Foto: PantherMedia/Scanpix
Agri vai vēlu pienāk laiks, kad nopietni sākam domāt par dzimtas turpināšanu. Šis rakstiņš adresēts tām sievietēm, kuras vēlas rūpēties par sava nākāmā bērniņa veselību un zināt, ko ēst un ko neēst pirms mazuļa ieņemšanas.

Bērni ir pats svētākais un tuvākais, ko sieviete savā mūžā var gūt. Tomēr nevajag iedomāties, ka bērni atnāks tāpat vien – sagribēju un dzemdēju. Ir vērts jau iepriekš padomāt, kā dzīvot pirms bērna ieņemšanas. Jā, tu jau zini, ka nedrīkst smēķēt, lietot alkoholiskos dzērienus un uzskati, ka tikai šie divi sliktie ieradumi spēs ietekmēt tava plānotā bērna attīstību. Bet pastāv vēl virkne ieteikumu, kurus vērts ņemt vērā, plānojot bērnu.

Kategoriski izslēdzamās ēdamlietas

Trīs mēnešus pirms bērna ieņemšanas vēlams no ēdienkartes pilnībā izslēgt tos pārtikas produktus un dzērienus, kas satur kofeīnu. Tas tādēļ, ka kofeīns var ietekmēt androgēnu izstrādi, kā rezultātā ievērojams skaits androgēnu nepagūst nokļūt dzimuhormonos. Sekas ir tādas, ka iztrūkst ovulācijas, vēstī wtricks.net

Tāpat vēlams no ēdienkartes izslēgt saldumus. Ja topošā māmiņa ēdīs daudz saldumu, asinīs celsies insulīna līmenis, bet, ja organismā ir par daudz glikozes, tad samazinās imunitāte, kā arī vairumā gadījumu paaugstināts glikozes līmenis var ietekmēt auglību.
Nekādā gadījumā nevajadzētu ēst produktus, kuru sastāvā ir tā sauktās krāsvielas.

Papildus visam iepriekšminētajam, plānojot grūtniecību, vajadzētu ierobežot gaļas produktu patēriņu. Aizstāt gaļas izstrādājumu produktus var ar pākšaugiem vai riekstiem. Vēl ieteicams ierobežot dažādu pusfabrikātu lietošanu, piemēram, desas un līdzīgus produktus. Turklāt tas attiecas ne tikai uz sievietēm, bet arī vīriešiem, jo soju saturoši produkti ietekmē spermas kvalitāti, kas savukārt tieši ietekmē bērniņa ieņemšanas procesa rezultātu.

Produkti, ko vajadzētu lietot pirms bērna ieņemšanas

Pilnpiens

Plānojot grūtniecību, nevajadzētu lietot alkoholiskos dzērienus, tos jāaizstāj ar pilnpiena dzeršanu, vislabāk – kazas pienu. Piens ir bagāts ar vitamīnu D. Tajā ir liels procents ogļhidrātu un kalcija, un šie vitamīni ir ļoti nepieciešami, lai nodrošinātu veiksmīgu grūtniecību.

Ogas

Milzum daud vērtīgu vielu, plānojot grūtniecību, ir tieši ogās. Ēdiet ķiršus – gan skābos, gan saldos. Ķiršos ir ne tikai daudz vitamīnu, bet tiem ir arī labvēlīga ietekme uz nervu sistēmu, kā arī ķiršu ogas palīdz cīnīties ar sliktu dūšu un nelabumu jau tad, kad esat grūtniece.
Vēl ļoti vērtīgas ir dzērvenes, kas palīdz stiprināt organismu. Dzērvenes arī ir labs līdzeklis cistīta ārstēšanai.
Tāpat jāpiebilst, ka regulāri būtu jāēd arī brūklenes, avenes, smiltsērkšķu ogas, pīlādžogas, vilkābeles ogas, ērkšķogas, mežrozīšu augļi un kazenes.

Kliju maize

Šis produkts uzlabo pašsajūtu tad, kad jau iestājusies grūtniecība. Rupjmaize, kliju maize palīdz likvidēt vēdera aizcietējumus, kas ir teju katrai grūtniecei, kā arī palīdz izvairīties no taukaudu uzņemšanas.

Produkti, kas veicina bērna ieņemšanu

Tomāti: pirms bērna ieņemšanas to patēriņš jāpalielina. Ēdiet tos svaigus, salātos, sacepumos – vienalga kā, bet tos noteikti jāēd daudz.

Jūras kāposti: tie ir bagāti ar jodu, kas noteikti palielina iespējas palikt stāvoklī. Tos var pievienot gan zupām, gan salātos.

Un noteikti ievēro, ka tavs saprāts ir galvenais padomdevējs: plānojot grūtniecību, ēd tikai dabiskus produktus. Atceries, ka tas tieši ietekmēs tava nākamā bērna attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!