Foto: PantherMedia/Scanpix
Sākta kampaņa "Palīdzi bērnam uzaugt ģimenē!", kuras laikā iecerēts pievērst sabiedrības uzmanību audžuģimeņu kustībai, aicinot ziedot bērnu emocionālu atveseļošanai un atbalsta programmu ieviešanai audžuģimenēm. Skaitļi ir satraucoši - ap 500 zīdaiņu un mazuļu aug bez ģimenes.

Latvijā ir aptuveni 8000 bērnu, kas palikuši bez tēva un mātes gādības. Vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, jo viņi savus bērnus situši, spīdzinājuši, mērdējuši badā vai vienkārši par tiem aizmirsuši. Tikai 2% no šiem bērniem ir bāreņi.

Audžuģimenēs savu mājvietu atraduši 1260 bērnu. Šie cilvēki brīvprātīgi uzņēmušies atbildību, atvēruši savas sirdis un nama durvis, ik dienu dāvā rūpes un sirds siltumu, lai šie bērni soli pa solītim atgūtu spēju uzticēties cilvēkiem.

Latvijā šobrīd darbojas 586 audžuģimeņu un ap 4950 aizbildņu, par adoptētājiem pēdējos gados kļuvušas ap 130 ģimeņu, taču vēl arvien ap 1860 bērnu atrodas sociālās aprūpes institūcijās, no kuriem 500 zīdaiņi un pavisam mazi bērni. Galvenā problēma bērnu namos ir emocionālas tuvības un sirds siltuma deficīts.

Kāda ir šo bērnu nākotne? Iela, atkarības, prostitūcija, cietums, pašnāvība, par situāciju spriež kampaņas organizētāji.

Mēs varam to mainīt, atverot savu sirdi un sava nama durvis,
Mēs varam ziedot, lai atbalstītu audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju atbalsta un bērnu rehabilitācijas programmas Latvijas reģionos
Mēs varam aizlūgt par bērniem, kuri vēl arvien atrodas Latvijas bērnu namos

Kampaņas galvenie mērķi:

- informēt un pievērst plašākas sabiedrības uzmanību audžuģimeņu kustībai, uzrunāt cilvēkus kļūt par viesģimenēm audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem.
- aicināt ziedot bērnu emocionālu atveseļošanai un atbalsta programmu ieviešanai audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem Latvijas reģionos,
- bāreņu svētdienā, 2.novembrī, aizlūgt par visiem bērniem, kuri atBodas bērnu namos.

Kampaņas īstenošanas gaitā paredzētās dažādas aktivitātes, tostarp no 6.oktobra līdz pat 28.decembrim vides stendos būs izvietoti sabiedrību uzrunājoši plakāti.

25.oktobrī Blīdenes kultūras namā, Brocēnu novadā notiks 2004.gadā statusu ieguvušo audžuģimeņu 10 gadu jubilejas pasākums, bet 31.oktobrī notiks starptautiska konference Jelgavā "Bērna vajadzības un palīdzības iespējas" Savukārt 2.novembrī Latvijas kristīgā Alianse bāreņiem Latvijas baznīcās organizē Bāreņu lūgšanu svētdienu.

Audžuģimeņu kustību Latvijā jau 10 gadus atbalsta, popularizē un attīsta Nodibinājuma "Sociālo pakalpojumu aģentūra", Profesionālo audžuģimeņu apvienība "Terēze". Šoruden sadarbībā ar "Latvijas kristīgo Aliansi bāreņiem" jau trešo gadu tiek rīkota kampaņa
"Palīdzi bērnam uzaugt ģimenē!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!