Kāda 10 gadus veca Islandē dzīvojoša meitene vārdā Harieta Kardeva, iespējams, paliks bez pases, jo valsts iestādes atsakās to izsniegt.

Dokumentu atsakās izsniegt, jo meitenes vārds neatbilst Islandes bērna vārda došanas noteikumiem un likumdošanai. Valsts izveidotajā personvārdu datu bāzē ir iekļauti 1,853 meiteņu un 1,712 zēnu vārdi, no kuriem ir iespējams izvēlēties vārdu bērnam, raksta "The Guardian".

Islandes likumdošana nosaka, ka neatkarīgi no vecāku un bērnu tautības un valstiskās piederības, tātad arī ārzemniekiem, jaundzimušā bērna vārds jāizvēlas tā, lai tas atbilstu Islandes vārdu reģistra kritērijiem, lai vārdu būtu iespējams locīt pēc islandiešu valodas gramatikas likumiem, lai tam būtu islandiešu valodai raksturīga galotne, rakstība un skanējums.

Vārdu "Harieta" nav iespējams pareizi locīt, tāpēc meitene pašlaik spiest dzīvot bez personu apliecinoša dokumenta. Harietas māsas Lilja un Belinda dzima Francijā, kur viņu vārdus reģistrēja un bērniem izsniedza dokumentus. Arī Harietas brālim Dunkanam, kas ir 12 gadus vecs, netiek izsniegts dokuments šī paša iemesla dēļ.

Pašlaik ģimene dzīvo Reikjavikā un abiem bērniem pasēs būs rakstīts "zēns" un "meitene". Lai bērni varētu saņemt pases, vecāki apsver iespēju pārcelties dzīvot uz citu valsti.

Izdevums "The Guardian" ziņo, ka arī citās valstīs ir ierobežojumi attiecībā uz vārda izvēli. Piemēram, Vācijā nedrīkstot reģistrēt vārdu "Anderson", bet Itālijā neļauj bērniem likt vārdus, kas pēc tam viņiem varētu likt justies neērti.

Portālā "Huffingtonpost.com" apkopoti arī neparasti un dīvaini vārdi dažādās pasaules valstīs, kurus reģistrēt atteicās vietējās dzimtsarakstu nodaļas. Piemēram, Jaunzēlandē bija vecāki, kas savus mazuļus grasījās nosaukt par Yeah Detroit, Fish and Chips vai Sex Fruit. Vācijas likumi nosaka, ka pēc bērna vārda nešaubīgi jāspēj noteikt viņa piederība vienam vai otram dzimumam. Dānijā bērna vārds jāizvēlas tikai no oficiālas datu bāzes, kurā iekļauti 7000 vārdu. Ķīnā bērna vārdā nedrīkst iekļaut zīmi @.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!