Foto: Shutterstock
Sava budžeta pārvaldīšana ir būtiska, jo ietekmē gan mūsu dzīves kvalitāti, gan fizisko un arī garīgo labsajūtu. Uzzini, vai plānojot finanses, nepieļauj izplatītākās kļūdas, kas raksturīgas katram vecumam un ko apkopojis portāls redbookmag.com!

20 gados

Foto: Shutterstock

Studiju kredīta neatmaksāšana

Pabeidzot augstskolu, šķiet, ka ar izglītības gūšanu saistītās lietas viegli atstājamas pagātnē, turklāt ir taču tik daudz citu lietu, par ko maksāt – dzīvoklis, iespējamā automašīnas uzturēšana, ceļojumi un iepirkšanās… Rezultātā tiek krāts parāds, laikus neveicot kredīta atmaksu.

Lai no tā izvairītos, uzreiz pēc studiju beigšanas izvērtē savus ienākumus un iespējas kredītu atmaksāt. Ja iespējams, uzstādi automātisko atmaksājumu, kas no konta noskaitīs konkrēto naudas summu uzreiz, tā neradot tev neērtības un vēlmi atkal un atkal atlikt maksājumus.

Bailes investēt

Jau termins "investīcijas" vien šķiet biedējošs un neizprotams, turklāt nereti cilvēki uzskata, ka ja vien nav daudz līdzekļu, ko investēt, tad tam nemaz nav jēgas.

Patiesībā investīcijas iespējams veikt arī ar salīdzinoši nelieliem līdzekļiem, tāpat vari veidot uzkrājumus un noguldīt naudu, pelnot ar procentiem. Galvenais ir izvērtēt savas iespējas un noskaidrot visu nepieciešamo informāciju, konsultējoties ar ekspertiem.

Budžeta neplānošana

Aptaujas liecina, ka sievietes, īpaši 20 un 30 gadu vecumā, nepārvalda savas finanses un neplāno budžetu, kā ari nav informētas par izdevīgākajiem piedāvājumiem un iespējām. Rezultātā tiek veikti neplānoti pirkumi un tērēts vairāk nekā spējam atļauties.

Lai to mainītu, rīkojies līdzīgi, kā minēts iepriekšējā punktā, izzinot savas iespējas, nebaidoties riskēt ar noguldījumiem un investīcijām, kā arī sastādot un pārvaldot budžetu. Iespējams, tev arī lieti noderēs kursi, kuros varēsi apgūt nodokļu, finanšu plānošanas un citus noderīgus jautājumus.

30 gados

Foto: Shutterstock

Dārgāka īpašuma iegāde nekā patiesībā vari atļauties

Kad esi ieguvusi pietiekamu finansiālu neatkarību, ļoti iespējams, apsver sava mājokļa iegādi.

To darot, svarīgi nepieļaut kļūdu, iegādājoties dārgāku īpašumu nekā vari atļauties. Izvērtē savas iespējas un vajadzības, tā nekļūstot par ikmēneša hipotēkas vergu vai arī tiekot pie īpašuma, ko nespēj atļauties uzturēt.

Sacenšanās

Konkurence ar draugiem un kolēģiem ir veselīga, mudinot tevi tiekties pretim panākumiem, tomēr, to darot, saglabā vēsu prātu! Tev nav jābūt ar dārgāko automašīnu, lielāko dzīvokli un dārgākajiem apģērbiem! Lai neiedzīvotos parādos un/vai mazvērtības kompleksos, atceries, ka apstākļi, kas ietekmē tavu un līdzcilvēku finansiālos situāciju, visticamāk, ir krasi un atšķirīgi un dzīvot pāri saviem līdzekļiem nav vērts!

40 gados

Foto: Shutterstock

Tev šķiet, ka ir par vēlu sākt krāt pensijai

Iemesli, kāpēc nesāki laicīgāk domāt par pensiju, var būt dažādi – neplānots mazulis un bērna izglītības nodrošināšana, nepastāvīgi ienākumi, rūpes par vecākiem un kredītu atmaksa. Tomēr atceries, ka parūpēties par pensijas uzkrājumu nekad nav par vēlu – izvēlies sev piemērotāko finanšu plānu un sāc to darīt!

Tu uzskati, ka esi par vecu karjeras maiņai

Baidoties zaudēt daļu ienākumu un līdz ar to – esošo dzīves komforta līmeni – tu atsakies no laba darba piedāvājuma, kas tomēr paredz noteiktus izaicinājumus un, iespējams, arī panākumus, ja viss izdosies, kā cerēts.

Nepieļauj šo kļūdu, raizējoties par finanšu situāciju, jo, ja esi savas jomas profesionāle, karjeras maiņas neizdošanās gadījumā, varēsi atgriezties ierastajā profesijā. Turpretim, ja viss izdosies, būsi guvusi ne tikai personīgu gandarījumu, bet, ļoti iespējams, arī palielinājusi ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!