Foto: DELFI
Ja esat ievērojuši, ka tie, kas reiz jūsu klasē vai skolā bija paši stilīgākie, joprojām nav neko sasnieguši, tad ziniet, ka tā tas notiek visā pasaulē. Jauns pētījums atklāj, ka tiem jauniešiem, kuri, piemēram, jau 11 gadu vecumā smēķē, 13 gados lieto alkoholu, bet 14 - izmēģina dažādas attiecības, kļūstot par skolas varoņiem, pēc skolas beigšanas ir daudz grūtāk iekārtoties dzīvē.

Akadēmiskais žurnāls "Child Development" norāda, ka bērni un pusaudži, kuri par katru cenu skolas laikā cenšas kļūt par sociālo eliti jeb uzmanības centru, nespēj samierināties ar statusa maiņu pēc skolas beigām.

Desmit gadus ilgā pētījumā zinātnieku grupa novēroja 184 jauniešus vecumā no 13 līdz 23 gadiem, secinot, ka tie, kuri ikdienā izrādīja pieaugušajiem atbilstošu uzvedību (tostarp uzvedās neatbilstoši savam vecumam, piemēram, smēķējot vai pārdroši runājot ar pieaugušajiem), tika uzskatīti par stilīgākiem savu vienaudžu acīs.

Tomēr viss mainījās, kad pārējie pieauga un paši pamazām pieņēma pieaugušajiem atbilstošus uzvedības modeļus. Tad līdz šim stilīgie jaunieši izjuta uzmanības deficītu un vēl aktīvāk centās darīt to, kas citiem šķistu apbrīnojams.

Rezultātā viņi nereti pat pārkāpj likumu, lai apmierinātu nepieciešamību pēc uzmanības, kamēr pārējiem vairs nav svarīgi, kas ir "stilīgi", un viņi no agrākajiem klašu un skolu līderiem novēršas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!