Foto: DELFI
Stāvot veikalā pie kases, bija iespēja noklausīties divu apmēram 14 gadus vecu meiteņu sarunu, kurā galvenā tēma bija iepriekšējā dienā notikuša tusiņa apspriešana. Izskanēja teikums "Bet ārprāts, kā viņa bija piemāvusies... tādu nekad vēl nebiju redzējusi. Protams, ka iedzer jau visi, tas normāli. Bet jāzina taču mērs!"

Fakts, ka lielākā daļa jauniešu nogaršo alkoholu un izmēģina cigaretes dūmu vēl pirms legāli viņiem ļauts šīs vielas iegādāties, ir neapstrīdams. Lai arī kā vecāki censtos radināt savu atvasi pie veselīga dzīvesveida, tomēr lielākoties jauniešiem gribās izmēģināt šo aizliegto augli. Vienu reizi, otru, trešo, vēl un vēl... un rodas atkarība. Dažādi pētījumi, kas veikti ar mērķi noskaidrot, cik daudz nepilngadīgo lieto alkoholu un/vai smēķē (vai vismaz ir to izmēģinājuši), atklāj satriecošus datus - aptuveni 85% nepilngadīgo tas nav nekas jauns.

Tas nozīmē, ka par atkarību izraisošajām vielām ar bērnu ir jāsāk runāt jau mazotnē, un atvasei pieaugot, arvien vairāk jāpaplašina šīs sarunas. Un, protams, jārāda pozitīvs piemērs ģimenē," saka psiholoģe un narkoloģe Iveta Meijere.

Kā runāt ar bērnu par alkoholu un tā ietekmi?

Līdz 4 gadu vecumam: Mācām pieņemt lēmumus

Līdz 4 gadu vecumam bērniem noteikti nav jāzina alkohola uzbūve un iespējamie riski, ko var nākties piedzīvot, to lietojot. Šajā vecuma posmā krietni svarīgāka ir spēja iemācīt bērnam to, kas ir lēmumu pieņemšana. Un sākotnēji to ir ļoti vienkārši izmēģināt. 

"Ļaujiet bērnam izvēlēties, piemēram, to, ko vilkt mugurā. Neuztraucieties, ja izvēle nesakrīt ar jūsējo, jo ieguldījums būs krietni lielāks - bērns sapratīs, ka arī viņš pats var pieņemt lēmumus, ko neviens neapstrīd. Tas ir ļoti svarīgi," pamāca psiholoģe. Tāpat bērnu var arī iesaistīt dažādu vienkāršu ikdienas lēmumu pieņemšanā, piemēram, veikalā izvēloties maizi vai piena paku.

4 - 8 gadi: alkohols ir ļaunuma sakne, bet vecāki lieto?

Foto: RIA Novosti/Scanpix

4 - 8 gadu vecumā, kad bērns jau spēj uztvert vairāk, ir vērts nedaudz pastāstīt par alkoholu, piemēram, redzot tā reklāmas - pastāstīt, iedrošināt bērnu uzdot jautājumus par to. "Taču atcerieties to, ka nekādā gadījumā nevajadzētu stāstīt par alkoholu, ka tas ir draņķis, ļaunuma sakne, ka tas nav garšīgs, ja laiku pa laikam bērns redz, ka jūs to iemalkojat, viņš to nesapratīs un sajutīs dilemmu," stāsta narkoloģe. 

Šajā laikā bērniem var pamācīt, ka ir svarīgi rūpēties par savu veselību un nedarīt tai pāri. Varat pastāstīt, ka alkohola lietošana var sabojāt redzi, dzirdi, koordināciju un domāšanas procesu, ka tas nav domāts bērniem, bet tikai pieaugušajiem, ka tāpēc bērni to veikalos nevar iegādāties.

9 - 12 gadi: Fakti par alkohola ietekmi

Foto: PantherMedia/Scanpix

9 - 12 gadi ir īstais laiks, lai iepazīstinātu savu atvasi ar faktiem par alkoholu. Taču vajadzētu izdomāt, kā to izdarīt interesanti, nevis vienkārši katru dienu kratīt ar pirkstu un norādīt, ka alkohols ir slikts. Ir laiks iepazīstināt bērnu ar alkohola īstermiņa un ilgtermiņa traucējumiem un izprast bērna interesi par to. Ja tāda ir, mēģināt apspriest, ļaujot viņam just, ka viņš var jums uzticēties.

"Šajā laikā bērni ir ļoti viegli iespaidojami un vienkārši skrien līdzi pūlim, lai nebūtu atkritēji. Tev ir jāiemāca bērnam, ka tas nav tā vērts, ka ir jāizvēlas draugi, kuri ir patiesi un labi cilvēki, nevis tie, kuri vienkārši ir populārākie skolā. To, ka ir jāiemācās izvērtēt cilvēkus, jo šī pieredze būs zelta vērta visas dzīves garumā. Kā arī jāiemāca, ka svarīga ir individuāla domāšana, nevis akla iespaidošanās no citiem.

Tas ir pamatīgs darbs, taču daudzi vecāki to nedara un pēc tam paši ir izbrīnīti, ka bērns jau 16 gados ir nodzēries," stāsta Iveta Meijere. "Ir svarīgi arī bērnam pajautāt par to, kas notiek. Pastāstīt, ka ir lasīts un dzirdēts, ka bērni šajā vecumā skolā dara visādas lietas - pat lieto alkoholu - un pajautāt bērnam, vai arī viņa skolā kas tāds notiek u.t.t. Un tad uzmanīgi klausīties atbildēs un vērot bērna reakciju, pēc tās var spriest ļoti daudz," turpina Meijere.

13 - 17 gadi: Riska laiks

Foto: PantherMedia/Scanpix

13 - 17 gadi ir visriskantākais laiks. Tas ir laiks, kad nostiprināt visu, ko iepriekš esat mācījuši saviem bērniem. Un, lai pārliecinātos, cik ļoti viņi to ņēmušu vērā. 

"Es saprotu, ka vecāki uztraucas par saviem bērniem, un tas ir dabiski, taču gribu uzsvērt, ka daudzas problēmas, runāju tieši par alkohola lietošanu, rodas tāpēc, ka vecāki bērnam neuzticas, tur kā važās, neļauj brīvi dzīvot. Protams, nevajag ieslīgt galējībās, taču bērns ir jāizprot, ar viņu ir jārunā, jāliek saprast, ka viņš var jums uzticēties - nav jātur kā zelta putniņš būrītī. Tā būs lielāka iespēja, ka bērns negribēt par katru cenu izrauties un pierādīt, ka spēj visu ko un var atļauties visu, ko vecāki lieguši. Manā praksē ir ļoti daudz tādu gadījumu, kad saprotu, ka problēma ir tieši vecāku pārāk dzelžainā attieksme," atklāj Meijere. 

Ir jāmāca bērnam dažādi stresu mazinoši paņēmieni, kā pārvarēt dažādas situācijas un arī pašam jābūt pietiekami izglītotam, lai varētu atbildēt uz jautājumiem par alkohola ietekmi. Pirms mācīt bērnu, ir jāmācās pašiem!

Ko vēl darīt lietas labā?

"Iemesli noteikti ir un tie parasti ir emocionāla rakstura. Vecāku šķiršanās, neveiksmīga pirmā mīlestība, tuvinieka zaudējuma sāpes... tas viss spēj rosināt vēlmi pamēģināt alkoholu un sākotnēji šķiet, ka tas tiešām palīdz, jo atslābina nervus. Vecāku uzdevums ir izzināt problēmu un palīdzēt, taču aizvien ir jāatceras, ka visu pirms starp vecāku un bērnu ir jābūt uzticībai.

Ir dažas lietas, kuru ievērošana arī var krietni palīdzēt. Esiet atvērti pret saviem bērniem un viņa drošības labad palūdziet, lai viņi pasaka, kurp dodas. Ja redziet, ka bērnam ir izveidojies labs kontakts ar dažiem citiem bērniem, par sliktu nenāks, ja radīsiet iespēju iepazīties arī ar šo bērnu vecākiem, nekautrējieties uzaicināt viņus uz kafiju. Draudzīgi sarunājiet ar bērnu, ka pa laikam viņš dos jums ziņu par to, ka ar viņu viss ir kārtībā. Paskaidrojiet, ka tas nav tādēļ, ka vēlaties viņu kontrolēt, bet gan tādēļ, ka vēlaties būt droša par viņu un to, ka viss ir kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!