Foto: PantherMedia/Scanpix
"Vai ausis šodien esi iztīrījis!?" Nē? Un nemaz nevajag! Ausu kociņi, kurus joprojām diezgan bieži izmantojam, lai iztīrītu ausu ejas sev un bērniem, nodara lielu postu ausu labsajūtai. Tīras, no ausu sēra attīrītas ausis labāk nedzird, toties vairs nav pasargātas no ārējiem kaitīgās vides apstākļiem.

Otolaringologi, ķirurgi un pediatri, kas ikdienā saskaras ar pārtīrītu ausu sekām, skaidro, ka sērs ausīs nenozīmē netīrīgumu, vēsta portāls "Medicine News Today". Tam tur ir jāatrodas, jo sērs sargā dzirdes kanālu no putekļiem un piesārņojuma. Tas nozīmē, ka tieši sērs ir tas, kas gādā par patiesu ausi tīrību.

Vēl viens ausu sēra labums - šī viela mitrina gļotādu un tai piemīt antibakteriāla iedarbība. Tas izskaidro to, kāpēc uz herpēm uzziests sērs strādā pat labāk par speciālām ziedēm. Ja ausīs sēra ir par daudz, liekais izkalst un pateicoties žokļa košļāšanas kustībai, iztīrās pats.

Ja ausu sēru tīra ar kociņu, tas tiek stumts dziļāk auss ejā un dabiskais auss attīrīšanās process vairs nenotiek. Pārāk daudz ausu sēra kanāla dziļumā ir laba vieta, un, vairojoties baktērijām, vīrusiem, sēnītēm, pasliktinās dzirde un sākas ausu infekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!