Foto: RIA Novosti/Scanpix
Rīgas Dzemdību namā skandāls - iespējams, ka nepareizas mediķu rīcības dēļ jaundzimušais kļūs par invalīdu. Jautājums ir – kurš uzņemas atbildību šādās situācijās? Par notikušo vēsta un tālāk pēta TV5 raidījums "Mūsu tēma".

Natālijas Šako ģimenē šis bija trešais gaidītais bērniņš. Grūtniecība noritēja labi, vienīgais paredzamais sarežģījums saistījās ar to, ka bērniņš bija iegūlies nepareizi. Natālijas vecākā meita Elīna stāsta: "Paredzētais dzemdību datums bija 11. augusts. Šajā dienā vedu mammu pie ginekologa un ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu uz ķeizargriezienu". Ar šo dokumentu 12. augustā grūtniece devās uz Rīgas Dzemdību namu. Lai veicinātu dzemdību sākšanos, slimnīcā sievietei veica vairākas dzemdību ierosinošas injekcijas, bet dzemdības kā nesākās, tā nesākās. Vēlāk tās gan sākās, bet kontrakcijas izrādījās pārāk vājas. Ārsti turpināja ievadīt medikamentus, kamēr dzemdēt atbraukusī sieviete zaudēja samaņu. Slimnīcā neviens pat nepiedāvāja veikt ķeizargriezienu. Izsniegtais nosūtījums, ko bija izsniedzis ģimenes ārsts, netika ņemts vērā.

"Personāls paskaidroja  – ja divus dzemdēja pati, arī ar trešo tiks galā. Nevajag viņai ķeizaru. Ārsti teica, ka ģimenes ārsta nosūtījums viņiem nav jāņem vērā, bet tas, kā notiks dzemdības, izlemj dzemdību nodaļas ārsti," atceras Elīna.

Pats dzemdību process atgādināja neizprotamu šovu – vecmāte uzkāpusi uz grūtnieces gultas, pārliekusies pār vēderu, bet vēl divi ārsti mēģinājuši kaut kā spiest uz vēderu. Bērns nedzima, viņu burtiski izvilka ar varu. Mammai bija nopietni plīsumu, viņu sašuva un ar to dzemdības beidzās," stāsta sievietes meita, kas atradās līdzās.

Natālijas atmiņas par notikušo miglainākas: "Es attapos, kad sajutu, ka tiek berzētas manas kājas, man bija arī drebuļi. Atminos, ka man kaut ko špricēja kājā un lēja mutē. Ap sevi manīju stāvam 4 vai 5 cilvēkus, sajutu, ka bērnu izrauj no manis un uzliek man uz vēdera".

Piedzimušais mazulis neelpoja. Vecmāte paziņoja, ka bērniņš būs jāieliek speciālā kamerā vismaz uz 72 stundām, tad ar viņu viss būs kārtībā. Diemžēl tajā pašā naktī šī kamera salūza. Jaundzimušo steidzami nogādāja bērnu slimnīcā, bet es ar vecāko meitu turp devos 13. augusta rītā. Kad tikāmies ar bērnu slimnīcas ārstu, mums pateica, ka bērniņš ir ļoti smagā stāvoklī, nestrādā nieres, ir traumēta galviņa un ir pat galvaskausa lūzums," satraukta ir Natālija. Bez traumām bērnam bija arī koma. Kopumā bērnu slimnīcas ārsti situāciju raksturoja kā dzemdību traumu, kas iegūta personāla nevērības dēļ.

Ārsti brīdināja, ka Natālijai ir jāgatavojas sliktākajam un, ja mamma vēlas, mazulīti var nokristīt. Nākamajā dienā pēc mācītāja apciemojuma un kristībām bērniņa stāvoklis sāka uzlaboties, tomēr ārsti joprojām nesola, ka situācija uzlabosies un bērniņš nākotnē runās, dzirdēs, redzēs un varēs staigāt.

Rīgas Dzemdību nama ārsti konkrēto situāciju nekomentē, bet atzīst, ka poliklīnikas ginekologa nosūtījums ķeizargriezienam viņiem nav saistošs. Poliklīnikas ginekologs dzemdības nepieņem katru dienu, iespējams, ka viņš nekad to pat nav darījis. "Poliklīnikas ārsta kompetence beidzas tad, kad viņš nosūta savu pacienti uz dzemdību stacionāru. Lēmumu par dzemdību vadīšanas taktiku pieņem dzemdību nama ārsts. Dzemdību ārsta un poliklīnikas ginekologa viedokļi bieži vien atšķiras," skaidro Rīgas Dzemdību nama galvenais ginekologs Dace Rezeberga.

Savukārt dzemdību pieņemšanas metode, kad vecmāte atrodas uz grūtnieces vēdera, ir attiecīgās situācijās piemērota. Tas ir paņēmiens, ar kuru sarežģītās dzemdībās no mātes vēdera izvelk augli. Šo metodi, kā skaidro Rezeberga, māca arī studentiem un apraksta dzemdniecības grāmatās.

Ja sievietei ir pretenzijas pret dzemdību vadīšanu, viņa varot vērsties attiecīgās instancēs: "Lai novērtētu situāciju, pacientam ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā, tad speciālisti runās un izvērtēs gan vecmātes darbu, gan runās ar poliklīnikas ārstu. Viss tiks izanalizēts un izpētīts, vai ārsti rīkojās atbilstoši situācijai. Es domāju, ka viņi rīkojas kompetenti," komentē Rezeberga. Rīgas Dzemdību nama ārste skaidro, ka, ņemot vērā dzemdētājas veselību, ķeizargrieziens nebija ieteicams.  Cietušā bērna ģimene ir sākusi meklēt līdzekļus advokāta algošanai un gatavojas vērsties arī Veselības inspekcijā.

Bet mazā meitenīte, kas tikusi pie vārda Ksenija, sāk atveseļoties. Zīdainīti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ieveda 13. augustā. Līdz šim viņu ārstēja intensīvajā terapijā. Stāvoklis uzlabojas, bērniņš jau spēj patstāvīgi ēst. Mazulīte ar mammu ir pārvestas uz parasto bērnu nodaļu, pastāstīja BKUS pārstāve Romēna Namniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!