Foto: PantherMedia/Scanpix
"Sveiki. Man tāds delikāts jautājums - ko iedot bērnam, lai atbrīvotos no spalīšiem? Man ir aizdomas, ka kaut kas tāds bērnā varētu būt iemājojis, bet ķīmiskos preperātus negribu dot. Sākumā vēlos pamēģināt ko dabiskāku. Kādi ieteikumi?" portālam Cālis.lv pēc padoma vaicā kāda māmiņa.


Konsultē pediatrs, homeopāts Edgars Mednis:

"Par spalīšiem jādomā tad, ja bērns kasa dibenu anālās atveres rajonā. Sevišķi vakaros pirms gulētiešanas. Tie iemājo ķermenī ar netīrām rokām, jo uz tām var būt tārpu oliņas.

Spalīšus var diagnosticēt,nododot analīzes laboratorijā. Bet tās tomēr ne vienmēr parāda šo parazīti esamību bērna ķermenī. Ja dotajā materiālā neparādās oliņas, tad var "palaist" garām. Visbiežāk spalīšus var ieraudzīt podā, pēc vēdera izejas. Tie ir mazi balti tārpiņi ar melnu galviņu. Ja atrodam podā, tad neviens speciālists neuzstādīs labāku diagnozi.

Tikt vaļā var ēdot ķiplokus, ķirbju sēklas. Var arī nedarīt neko, bet rūpīgi mazgāt rokas. Spalīši naktī iznāk ārā un dēj oliņas pa anālo atveri. Tās arī tur paliek. Ja nekasam un atkārtoti neinficējamies, tad tikt vaļā nav grūti.

Ir jau arī no ķīmiskajiem preparātiem "Vermox" un "Helmintox". Bet tos vajadzētu nozīmēt ārstam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!