Pēc peldes "mazajā jūriņā", kas izveidojusies kā silts sekls baseiniņš jūras piekrastē, slimnīcā ar vēdera infekciju un augstu temperatūru nonācis kāds sešgadīgs pacients. Puikas vecmāmiņa pieļauj, ka vainojama ir tieši peldēšanās. Karstajā laikā pagājušajā ceturtdienā zēns peldējies pašā jūras krastā pie mola, kur bija silts kā Vidusjūrā, bet duļķains ūdens.

"Ūdens bija ļoti silts, tāds duļķains. Viņš ļoti daudz peldēja un vairāk zem ūdens. Pats saka, ka viņš sarijās ūdeni. Viņam vajadzējis pagaršot, vai sāļāks kā Daugavā," viņa stāsta. Puisēns nav vienīgais pacients, kurš vasaras tveicē nonācis Bērnu slimnīcā ar zarnu trakta infekciju, vēsta Latvijas radio – 1.

Bērnu slimnīcas pediatre infektoloģe Gunta Laizāne, ka šajā karstajā laikā bērnu slimnīcā ir nonākuši vēl daži pacienti ar līdzīgām sūdzībām. Mazo pacientu vecāki visi stāsta vienu - bērni peldējušies vai nu dīķī, vai piemājas baseinā, vai arī jūras krastā. Piemēram, visvairāk slimību ierosinātāji var jūras krastā pirms pirmā sēkļa, kur izveidojušies sekli, silti ūdens baseiniņi.

Daktere Laizāne aicina vecākus būt īpaši uzmanīgiem, izvēloties peldvietas bērniem. "Ir jāizvēlas tīrs ūdens, kur tas var mainīties, jo stāvošos ūdeņos, kāds ir karjeros, dīķos, upju ielokos, kur ūdens ne tik strauji mainās, vairojas baktērijas, vīrusi, kas vairojas ar fēcēm – ne visi cilvēki ir tik apzinīgi un nenokārtojas ūdenī," skaidro Laizāne.

Vasarā aktualitāti zaudē rota vīruss, toties tā vietā stājušies cita tipa vīrusi – norovīrusi un enterovīrusi. Ārste norāda, ka tieši enterovīrusi vasarā ir tie, kas izraisa arī smadzeņu apvalka iekaisumu jeb tā saucamo meningītu. 

Ārste arī uzsver, ka nodaļā pacientu aprite nav tik liela, lai brīdinātu, ka būtu kādā konkrētā ūdenstilpē savairojušās baktērijas, taču viņa aicina vecākus neizvēlēties peldēšanās vietas, kur ūdens sastāvējies vai gausi mainās, un bērniem jāpiesaka peldoties nedzert šo ūdeni. Arī Veselības inspekcija apstiprina, ka visās oficiālajās peldvietās Latvijā pašlaik peldēties ir atļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!