Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazulis slimo, slikti guļ, ir noguris un kaprīzs, bet ārsti neatrod nekādas veselības problēmas, ģimenes vide ir mierīga un harmoniska. Iespējams, ka vainīgs ir āderes. Lai gan āderu esamība sen ir pierādīta, to iedarbība uz cilvēka veselību joprojām nav īsti skaidra. Reālisti rausta plecus un uzskata to par zinātnisko misticismu, bet liela daļa cilvēku āderu negatīvajai ietekmei tic.

Un, ja tic – labāk pārliecināties, vai bērna guļvieta neatrodas uz kāda no šādiem nelabvēlīgajiem punktiem. Zemei ir triju veidu starojumi – ūdens āderes, ūdens avoti un uguns āderes. Katrai no tām ir atšķirīga ietekme uz cilvēka pašsajūtu un veselību. Visnelabvēlīgākās ir ūdens āderes un avoti, tos cilvēki arī visbiežāk sajūt.

Ūdens āderes ir visur, ne tikai avotu vai upju tuvumā. Tās apjož visu zemeslodi un attālums no vienas līdz otrai āderei vidēji ir 3 – 5 metri. Rīkstnieki ir noskaidrojuši, ka ūdens āderu starojums samazinās tikai pie nama astotā stāva, bet pavisam izzūd tikai 18. – 19. stāvā. Avotu starojuma ietekme ir vēl tālāka. Kopumā starojuma intensitāti ietekmē ieži, kas atrodas zem ēkas un caur kuriem iet šīs āderes.

Sajūt gan lieli, gan mazi

Bērni līdz 7 gadu vecumam ir īpaši jūtīgi uz āderēm. Tāpēc mazāki bērni noteiktās telpas vietās var gulēt slikti, grozīties, bieži mosties. Pat dažus mēnešus vecs zīdainītis, kas jau ir iemācījies grozīt galviņu, katru nakti mēģina apgulties tā, lai galva neatrastos uz āderu krustpunktiem, vai arī konsekventi mēģināt iekārtoties kādā neērtā gultiņas stūrī, lai tikai negulētu virs nepatīkamā starojuma. Lielāks bērns var regulāri izvelties no gultas, naktīs viņiem rādās slikti sapņi, murgi. Bērnu neiroloģe Baiba Norīte gan norāda, ka āderes ir tikai viens no iespējamajiem iemesliem, kāpēc bērnam var būt šādas uzvedības izpausmes . Tas nozīmē, ka noteikti ir jāpārbauda arī citi iespējamie nemierīga miega iemesli.

Lielākiem bērniem āderu ietekme var izpausties kā grūtības mācībās, īpaši, ja mācību galds novietots āderu krustpunktā. Var sāpēt galva un būt hronisks nogurums. Vai arī otra galējība – ļoti ilgs miegs, kas tomēr nenes spirdzinājumu.

Ārste gan uzsver, ka nav plašu pētījumu, ka gulēšana vai ilgstoša uzturēšanās uz āderu krustpunktiem tiešām ietekmē veselību, tomēr arī mediķi ir novērojuši, ka āderes var pasliktināt imūnsistēmas darbību un samazināt organisma aizsargspējas, saasināt hroniskas saslimšanas – astmu, reimatismu utml. Guļot uz āderes, sliktāk dzīst pat brūces.
Sertificēts rīkstnieks Jānis Neibergs novērojis, ka guļot uz ūdens avota, veselība pasliktinās jau pēc gada, bet ja guļvieta stāv uz āderes, tad tie ir trīs gadi.

Līdzēs līdakaste, graudi

Rīkstnieki uzskata, ka āderu ietekmi ir iespējams mazināt. Āderu ietekmi var mazināt. Vispirms gan, būvējot māju, rīkstnieks iesaka jau plānošanas procesā ņemt vērā telpu novietojumu un āderu vietas. Sarežģītāk ir pilsētas dzīvoklī, kur jaunas ūdens noteces var veidoties arī pilsētas apsaimniekošanas procesā. Āderu kaitīgumu un neitralizāciju var ietekmēt kaimiņu dzīvokļos dzīvojošie, kas āderu vietās nejauši noliek āderu ietekmi neitralizējošus priekšmetus un tādējādi pārvirza āderu starojumu.

Par efektīvāko līdzeklis uzskata W burta likšanu āderes vietā. No monolītas kapara stieples jāizveido W veida burtu, kura sānu malas ir aptuveni 3 cm garas un ievieto, piemēram, gultas veļas kastē. Āderes neitralizē arī daži istabas augi, piemēram, līdakaste.

Vēl viens ieteikums - gultas veļas kastē 15 cm biezumā iebērt graudus (der rudzi, mieži, auzas).

Āderu noteikšanai iesaka izmantot gan rīkstnieku palīdzību, jo dažreiz pat cilvēki, kuriem izdodas uztvert starojumu, bet nav pietiekamu zināšanu, tās var sajaukt ar uguns āderēm, ko neuzskata par kaitīgām veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!