Foto: PantherMedia/Scanpix
Būt par labu pamāti vai labu patēvu ir viena no sarežģītākajām lomām, kas ir ģimenes attiecību sistēmā. Bērnam jātiek galā ar veselu emociju gammu, kas radušās pēc vecāku šķiršanās, un jāiemācās samierināties ar faktu, ka ģimenē būs jauns loceklis. Grūti ir ne tikai bērniem. Jaunajam ģimenes loceklim jāprot gudri sadzīvot ar bērnu, prast ieturēt distanci, kad tas ir vajadzīgs, un būt blakus īstajā brīdī. Šķirta ģimene, jauna laulība un audžuvecāks nekad nebūs tradicionāla ģimene, vienmēr būs jārēķinās arī ar trešā, bioloģiskā vecāka, klātbūtni.

Deviņas tipiskākās kļūdas, ko pieļauj audžuvecāki, kas ienāk ģimenē, kurā aug bērns no iepriekšējām attiecībām.

Jābūt ideālam tētim vai mammai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ienākot ģimenē, kurā ir bērni, jaunatnācējs vēlas patikt un iegūt bērna simpātijas, arī mīlestību. Dažreiz jaunais mammas partneris vēlas ieņemt īstā tēta lomu, no ģimenes loka izstumjot mīļotās sievietes bijušo vīru. Tas ir pamatīgs klupšanas akmens ceļā uz veselīgām attiecībām. Pārāk cenšoties izpatikt bērniem, var veidoties nepareiza izpratne par pieaugušo un bērnu attiecību  robežām.

Bērns var sākt manipulēt ar jauno vecāku, pieprasīt dārgas mantas un izklaides, bet jaunais ģimenes loceklis censties izpildīt visas bērna kaprīzes. Situācija kļūst  bīstama tad, ja bērna sāk šīs attiecības kontrolēt  un manipulē ar pieaugušo. Nevajag censties piepildīt visas bērna materiālās iegribas. Labāk atrodiet laiku kopīgām nodarbēm – sportam, saimniekošanai virtuvē vai garāžā. Kopīgs laiks un sarunas ir labākais veids, kā būvēt veselīgas attiecības starp bērnu un jaunpienācēju ģimenē. 

Dzīvosim kopā kā laimīga ģimene? Varbūt, bet ne uzreiz!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieaugušais, kas ienāk šķirtā ģimenē, cer, ka attiecības izveidosies uzreiz, ģimene funkcionēs kā saskanīga šūniņa. Patiesībā vajadzīgi ir vairāki gadi, lai visi ģimenes locekļi atrastu savu vietu jaunajā struktūrā, viens otru pieņemtu un saprastu arī savu lomu, tiesības un pienākumus. Sava vieta un cieņa jaunajā ģimenē jaunienācējam ir jānopelna un jāpierāda, ka viņš šeit ir uz palikšanu.   Par labu nenāk neviena no galējībām – pārāk aktīva pozīcija visos  jautājumos vai pārspīlēta pieticība attiecībās ar partnera bērniem. 

Nav jāpacieš viss, ko dara bērns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja bērnam ir grūti pieņemt jauno audžuvecāku, viņš var kļūt agresīvs un rupjš pret pieaugušo. Bet jaunais patēvs vai pamāte, cenšoties bērnam izpatikt, šādu rīcību akceptē. Tas nav pieļaujams un ir jāpārtrauc uzreiz. Neļaujiet pret sevi izrādīt necieņu un neļaujiet sevi salīdzināt ar otru bioloģisko vecāku. Jūs esat cits cilvēks, jums nav jābūt tādam pašam un jārīkojas tāpat, kā  to darīja īstā mamma vai tētis.  Lietas var darīt dažādi, paskaidrojiet to bērnam. 

Jauni noteikumi, jauna disciplīna?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažreiz jaunienācējs pārāk aktīvi vēlas iesaistīties ģimenes dzīvē un kļūt par pilntiesīgu vecāku, ieviešot savu disciplīnu un savus noteikumus.  Risks zaudēt bērna uzticēšanos šādā situācijā ir ļoti liels.

Teiciens "Nenāc ar savu bībeli svešā baznīcā" attiecas arī uz ienākšanu jaunā ģimenē. Nenāciet ar saviem noteikumiem pagaidām vēl jums svešā mājā, nopelniet bērnu uzticēšanos, esat rūpīgs, ieinteresēts, bet ne dominējošs. Labākā loma, ko vismaz sākumā šādās attiecībās ieņemt, ir draudzīgs čoms. Nejaucieties bērna dzīvē, ja vien nenotiek kaut kas ārkārtējs. 

Neaprunājiet un nekritizējiet otru bio-vecāku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj jaunienācējs ģimenē, ir otra bioloģiskā vecāka aprunāšana bērna klātbūtnē. Tā var iegūt tikai neuzticēšanos un necieņu, jo bērnam mamma un tētis vienmēr būs paši svarīgākie, pat ja viņi vairs nedzīvo kopā. Patiesībā arī apzīmējums "jauns, cits tētis" ir ļoti nepareizs, jo bērnam tētis ir tikai viens un tas ir viņa īsais tēvs (vai mamma).

Ja bērnam būs jāizvēlas starp patēvu vai īsto tēvu, kas vairs nedzīvo ģimenē, visdrīzāk, ka jaunais mammas partneris paliks zaudētājos. Apdomājiet iespēju izveidot labas vai vismaz neitrālas attiecības ar sava dzīvesbiedra ex.

Pārāk maz laika, ko bērns var pavadīt divatā ar savu vecāku

Diezgan tipiska kļūda – vienmēr visi kopā. Bet bērnam ir vajadzīgs laiks, ko pavadīt tikai divatā ar savu mammu vai tēti  un bez audžuvecāka klātbūtnes.  Dažreiz šāda aktivitāte ir neapzināta, jo ienācējs ģimenē nejūtas droši, tāpēc visur cenšas  iesaistīties un būt klāt.  Bērns jūtas tā, it kā viņam jācīnās par vecāka uzmanību un viņš sāk konkurēt par to ar audžuvecāku. 

Pieaugušo attiecības ir tikpat svarīgas kā bērnu vajadzības

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērnam ir ļoti svarīgi redzēt veselīgas, mīlošas attiecības starp pieaugušajiem. Ja viņš tādu attiecību modeli neredzēja savu īsto vecāku ģimenē, tad iespēja iemācīties pareizo modeli ir tagad. Tāpēc pieaugušo attiecības ir svarīgas, bērnam tas ir jāredz un jāsaprot. Nepakārtojiet savu dzīvi bērnam vēlmēm, atrodiet laiku tikai sev un ļaujiet bērnam to redzēt un saprast, norāda ģimenes attiecību speciālisti.

Nekad nekonkurējiet ar otru bio-vecāku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Īstā mamma vai tētis vienmēr būs daļa no bērna dzīves neatkarīgi no tā, cik labs un mīlošs audžuvecāks būsiet jaunienācējs un, iespējams, nevērīgs un neieinteresēts būs īstais vecāks. Īpaši tas būs jūtams lielajos dzīves notikumos – kāzās, bērnu dzimšanas dienās, bērēs. Jā, iespējams, ka šajā svarīgajā notikumā sev līdzās bērns gribēs nevis labo patēvu, bet īsto tēvu.  Esiet blakus, atbalstiet, bet necīnieties  pret bio-vecāka klātbūtni.

Izmantota informācija no semināru cikla "Bērna emocionālā audzināšana" un grāmatas "Es klausītu savus vecākus, ja viņi aizvērtos"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!