Foto: Delfi Foto
Skolas vecuma bērnam regulāri sāp vēders. Kāda māmiņa portālam Cālis.lv vaicā pēc padoma, vai sāpes var saistīt ar straujo augšanas procesu, ko esot dzirdējusi no draudzenēm. Pēc atbildes taujājām pediatram.

Vēdersāpēm vienmēr jāpievērš īpaša uzmanība

Ja bērnam sāp vēders, šīm sāpēm nedrīkst nepievērst uzmanību. Vispirms var mēģināt bērnu paņemt klēpī, apguldīt un samīļot, vēderiņu viegli pamasēt, pagatavot tēju. Ja pēc pāris stundām situācija nemainās vai pasliktinās, jāmeklē ārsta palīdzība. 

Pie vēdersāpēm noteikti vajadzētu noskaidrot, vai sāpju iemesls ir ķirurģisks, kas var būt apendicīts, vai nav. To savukārt var pateikt ārsts, nepieciešamības gadījumā nozīmējot ultrasonogrāfisko izmeklēšanu. Tā tagad ir tik moderna, turklāt absolūti nekaitīga, ka spēj atklāt dažādas problēmas. Ja izmeklējumā nekas nopietns netiek atklāts, tad, visticamāk, vēdersāpes jāsaista ar emocijām, stāsta Āgenskalna klīnikas pediatrs, homeopāts Edgars Mednis.
 
Meitenēm vēders sāp biežāk

Novērojumi liecina, ka patiesībā vēders biežāk sāp tieši meitenēm, jo viņas pēc savas būtības ir emocionālākas par zēniem. Jā, arī emocionālākiem zēniem var sāpēt vēders, bet tas tiek novērots retāk. Nereti bērniem vēders var sāpēt, piemēram, ja tajā dienā gaidāms kāds kontroldarbs, kārtējā nepatīkamā mācību stunda. Vasarā, kad bērni bauda brīvdienas, vēdersāpes novēro reti. Ārsts aicina vecākus pavērot savu bērnu uzvedību. Visbiežāk, bērni no vecākiem gaida pirmo palīdzību, nevis mediķiem. Kā jau iepriekš minēts, pirmais darbiņš ir bērnu apčubināt, izrādīt savas rūpes un vērot notikumu gaitu. Ja sāpes pieaug un ilgstoši nepāriet, tad gan jādodas pie daktera. Mednis uzskata, ka vēdersāpes nevar tikt nosauktas par augšanas sāpēm, kā nereti vecāki paši to izdomā.

Augšanas sāpes jūtamas kājās

Pēc Medņa teiktā, augšanas sāpes var parādīties dažādos vecumos - četru līdz piecu gadu vecumā, septiņu līdz deviņu gadu, kā arī pusaudžiem, biežāk "mazajiem" tīņiem. Vistipiskākās pazīmes ir, ja bērns paziņo:"Man sāp kājas". Vecākiem jānoskaidro, kur tieši sāpes kājās jūtamas. Ja tās ir augšanas sāpes, tad parasti sāp stobrkauli. Savukārt sāpes locītavās nevar tikt uzskatītas par augšanas sāpēm un noteikti būtu jāvēršas pie ārsta.

Sāpes kājās var mantot

Visai tipiski, ka augšanas sāpes var tikt mantotas no vecākiem. Ja tētim vai māmiņai arī ir sāpējušas kājas, sāpes var mantot bērns. Ja nevienam no vecākiem šādas sāpes nav bijušas, bet bērnam parādījušās, arī būtu jāpameklē iemesls, vismaz sirdsmieram.

Kā palīdzēt?

Īpaši nekā, tikai bērnu samīļojot, kājas viegli pamasējot, paglaudot, sāpes pēc laiciņa pāries.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!