Foto: PantherMedia/Scanpix
Bailes no dzemdībām, no tā, kā tiks galā ar mazulīti, nav tikai topošajām māmiņām, bet arī topošajiem tētiem. Jā, arī viņiem ir savas bailes, iespējams, pat lielākas nekā pašai grūtniecei. Lūk, vīriešu baiļu izlase. Nedaudz nenopietni, bet patiesi.

1. Kļūstot par tēvu, viņš pats vairs nevarēs būt mazulis.

Daudzas sievietes ir kopā ar tādu vīrieti, kura laimes sajūtai vajag zināmu devu mātišķu rūpju. Viņam patīk būt lutinātam un apčubinātam, tādēļ saprotamu iemeslu dēļ viņš uztraucas, ka, veltot vairāk laika mazulim, mazāk laika un uzmanības tiks viņam. Kāds vīrietis to raksturoja ļoti kodolīgi:"Tu esi kā torte. Katru reizi, kad tu paliec stāvoklī, mans gabals sarūk arvien mazāks".

2. Mazulis nozīmē lielus tēriņus; ģimenei būs jābankrotē.

Pat, ja bankrots nesekos uzreiz, tavs mīļotais nedabūs sen kāroto mājas kinozāli. Raizes par naudas jautājumiem parasti ir vīriešu kreņķu saraksta pašā augšgalā droši vien tādēļ, ka tradicionāli viņi ir atbildīgi par mazuļa nodrošināšanu (vismaz tik ilgi, kamēr jaunā māmiņa nav spējīga strādāt) un nezina, vai spēs to paveikt. Pat, ja ģimenē abi esat pelnītāji un tu plāno atgriezties darbā neilgi pēc dzemdībām, tas nemaina situāciju - mazuļi nozīmē lielus tēriņus, turklāt - augot bērniem, pieaug arī tēriņi. Tomēr sievietes lielākoties jau ir izlēmušas, ka "upuris" ir tā vērts, jo pretējā gadījumā - vai tad mēs vispār būtu palikušas stāvoklī?

3. Viņa partnere kļūs neglīta.

Iespējams, tas ir pārāk skarbi teikts. Precīzāk būtu teikt - vīrietis baidās, ka sievas "jaunā un palielinātā" versija viņu vairs seksuāli neiekārdinās. Taču varbūt viņš iztēlojas sievietes, kuras vienmēr tērpjas halātā vai grūtniecības laikā pietiekami bieži nemazgā matus un uztraucas, ka tu kļūsi tieši tāda.

4. Viņa partnere nekad nebūs tāda pati kā agrāk.

Atceries, ka tavs mīļotais iemīlējās sievietē ar konkrētām vizuālām īpašībām, kurās grūtniecība ieviesīs kardinālas izmaiņas. Pat tie vīrieši, kuri uzskata, ka sievas grūtniecības laikā ir ļoti seksīgas vai piemīlīgas, tomēr reizēm aizdomājas: vai viņas pietiekami papūlēsies, lai atgūtu iepriekšējo figūru (vismaz līdzīgu tai), vai varbūt šīs izmaiņas saglabāsies uz visu atlikušo mūžu? Ir pietiekami daudz piemēru arī starp slavenībām, kuras pēc bērnu dzemdēšanas savas iepriekšējās formas vairs neatguva. Tādēļ skaidrs, ka kaut kas tāds var atgadīties arī ar labākajām no mums.

5. Savulaik racionālo un nosvērto partneri uz visiem laikiem aizvietos šī raudošā, miegainā, nepacietīgā, rijīgā, ar bērniem apsēstā persona.

Lai arī cik ļoti viņam gribētos ticēt, ka grūtniecības izraisītais trakums ir pārejošs, vīrietis tomēr raizēsies, ka kādreizējā un jautrā tu nekad vairs neatgriezīsies. Vīriešiem ir tik grūti iztēloties grūtniecības emocionālo ietekmi uz sievieti, jo viņiem nekad nav bijusi grūtniecība vai pirmsmenstruālā sindroma pieredze, tādēļ viņiem rodas klusas aizdomas, ka šīs garastāvokļa svārstības skaidri norāda uz psihozi. Ja no draugiem, kuriem jau ir bērni, viņi ir dzirdējuši stāstus par pēcdzemdību depresiju, tad uztraucas, ka turpināsi uzvesties kā neprātīga pat pēc mazuļa piedzimšanas. 

6. Kad mīļotajai sāksies kontrakcijas, viņš kritīs panikā un nespēs atrast ceļu uz slimnīcu.

Tāpat kā mums mēdz būt slikti sapņi, kuros mēs samainām mazuļus, arī vīri mēdz murgot par to, kā "salaidīs grīstē lielo brīdi". Katru reizi vedot tevi uz slimnīcu vai uz elpošanas paņēmienu nodarbībām vai arī braucot tad, kad tu viņam liec vingrināties īstajam brīdim, vīrietis iztēlosies, kāds šis brauciens varētu būt tad, kad smadzenes no šausmām atteiksies darboties. Taču neuztraucies par to, ka vīrs aizmirsīs ceļu uz slimnīcu, jo tu to noteikti atcerēsies un visu ceļu skaļā balsī izkliegsi norādījumus, kurp braukt.

7. Viņam pašam vajadzēs pieņemt dzemdības.

Viņš iztēlojas, ka salūst mašīna vai ka ārā ir slapjdraņķis, vai tieši tad, kad jātiek uz slimnīcu, atgadās vēl kāda cita nelaime, tādēļ viņam pašam nāksies pieņemt tev dzemdības. Šīs raizes nav tik nereālas, jo gandrīz ikkatra no mums ir dzirdējusi vismaz vienu stāstu no šīs sērijas.

8. Dzemdībās viņš noģībs (vai - vēl ļaunāk - paliks pie samaņas un viņam nāksies uz to visu noskatīties).

Vairums vīriešu iedomājas, ka dzemdību zālē viņi noģībs, jo tā ir viena no televīzijas un filmu klišejām. Kontrakcijas un dzemdības nenotiek strauji un pēkšņi, tās drīzāk ir lēna un piesardzīga notikumu attīstība. Tādēļ šis process nav īstais iemesls ģībšanai. Varbūt tas var izraisīt vemšanu, bet ne ģībšanu.

9. Ārsts uzstās, ka tieši partnerim jāpārgriež nabassaite.

Lūk, šis gan var būt iemesls, lai kristu ģībonī. Pirmkārt, nabassaite tik tiešām izskatās kā cilvēka ķermeņa daļa, tādēļ nebūt nav tas, ko lielākā daļa cilvēku vēlētos kaut kādā veidā sabojāt. Otrkārt, to griežot, var kaut kas izšļākties, piemēram, asinis. Ja tavs vīrietis nav par to informēts, viņa bailes noģībt patiešām var piepildīties. Labāk nevajadzētu uzspiest darīt to, no kā tavs vīrietis tik ļoti baidās un labprātāk izvairītos.

10. Kontrakcijas un dzemdības partnerei sagādās sāpes, bet viņš nespēs tās mazināt.

Šīs ir izplatītas un mīļas raizes vīriešu lokā. Lielākoties partneriem dzemdību procesa grūtākā daļa ir noskatīšanās uz mīļotās sievietes ciešanām. Viņi nezina, ko iesākt, lai sāpes atvieglotu, un šī pasīvā loma ir iemesls vieglai vainas izjūtai. (Ja tā nenotiek, tad vairums dzemdētāju panāks, lai vainas izjūta rastos). Ir vīrieši, kuri savām mīļotām lūdz pieprasīt kādu anestēzojošo līdzekli, lai sāpes mazinātu, tādējādi arī paši izjūtot nedaudz atvieglojuma. 

11. Viņam ar tevi nekad vairs nebūs seksa.

Ļoti daudz vīriešu uzskata, ka krūtis un makstis ir radītas tikai vienam mērķim: viņiem. Ar prātu viņi saprot, ka šie orgāni būs jādala ar jaundzimušo, taču no seksuālā viedokļa viņi par to neko nevēlas dzirdēt. Daudzi vīrieši ir prātojuši par to, vai jelkad vēlēsies seksu ar savu sievieti pēc tam, kad būs redzējuši no attiecīgās vietas iznākam mazuli. Ir sievietes, kuras vienkārši aizliedz saviem mīļotajiem piedalīties dzemdībās, vai arī ļauj atrasties vien dzemdētājas galvgalī.

12. Partnere nomirs un atstās viņu ar kat kādu svešu mazuli.

Gan vīrieši, gan sievietes atzīst - viņi mēdz izjust iracionālas bailes par to, ka dzemdētāja var nomirt radību laikā. Sieviete uztraucas diezgan saprotamu iemeslu dēļ, savukārt vīrietis baidās, ka ne tikai zaudēs mīļu cilvēku, bet arī paliks viens ar mazuli. Ar retiem izņēmumiem vīrieši jaundzimušo aprūpi uzskata par sievietes pienākumu, un viņiem ir grūti iedomāties sevi tādā lomā, kurā par mazo būtni ir jārūpējas un tā jāapkopj. Tā kā mazulis viņam joprpjām ir svešinieks, bet partnere ir viņa ģimene, vīrietis arī ņemtu ļaunā, ja mazulis kaut kādā veidā nodarītu pāri partnerei. Starp citu, tā kā tu tagad droši vien visu uztver saasināti jūtīgi (ja esi gaidībās, protams), varam mierināt, ko tu jau noteikti arī pati zini - mūsdienās sievietes dzemdību laikā mirst ļoti reti.


13. Viņš uz mūžu būs piesaistīts šai sievietei.

Kad esat precēts vai arī neprecēts pāris bez bērniem, doma par attiecību izjukšanu var būt sirdi plosoša, taču tu apzinies, ka kaut kā būtu iespējams pārvarēt šķiršanās sāpes un turpināt katram savu dzīvi. Kolīdz jums abiem rodas kopīgi bērni, tā viens otra dzīvē kļūstat par ļoti stabilu faktoru daudzu gadu nākotnes perspektīvā neatkarīgi no jūsu vēlmēm. Bērni ir kopīgs, pastāvīgs projekts, kas jūs vienos, par spīti tam, vai iemīlēsieties kādā citā un cik tālu no abu kopīgās mīlestības jūs kādudien aiznesīs dzīve. Labā ziņa ir tāda, ka bērni jūs tik ļoti nodarbinās un novērsīs domas no citām lietām, ka varat pat nepamanīt brūkošo laulību jeb kopdzīvi.

14. Viņš nebūs tik labs tēvs kā viņa paša tēvs.

Labs tēvs ir materiāls, no kura veidojas varoņi. Ja vīrietis apbrīnoja un mīlēja savu tēvu, viņam nav svešas raizes, ka nekad nespēs tēvam līdzināties. Galu galā viņš ir tikai  kā 13 gadus vecs pusaudzis vīrieša ķermenī, bet viņa tēvs, godīgi runājot, bija vai ir tēvs ar lielo burtu. Tomēr patiesība ir tāda, ka līdz ar sava mazuļa ierašanos šajā pasaulē, viņš sāk aptvert, cik daudz cilvēcīgu šaubu un mīlestības vienlaikus izjūt tēvs, audzinot savus bērnus (līdzīgi kā tas notiek ar viņu tagad).

15. Viņš būs tikpat slikts tēva lomā kā viņa paša tēvs.

Būsim reāli - daudzu vīriešu tēvi nebūt nav ideāli, daudziem vispār nav tēva. Ja tavs partneris neapbrīnoja sava tēva spējas būt par labu vecāku, viņu biedē šī jaunā loma. Nav tādu grāmatu vai kursu, kas iemācītu būt par labiem vecākiem. Ja paveicas, to var iemācīties, cenšoties pārspēt savus vecākus. Savukārt cilvēki, kuriem nav parauga, kam līdzināties, jūtas kā zaudējuši pamatu zem kājām. Sliktākajā gadīumā viņi izvirza nereālas prasības vecāku lomai, balstoties uz savām bērnības fantāzijām par to, kādam vajadzētu būt labam tēvam, turklāt šo fantāziju avots ir pasakas un tēvi no televīzijas situāciju komēdijām.

Ieteikums

Topošajiem tēviem un arī māmiņām ieteicams uzticēties savai intuīcijai; jūs būsiet labi vecāki. Darba smagākā puse ir vienkārši būt kopā ar mazuli un viņu mīlēt. Ja būsiet kopā ar viņu, visas prasmes apgūsiet ar laiku. Šī raizēšanās patiesībā ir grūtniecības lielākā problēma.


Materiāla tapšanā izmantota Vikijas Aiovinas jaunākā grāmata "Draudzeņu padomi grūtniecībā jeb viss, ko ārsts tev nepastāstīs" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!