Foto: Shutterstock
Balstoties uz Pasaules Veselības Organizācijas datiem, lielākā daļa cilvēku labklājīgās valstīs dzīvo aptuveni 80 gadus, bet, piemēram, Japānā sieviešu vidējais dzīves ilgums ir pat 86 gadi.

Atņemot pirmos 18 dzīves gadus, pāri paliek vēl 68 gadi jeb aptuveni 25 tūkstoši dienu.

Tas nozīmē, ka tavā pieauguša cilvēka dzīvē tev ir doti 25 tūkstoši rīti, kuros atvērt acis un izlemt, kā pavadīt tev atvēlēto laiku. Ņem vērā, ka tas, kā iesāc dienu, bieži vien ir arī veids, kā tu to pabeidz – šāda un citas mazas izvēles ir tās, kas nosaka, kādu dzīvi nodzīvojam, cik veseli un dzīvespriecīgi esam un kādus darbus tās laikā radām.

Tātad, tev ir 25 tūkstoši rītu. Ko iesākt ar katru no tiem? Ieteikumi no portāla thenextweb.com.

Plāno savu enerģiju, nevis laiku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visticamāk, tev ir kāds konkrēts laika periods, kad pienākumu un darbu izpildīšana veicas raitāk, nekā citā laikā. Apdomā, kāda dažādos dienas posmos ir tava enerģijas un radošuma deva un kādiem uzdevumiem tā būtu piemērota, bet pēc tam atbilstoši tam saplāno savas dienas aktivitātes.

Piemēram, ja īpaši radoši spēj domāt dienas pirmajā daļā, tieši tad arī veic uzdevumus, kuros šī īpašība nepieciešama, bet peč tam veic uzdevumus, kuri prasa mazāku enerģiju un smadzeņu piepūli.

Sagatavojies iepriekšējā vakarā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik vakaru velti dažas minūtes nākamās dienas plāna sagatavošanai. Izveido sarakstu ar pienākumiem, kuri tev nākamajā ir jāpaveic, kā arī veic piezīmes, kas tev palīdzēs katru konkrēto darbu paveikt.

Šāds darbiņš iepriekšējā vakarā prasa vien desmit minūtes, taču ietaupa vērtīgo laiku nākamajā dienā.

Neatver e-pastus līdz pusdienlaikam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā varētu būt diezgan grūti izpildīt šo punktu. Pārvarēt tieksmi ik pa laikam ieskatīties savā elektroniskā pasta kastītē prasīs laiku, taču tev ir jāsaprot, ka e-pastā nav nekā tāda, kas nevarētu pāris stundas pagaidīt.

Atgādini sev, ka e-pastā tev neviens nerakstīs par patiešām akūtām situācijām, piemēram, kāda tuva cilvēka nāvi, tāpēc tu vari atļauties neatvērt e-pastu pirmās pāris stundas katru dienu. Izmanto rītu, lai izpildītu uzdevumus, kas ir svarīgi, nevis atbildi uz "neatliekamiem" elektroniskā pasta ziņojumiem.

Izslēdz savu telefonu un atstāj to citā telpā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atstāj savu telefonu tur, kur tu to neredzi, piemēram, citā telpā vai uz kolēģa galdiņa. Tādējādi tu likvidēsi vēlmi ik pa laikam paskatīties, vai neesi saņēmusi jaunu īsziņu, vai ieiet feisbukā un varēsi pilnvērtīgi koncentrēt savu uzmanību darbam.

Strādā vēsās telpās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai esi kādreiz ievērojusi, ka karstās telpās jūties noreibusi un gausa? Ja tā, tad zini, ka temperatūras nogriešana vai pārvietošanās uz aukstāku vietu palīdzēs tev vieglāk fokusēt uz darbam gan prātu, gan ķermeni.

Sēdi taisni vai stāvi kājās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai produktīvi strādātu, smadzenēm ir jāuzņem skābeklis, un, lai to izdarītu, tavām plaušām ir jāspēj organismu ar to piepildīt. Tas it kā skan vienkārši, taču diemžēl ikdienā mēs traucējam šī procesa pilnvērtīgai norisei.

Liela daļa cilvēku pie sava darba galda sēž saliekušies – krūtis ir saspiestas, diafragma spiež plaušas, kā rezultātā tev ir grūtāk viegli un brīvi elpot. Apsēdies taisni vai arī piecelies kājās un tu jutīsi, ka elpot kļūst daudz vieglāk un brīvāk, savukārt smadzenēm piekļūs vairāk skābekļa un tu būsi spējīga labāk koncentrēties veicamajiem uzdevumiem.

Izveido rīta rituālu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāds no mums savu rītu iesāk ar vienas ūdens glāzes izdzeršanu, bet cits pirmās desmit minūtes pēc pamošanās pavada meditējot.

Lai signalizētu smadzenēm, ka ir laiks mosties un ķerties pie darbiem, arī tev ir jābūt savai rīta rutīnai. Tā ne tikai ļauj pārvarētu motivācijas trūkumu, bet arī izpildīt lietas, kurām šķietami nejūties gatava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!