Beidzot šīs kārums ir reabilitēts un pat celts uz veselīguma pjedestāla. Šokolādi ne tikai drīkst, bet pat vajag ēst.
Pret dzemdību komplikācijām
ASV, Jeilas universitātes pētnieku veiktos novērojumos secināts, ka šokolāde grūtniecības laikā par 69% samazina dzemdību komplikāciju riskus.
Iemesls ir šokolādes sastāvā esošā viela teobromīns, kas uzlabo sirdsdarbību, atslābina saspringtus muskuļus un samazina asinsspiedienu. Kā zināms, asinsspiediena svārstības un nekontrolējami augsts asinsspiediens un tam sekojošā pre-eklampsija ir viens no priekšlaicīgu dzemdību iemesliem. Īpaši sievietēm gaidībās iesaka ēst tumšo, melno, rūgto šokolādi, jo vērtīgo vielu satur kakao pulveris. Optimālā deva ir viena šokolādes tāfelīte nedēļā pirmajā un trešajā grūtniecības trimestrī.
Laimīgam mazulim
Somijas zinātnieki, savukārt, apgalvo, ka šokolādes ēšana grūtniecības laikā ietekmē gaidāmā mazuļa laimes sajūtu. Proti – viņi vienkārši piedzimst ar lielāku laimes sajūtas potenciāli nekā tie bērni, kuru mammas šokolādi ēda mazāk vai vispār neēda. Žurnālā "New Scientist" skaidrots, ka šokolāde samazina stresa līmeni un tas nevar neietekmēt gaidāmo bērnu. Šokolādes cienītāju bērni arī vieglāk pielāgojoties izmaiņām. Šokolādē esošais flavonoīds uzlabo garastāvokli gan mammai, gan mazulim.
Pret novecošanu un imunitātei
Flavonoīdi darbojas kā antibiotikas, tiem ir pretaudzēju aktivitāte, pretiekaisuma, antioksidatīva un asinsvadu caurlaidību regulējoša iedarbība. Flavonoīds ir antioksidants, kas samazina šūnu novecošanu. Grūtniecēm, kuru organisms jau pārdzīvo vētrainas pārmaiņas, šokolādē esošā viela uzlabos imunitāti patīkami un dabiski.
Dzelzs, magnijs un citi labumi
Anēmija un muskuļu krampji ir tipiskas grūtniecības problēmas, ar kurām nākas saskarties lielākajai daļai topošo māmiņu. Ir noskaidrots, ka šokolāde satur magniju un dzelzi, arī B grupas vitamīnus un kāliju. Kritiskos gadījumos šis našķis, situāciju, protams, neglābs, bet profilaktiski nav iemesla atteikties no šokolādes gabaliņa starp ēdienreizēm.
Sirds stiprināšanai
Labas kvalitātes tumšā šokolāde stiprina sirdi, kas grūtniecības laikā strādā ar lielu pārslodzi un pārsūknē 2,5 reizes vairāk asiņu nekā laikā, kad sieviete nav stāvoklī. Ja izvēlaties šo našķi kā sirds stiprinātāju, tad priekšroka atkal tai šokolādes tāfelītei, kurā kakao saturs ir visaugstākais, toties cukura un tauku saturs vismazākais. Tad veselībai tiks vēl viens labums, jo tumšā šokolāde samazina ar sliktā holesterīna līmeni.
Uzmanību - alerģijas risks
Labais, noderīgais kakao pulveris, kas dod tiks daudz labuma sievietes veselībai, var izrādīties paaugstināta risks produkts, ja gaidāmais mazulis ir ar noslieci uz alerģijām. Šokolāde ir viens no alerģiskākajiem produktiem maziem bērniem, un, ja kāds no vecākiem jau ir ar noslieci uz alerģiju, iespējams, ka pārcensties ar šokolādes ēšanu nevajadzētu. Īpaši tas attiecas uz grūtniecības otro trimestri.