Foto: PantherMedia/Scanpix

Laika trūkums ietekmē mūsu fizisko, emocionālo un garīgo veselību. Cilvēki, kuri ir stresaini, mazāk ēd, trenējas, mazāk sazinās ar savu ģimeni un draugiem, kā arī nerūpējas par savu attīstību un garīgo pilnveidošanos. Lai ietaupītu laiku un dienā paveiktu vairāk, piedāvājam iepazīties ar portāla Sparkpeople.com apkopotajiem padomiem.

Iemācies pateikt "nē"


Foto: PantherMedia/Scanpix
Atbildēt noraidoši kāda piedāvājumam nav viegli, taču tādējādi tu pati sev palīdzēsi ietaupīt laiku, ko citādi, iespējams, iztērētu tev nevajadzīgās nodarbēs. Ja nevari uzreiz strikti pateikt "nē", sāc ar mazumiņu - nosaki, ko, cik daudz un kādā laika periodā esi gatava izdarīt.

Ieplāno laiku sev


Foto: PantherMedia/Scanpix

Saplāno savu dienu un iekļauj tajā kādu noteikta laika periodu, kuri veltīsi tikai sev un saviem hobijiem. Piemēram, atļaujies stundu dienā veltīt kādai labai grāmatai vai deju nodarbībām. Ja tik daudz laika nevari atvēlēt, sāc ar, piemēram, 15 minūtēm dienā un tad pakāpeniski sev atvēlēto laiku pagarini.

Labāk dari mazāk, nekā neko


Foto: PantherMedia/Scanpix
Nevari pilnībā pabeigt kādu uzsāktu darbu vai projektu? Tad neatstāj to novārtā ar domu, ka iekavēto paspēsi  izdarīt vēlāk - centies paveikt vismaz dažus sīkumus, kas iesākto virzītu tālāk. Ja tev nepatīk darbus veikt pa maziem posmiem, ieplāno konkrētajam projektam laiku, kad varēsi to pabeigt pilnībā.

Sadali darbus


Foto: PantherMedia/Scanpix
Izvērtē savus darbus, pienākumus un sadali tos dažādos sarakstos. Piemēram, sākumā izpildi sarežģītākos un svarīgākos darbus, lai pēc tam tērēt laiku sūdzoties, ka tos vairs nevari paspēt izpildīt. Pēc tam izdari visu pārējo. Starp citu, ietaupīt laiku palīdzēs tas, ja vienā laikā pildīsi tos darbus, kas ir savstarpēji saistīti vai kaut kādā ziņā līdzīgi viens otram.

Nolīgsti palīgu


Foto: PantherMedia/Scanpix
Apsēdies un apdomā, cik vērtīgs ir tavs laiks. Varbūt ir vērts nolīgt kādu cilvēku, kurš varētu iztīrīt tavu māju, nopļaut mauriņu vai palīdzēt vēl citos darbos? Nebaidies prasīt palīdzību, ja runa ir par tava laika ietaupīšanu.

Izvērtē cilvēkus un pienākumus


Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti mūsu dzīvē ir cilvēki, kuriem mums nemaz nav nepieciešami. Apdomājies un godīgi atbildi sev, vai gadījumā nav kāds cilvēks vai pienākums, bez kura tu patiesībā mierīgi varētu iztikt? Vai paliktu sliktāk, ja tu vairs ar šo cilvēku nepavadītu laiku vai izslēgtu viņu no savas dzīves?

Atvēli laiku īpašām nodarbēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī cik ļoti aizņemta esi, pārliecinies, ka tev katru nedēļu ir laiks cilvēkiem un nodarbēm, kas tevi aizrauj. Pavadi laiku ar draugiem ārpus mājām, ej uz kino, koncertiem, bagātinies garīgi - dari to, kas tevi dara patiesi laimīgu! Jo apmierinātāka būsi ar dzīvi, jo vieglāk būs plānot laiku un koncentrēties darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!