Foto: Shutterstock

Viens no lielākajiem cilvēku ienaidniekiem savu mērķu sasniegšanā ir slinkums, taču to var pārvarēt, ja vien ir pietiekami daudz gribasspēka. Lai uzzinātu, kā palielināt savu gribasspēku un veidot labāku dzīvi, ieskaties portāla theweek.com apkopotajos speciālistu ieteikumos.

Sporto

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmais ieteikums, lai palielinātu savu gribasspēku, ir regulāra vingrošana. Skriešana, svaru celšana vai aerobika mājas apstākļos ir ne vien labs disciplīnas un paškontroles radītājs, bet tā palīdz labāk gulēt, padara tevi produktīvāku, pacietīgāku un laimīgāku.

Cilvēki, kuri sporto, bieži vien neapzināti sāk mainīt arī citus savas dzīves ieradumus - fiziskas aktivitātes var uzskatīt par dabisku katalizatoru lielāku pārmaiņu ieviešanai savā dzīvē.

Iesāc dienu ar pašiem svarīgākajiem darbiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gribasspēkam ir savas robežas – visaugstākajā līmenī tas ir agri no rīta, dienas pirmajā daļā, taču, jo vairāk nozīmīgu lēmumu mums jāpieņem, jo vairāk mēs dienas gaitā iztukšojamies. Tas nozīmē, ka pašu svarīgāko vajag izdarīt no rīta - jo vēlāka dienas stunda, jo grūtāk būs saskarties ar lieliem izaicinājumiem.

Visliktāk ar paškotroli mums veicas vakara un nakts stundās. Tieši dienas otrajā pusē un naktī tiek pieņemti visvairāk kļūdainu un impulsīvu lēmumu, kā arī lauztas dažādas apņemšanās.

Pamats gribasspēkam – ēdiens un miegs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens no mums apzinās, cik svarīgi ir labi izgulēties un regulāri ēst, tomēr nereti pieauguši dažādu iemeslu dēļ grēko, nozogot sev tik ļoti dārgās miega stundas vai neveselīgi ēdot.

Taču ņem vērā, ka miegs un pārtika ir viens no veidiem, kā palielināt gribasspēku - lai atjaunotu paškontroli, ir jāpēd, bet lai pamostos ar lielāku apņēmību, ir labi jāizguļas.

Izmanto gribasspēku tā celšanai

Foto: Shutterstock

Gribasspēku var salīdzināt ar muskuļiem. Piemēram, kad tos izmanto pārāk daudz, tie nogurst un padodas, taču, ja tu visu laiku turpini vingrot, ar laiku tie kļūst izturīgāki un spēcīgāki.

Gluži kā muskuļiem, arī gribasspēkam ir savas iespēju robežas, tāpēc nepaļaujies uz to. Tā vietā ik dienu audzē to pa drusciņai. Sāc kaut ar pareizu sēdēšanu - šādi mazi, it kā nenozīmīgi nieciņi laika gaitā palielinās tavu paškontroli un apņēmību.

Sagaidāma neizdošanās – tas ir tikai normāli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar pirmo reizi pārvarēt kārdinājumu, visticamāk, neizdosies, taču ielāgo, ka tā vēl nav sakāve. Svarīgākais ir nepadoties un saprast, ko darīsi pēc tam.

Nevaino sevi tajā, ka tev ar pirmo reizi nekas nesanča – sevis vainošana samazina paškontroli, taču līdzjušana to paaugstina. Viens pētījums pēc otra uzrāda, ka paškritiskums vienmēr ir cieši saistīts ar mazāku motivāciju un sliktāku paškontroli. Tas arī ir viens no depresijas iemesliem, kas liedz tev izmantot "es varēšu", "es gribu" un "es izdarīšu" spēku. Turpretī, līdzjūtība, atbalsts sev, laipnība pret sevi ir saistīta ar lielāku devu motivācijas un labāku paškontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!