Foto: PantherMedia/Scanpix
Izrādās, ka meitenes un puikas par labu darbiņu ir jāslavē atšķirīgi, tā uzskata speciālisti. Uzslavas katram bērna dzimumam savādāk iedarbojoties uz rakstura veidošanos.


Par meiteņu slavēšanu un kādos gadījumos to labāk nedarīt


Pastāv uzskats, ka meitenes labāk esot neslavēt par paveikto. Tādā veidā varot veicināt viņu degradāciju. Ja meiteni sāks slavēt par to, ko viņa paveikusi, piemēram, pagatavojusi gardu maltīti, vienkārši skaisti izskatās, viņai var veidoties priekšstats, ka viņas atzīšana iespējama tikai pēc kādu pakalpojumu izdarīšanas. Proti, "esmu laba tikai tāpēc, ka kaut ko izdarīju". Tas iznīcina konkrētus principus. Veselīgs uzskats ir tāds, ka "es kā sieviete esmu pelnījusi mīlestību tāpēc, ka esmu, nevis tāpēc, ka esmu gudra, tāpēc, ka esmu laba saimniece, tāpēc, ka esmu laba palīdze, tāpēc, ka esmu princese, tāpēc, ka esmu virtuves feja".


Lūk, tikai šāda ir veselīgas sieviešu psiholoģijas būtība. Lai saņemtu mīlestību, jābūt pašai. Tāpēc arī tāds princips, audzinot meitas, vēstī top.thepo.st. Ja sāksiet meitas slavēt par padarītiem darbiņiem, viņas var sākt domāt: "mani pašu jau nav par ko slavēt, un mīlestību es varu tikai nopelnīt". Pakalpojums pret mīlestību. Tādēļ – esiet uzmanīgi ar meiteņu slavēšanu!

Un kā ar dēliņu slavēšanu?


Jā, runājot par puikām, viss ir pilnīgi pretēji. Mammas ļoti mīl teikt:" Tu man esi tāds jaukumiņš, tāds gudrinieks, tāds malacītis". It kā viss kārtībā, tomēr patiesībā ar šādu slavēšanu arī tiek degradēta topošā vīrieša nostāja par to, kādam jābūt vīrietim. Ja mazais zēniņš nemitīgi tiek slavināts ar šādiem mīļvārdiņiem, viņam var veidoties priekšstats, ka viņš ir labs pats par sevi. Bet vīrietim ir labi tad, ja viņš dzīvē spēj kaut ko sasniegt.


Tāpēc, lai puiku rosinātu pašizaugsmei un viņš justos laimīgs, viņu jāpaslavē par panākumiem – ļoti skaisti paveikts darbiņš, ļoti gudri izdarīts utmldz. Zēniem visi saldie mīļvārdiņi nav nepieciešami, bet atzinība par sasniegumiem gan.


Tā vietā, lai puiku sauktu par zaķīti, saulīti, jo īpaši vecākiem zēniem – labāk  mājās sanākušajiem viesiem parādi, cik sarežģītu lidmašīnu viņš uzmeistarojis. Tas ir svarīgāk par visām saulītēm un zaķīšiem. "Palūkojiet, ko viņš paveicis, uzminiet, kurš to izdarījis. Pareizi, to Jānītis izdarīja, mans dēls," šī būs daudz lielāka atzinība, uzslava, stimuls priekš mazā vai jau lielāka dēlēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!