Foto: PantherMedia/Scanpix

Raudāšana ir visspēcīgākais līdzeklis, kā zīdainītis spēj pievērst sev uzmanību un paziņot, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā: viņš ir slims, noguris vai izbadējies. Patiesībā raudāšana tas ir signāls par to, ka zīdainim nepieciešama pieaugušo palīdzība. Kāpēc mazulīši mēdz raudāt un kā viņiem palīdzēt? Septiņus galvenos zīdaiņu raudāšanas iemeslus apkopojis portāls baby.ru

1.Izsalkums

Izsalkums ir viens no biežākajiem raudšānas iemesliem mazulīšiem no dzimšanas līdz trīs mēnešu vecumam. Tikai bieži vien vecāki nesaprot, kā atšķirt tieši šo raudāšanas iemeslu no citiem. Tas ir itin viegli: zīdainis sāk raudāt noteiktā laikā pēc kārtējās barošanas, veicot ar lūpiņām zīšanas kustības, "ķerot krūti" un stiepjot rociņas. Šī raudāšana ir skaļa, neatlaidīga. Tā kā pirmajos dzīves mēnešos bērniņš grib ēst bieži, raudāšana no izsalkuma ir parasta parādība, jo īpaši gadījumos, ja māmiņa nolēmusi ievērot stingru barošanas režīmu, darot to konkrētos laikos.
Kā palīdzēt? Pielikt bērnu pie krūts vai pabarot no pudelītes. Ja raudāšana bijusi dēļ izsalkuma, mazulis pārstās to darīt. Atsakieties no barošanas konkrētās stundās. Ideālā variantā ir barot mazuli pēc pieprasījuma jebkurā diennakts stundā.

2. Kolikas

Zarnu kolikas ir otrs izplatītākais zīdaiņu raudāšanas iemesls. Kolikas rodas, jo bērnam vēl nav nobriedusi fermentu sistēma, var būt kādas alerģiskas reakcijas, ēšanas traucējumi ar krūti barojošām māmiņām. Rezultātā mazuļa zarnās krājas gāzes, spiežot uz zarnu sieniņām, tādējādi bērns izjūt sāpes.
Kā atšķirt šo iemeslu? Raudāšana ir neregulāra, ar asākiem uzliesmojumiem. Bērns izkliedzas, bet tad uz īsi brīdi pārtrauc raudāšanu. Raudāšanas laikā bērniņš rauj kājiņas. Bērna barošana raudas nemazina. Kolīdz zīdainītis ir paēdis, tā atsākas.
Kā palīdzēt? Mēģināt palīdzēt var dažādos veidos, pirmkārt, pareizi pozicionējot bērnu, lai sāpītes atvieglotu un barošanas laikā mazulis nesarītos gaisu, otrkārt, ir pieejami dažādi medikamenti, tāpat pastāv viedoklis, ka māmiņas uzturs var ietekmēt koliku intensitāti.

Pareiza barošana

Ļoti svarīgi, lai barošanas laikā bērns pie krūts tiktu pielikts pareizi, lai ēšanas laikā viņš nesarītos gaisu. Arī māmiņai būtu nepieciešams pārskatīt savu ēdienkarti, kādu laiku nelietojot treknus ēdienus, pilnpienu un produktus, kas var izraisīt pastiprinātu gāzu veidošanos – kukurūzu, pupas, vīnogas, rupjmaizi.

Medikamenti

Izvēloties medikamentus, jāraugās, lai tie būtu iespējami dabiskāki. Ir tādi preperāti, kuru sastāvā pamatā ir fenhelis. Katru dienu lietojot šādus preperātus, tiks veicināta gremošana, novērsta gāzu veidošanās un vispārēji uzlabota gan kuņģa, gan zarnu trakta darbība. Parasti iespējami dabiskās izcelsmes preperātus var dot zīdaiņiem jau sākot no dzīves 15.dienas un turpināt, līdz kolikas ir beigušās. Parasti tās pazūd trīs līd četru mēnešu vecumā.

3.Karsti vai auksti

Zīdaiņa termoregulācija ir nenobriedusi, tādēļ viņi ātri vien spēj sakarst un arī sākt salt. Par diskomforta sajūtu bērniņš var paziņot ar vienīgo līdzekli – raudāšanu.
Kā saprast, ka tieši šis ir iemesls mazuļa raudām? Ja bērnam ir karsti, viņa ādiņa paliek sārta, viņš sāk īdēt, mēģināt atbrīvot rociņas un kājiņas no apģērba, mētāties pa gultiņu. Raudas pastiprinās, un arī temperatūra paaugstinās. Savukārt, ja bērnam ir auksti, raudāšana sākumā ir pēkšņa un spalga, bet vēlāk pāriet elsās, kam pievienojas žagošanās. Rokas un kājas ir aukstas, arī āda uz krūtīm un muguras ir vēsa.
Kā palīdzēt? Ja raudāšana ir no karstuma, bērnu nekavējoties jāizģērbj, var samērcēt dvieli istabas temperatūras ūdenī un paberzēt bērna ādu, lai viņš atveldzētos. Ja mazulis ir nosalis, tūliņ pat viņš jāapģērbj, kājiņās jāuzvelk siltas zeķītes, bet rociņās – cimdiņi vai tās vismaz uz brīdi jāietin, lai sasiltu.

4.Nogurums

Zīdaiņi no dzimšanas līdz trīs mēnešu vecumam lielāko dienas daļu pavada miegā. Viņi fizioloģiski ļoti ātri nogurst, jo nervu sistēma vēl ir pārāk nenobriedusi. Fiziska vai emocionāla noguruma reakcija ir zīdaiņa raudāšana.
Kā atšķirt tieši šo iemeslu? Mazulis sākumā zaudē interesi par apkārt notiekošo, tad sāk nemierīgi kustēties, čīkstēt vai skaļi raudāt. Jo ilgāk mazulis raud, jo vairāk nogurst. Ir svarīgi zināt, ka zīdainis ne vienmēr ir spējīgs pats nomierināties un aizmigt. Jo lielāks nogurums, jo spēcīgāk un ilgāk viņš raudās.
Ko darīt? Pieklusināt jebkuras skaņas mājoklī, novākt visas rotaļlietas un visu citu, kas var novērst mazuļa uzmanību. Jau tad, ka pamanāt pirmās noguruma pazīmes, var mēģināt bērniņu papeldināt, jo pēc ūdens peldes mazulis ātri nomierināsies un aizmigs. Ja bērns jau ir pārāk noguris, peldināt viņu nedrīkst – tas radīs pretefektu un bērns vēl vairāk uzbudināsies. Tad labāk mazo paņemt rokās, panēsāt, pašūpot, padziedot kādu klusu, mierīgu dziesmiņu. Ļoti daudz mazuļu ātri nomierinās svaigā gaisā.

5.Sāpes

Raudāšanu var izraisīt sāpes, piemēram stomatīts, auss iekaisums – kas ir bieži raudu iemesli.
Kā atšķirt šo raudāšanu no citām? Stomatītu jūs pamanīsiet – zīdaiņa mutītē parādīsies balti plankumi, kas var sāpēt. Mazulis sāk raudāt barošanas laikā, atsakās no krūts. Savukārt, ja bērnam ir auss iekaisums, sāpes var būt rīšanas laikā un sāpēt pašas austiņas. Raudāšana ir nepārtraukta, bērniņš nav nomierināms. Viņš ir izsalcis, taču pēc pirmā piena malciņa pārstāj ēst un sāk skaļi bļaut. Sāpes ausīs raudāšanu var izprovocēt tieši naktī. Aizlikts deguns un sāpes kaklā arī var izraisīt zīdaiņa raudāšanu.
Kā palīdēt? Ja zīdainim patiešām ir stomatīts, jāvēršas pie ārsta, bet sākotnēji pats var mājās palīdzēt, bērna muti pasmērējot ar vāju sodas šķidrumu. Tas jādara gan pirms, gan pēc ēšanas. Tas pats attiecas uz ausu sāpēm vai saaukstēšanās pazīmēm – jāvēršas pie ārsta un jāievēro viņa rekomendācijas.

6.Uzmanības trūkums

Neraugoties uz to, ka mazulim vien ir dažas nedeļas pēc dzimšanas, viņš ir sabiedriska būtne. Mazais tiecas ne tikai pēc rūpēm un barības, bet arī pēc uzmanības. Lai bērniņš pilnvērtīgi attīstītos gan intelektuāli, gan emocionālajā jomā, viņam nepieciešama sabiedrība un patstāvīga uzmanība. Tādēļ mazulis darīs visu, lai pievērstu pieaugušā uzmanību. Pierādīts, ka bērna attīstībai nepieciešams ļoti ciešs fizisks kontakts ar māti.

Ar ko atšķiras šī raudāšana? Uzmanības trūkuma gadījumā mazuļa kliedzieni nav saistīti ar kādām nepatīkamām sajūtām. Līdzko ar kliedzieniem viņam izdodas pievērst sev pieaugušā uzmanību, viņš tūliņ pat apklust. Pietiek vien mazuli izņemt no gultiņas un paņemt rokās, kā iestāsies klusums. Raudāšana atsāksies, tiklīdz mazais atkal paliks viens
Kā palīdzēt? Vēlme pēc uzmanības ir jāapmierina – tā nav kaprīze vai izlutināšana, bet dzīves nepieciešamība. Paņemiet mazuli rokās, pastaigājiet ar viņu pa māju, parunājieties. Mēģiniet vispār pēc iespējas biežāk sarunāties ar zīdainīti, smaidīt. Lai jums būtu ērtāk, varat izmantot slingu, "ķengursomu": tā jūs varēsiet paveikt arī kādus mājas darbiņus, vienlaikus bērnam sniedzot iespēju būt kopā ar māmiņu.

7. Mitras drēbītes vai iekaisis dupsis

Mitrs apģērbs kairina ādu, uz kuras var rasties apsārtums, bet pēc tam izsitumi un pat brūces.
Atšķirības. Ja bērnam ir diskomforts no ādas kairinājumiem, raudāšana var kļūt patstāvīga. Viņš raud ne īpaši skaļi, mētā kājiņas, nespēj nomierināties, ja viņu paņem rokās un pabaro.
Kā palīdzēt? Raudāšana var apstāties, ja pārģērbsiet bērnu. Bet sākumā jāattīra sakairinātā āda un tā jāiesmērē ar kādu ziedi. Tās tagad ir dažādas, bet visos laikos par vienu no efektīvākajām uzskata kādu cinku saturošu ziedi.

Zīdaņai raudāšanai patiešām iemeslu var būt gana daudz, bet ar laiku jaunā māmiņa sapratīs, kāds iemesls ir kārtējai raudāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!