Foto: PantherMedia/Scanpix
Esi bērniņa gaidībās un neesi pārliecināta par savu asins grupu? Noteikti to noskaidro un pieprasi, lai nepieciešamības gadījumā ārsts ievadītu anti rēzus globulīnu. Tas ir svarīgi tava gaidāmā mazuļa attīstībai.

Katram cilvēkam ir noteikta asins grupa - 0, A, B un AB un rēzus faktors (pozitīvs vai negatīvs). To nosaka, sākot grūtniecības aprūpi, kad gaidāmā bērna māmiņa ir stājusies uzskaitē. Visām sievietēm neatkarīgi no rēzus un asins grupas piederības tiek noteikta arī antivielu klātbūtne asinīs, kas, šķērsojot placentu, var izraisīt augļa eritrocītu bojāeju un apdraudēt grūtniecības norisi, brīdina valsts portāls www.grutnieciba.lv

Visbiežāk antivielas veidojas rēzus negatīvām sievietēm, ja gaidāmais mazulis ir rēzus pozitīvs (šādos gadījumos bērna tēvs noteikti ir rēzus pozitīvs). Pat tad, ja grūtniecības sākumā rēzus negatīvām grūtniecēm antivielas nav atrastas, tās var veidoties grūtniecības laikā, tāpēc šīs antivielas pārbauda vēl atkārtoti.

Pajautā savam aprūpes sniedzējam par anti rēzus globulīna ievadīšanu grūtniecības laikā, ja bērna tēvs ir rēzus pozitīvs. Šis medikaments aizsargā no antivielu rašanās, un to noteikti ievada dzemdību nodaļā visām rēzus negatīvajām sievietēm pēc dzemdībām, ja ir piedzimis rēzus pozitīvs bērniņš, lai nākamās grūtniecības laikā pasargātu mazuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!