijam) daudzās valstīs norit Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas iniciēta podziņbateriju drošuma nedēļa.

Pēc statistikas datiem katru gadu BKUS nonāk aptuveni 70 bērni ar svešķermeņiem gremošanas traktā, vidēji 40 bērni ar svešķermeņiem elpceļos, un ap 10 gadījumu, kad svešķermenis nonācis acīs vai ausīs, no visiem gadījumiem 2 % svešķermeņu ir tieši baterijas.

Daudz un dažāda veida elektriskās ierīces ir neatņemama mūsu ikdienas dzīves daļa. Arī mazajā tālvadības pults bateriju nodalījumā, kā arī kalkulatorā, pulksteņos, atslēgu maciņos, bezliesmu svecēs u. c. atrodama šī mazā, bet ļoti spēcīgā podziņbaterija.

Šī gada aprīlī, norijot podziņbateriju, bojā gāja 1,8 gadus vecs bērns, vēl daži īsā laika posmā ar šādu problēmu tika nogādāti slimnīcā, un par laimi tika izglābti.

Baterijas ir elektroķīmiska ierīce, ar spēju pārvērst ķīmisko enerģiju elektroenerģijā, lai nodrošinātu enerģiju uz elektroniskajām ierīcēm. Bateriju ražošanā izmanto dažādus metālus un to savienojumus, no kuriem zināmākie ir varš, niķelis, cinks, mangāns, nātrijs un kālijs. Nonākot saskarē ar kuņģa sulu, baterija sāk šķīst un izdalās visas iepriekšminētās vielas, kas rada smagus iekšējo orgānu apdegumus.

Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs prof. Aigars Pētersons stāsta, ka bateriju norīšana ir ārkārtīgi bīstama, jo, nonākot organismā, tā ātri sadalās un jau divu stundu laikā spēj radīt neatgriezeniskus orgānu bojājumus ne tikai gremošanas sistēmā, bet arī trahejā, elpošanas ceļos un centrālajā asinsritē, turklāt ja bojājums skar arī citas sistēmas, letalitāte ir  80-90% gadījumu.  Baterijās esošās ļoti aktīvi ķīmiskās vielas burtiski "izdedzina" audus,  radot gļotādas tūsku un ļoti sarežģītus orgānu bojājumus.

Ko darīt, ja norīta baterija:

  • Ja bērns norijis bateriju, gremošanas traktā sākas elektroķīmiska un kontakta reakcija, kas var ļoti ātri radīt nopietnus barības vada, kuņģa un zarnu bojājumus.
  • Uzmanība jāpievērš tam, ka sākotnēji norītais svešķermenis (piemēram, baterija) var arī neizraisīt nekādus klīniskos simptomus
  • Biežākie klīniskie simptomi, ja norīts svešķermenis (īpaši , ja tas palicis barības vadā) ir siekalošanās, vemšana, sāpes aiz krūšu kaula.
  • Ja ir aizdomas par svešķermeni gremošanas traktā vai elpceļos, nekavējoši meklējat medicīnisku palīdzību!
  • Ja vien ir kādas aizdomas, ka bērns norijis bateriju, nekavējoties dodieties uz slimnīcu. Neizraisiet vemšanu, nedodiet ēst vai dzert, kamēr medicīnas profesionālis bērnu nav apskatījis.
  • Ieprogrammējiet neatliekamās palīdzības nr.112 savā telefonā.

Kā nopirkt drošu rotaļlietu?

Pirms iegādājieties bērnam jaunu rotaļlietu, apsveriet bērna vecumu, intereses un prasmju līmeni.

Iegādājieties tādas rotaļlietas, kurām ir CE marķējums un tās atbilst drošības standartiem. Esiet informēts patērētājs, preci rūpīgi izvērtējot.

Pārbaudiet PTAC mājas lapā Bērniem nedrošu preču sarakstu

Nekavējoties izņemiet no savas mājas bērniem nedrošas rotaļlietas.

Iegādājoties jaunu rotaļlietu pievērsiet uzmanību bateriju nodalījumam, ja tāds paredzēts – tam jābūt cieši noslēgtam, lai bērns tajā esošajām baterijām nevarētu piekļūt. Tam jābūt atveramam tikai ar skrūvgriezni.

Izlasiet drošības instrukciju un saliekot vai uzstādot bērniem domātu preci, sekojiet visiem ražotāja norādījumiem.

 Ja rotaļlieta ir marķēta ar atzīmi bērniem no 3 gadu vecuma un vecākiem, nedodiet to bērnam zem šī vecuma.

Regulāri pārbaudiet jaunas un jau esošās rotaļlietas, vai tām nav bojājumi, kas var būt par cēloni, kad no tām atdalās sīkas detaļas.

Palūkojieties uz pasauli caur bērna acīm un no viņa horizonta līmeņa,  ieraugot, kas izskatās interesants un ko var tuvāk aplūkot, to aizsniedzot.  Noliecieties uz grīdas , pārbaudiet bērnam sasniedzamos skapjus, atvilktnes, somas u.t.t., , vai tajās nav maza izmēra lietas, ar kurām bērns var aizrīties.

Nekad neatstājat bērnu bez uzraudzības! Nepaļaujaties pilnībā uz vecākajiem bērniem, kamēr viņi pieskata mazāko bērnu. Pat vecāki bērni nevar laikus atpazīt draudošās briesmas un var nebūt spējīgi nodrošināt labāko aizsardzību jūsu bērnam.

Dalieties ar šo svarīgo informāciju ar bērna aprūpētājiem, draugiem, ģimenes locekļiem un auklēm! Saruna aizņem vien dažas minūtes, bet  tā var glābt bērna dzīvību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!