Dūlu atbalsts dzemdībās Latvijā kļūst arvien populārāka prakse. Ārvalstīs šo nemedicīniskā personāla klātbūtni dzemdībās novērtē kā noderīgu, jo jaunākās aptaujas un statistika atklāj patīkamu faktu – sievietes, kurām dzemdībās ir palīdzējusi ne tikai vecmāte un ārsts, bet līdzās ir bijusi arī dūla, daudz retāk piedzīvo operatīvu iejaukšanos un akūtus ķeizargriezienus.

Minesotas Medicīnas skolas sabiedrības veselības fakultātē tika apkopoti un analizēti dati, lai izveidot sievietes portretu, kas dod priekšroku dūlu palīdzībai radību laikā, kā arī lai saprastu, kā sniegtais atbalsts ietekmē dzemdību gaitu.

Iegūtos rezultātus nupat publicējis AV medicīnas žurnāls "American Journal of Managed Care". Pētījumā piedalījās 2400 sievietes laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam. 6% sieviešu atzina izmantoja dūlu pakalpojumus, 40 % aptaujāto nezināja par šādu iespēju. Sievietēm, kas dzemdēja kopā ar dūlu, par 60 – 80% mazāk veica ķeizargriezienus nekā citās kontrolgrupās.Topošās māmiņas, kas sadarbojās ar dūlām, bija finansiāli labāk nodrošinātas.

ASV ķeizargriezienus apmaksā privātās apdrošināšanas un šī operācija izmaksā līdz par 28 tūkstošiem ASV dolāru, savukārt dūlas pakalpojumus apdrošināšanas nesedz. Dūlas par piedalīšanos dzemdībās saņemt apmēram 1000 dolāru lielu atalgojumu. Pētījuma dati liek aizdomāties par to, ka, iespējams, apdrošināšanas kompānijām būtu izdevīgāk apmaksāt dūlu izmaksas, nekā operatīvas dzemdības.

Agrāk veikti dažādi pētījumi apstiprina, ka sievietēm, kurām dzemdību laikā līdzās ir vecmāte, dūla, ģimenes loceklis vai cita atbalsta komanda, dzemdības retāk beidzas ar ķeizaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!