Piedāvājam 12 elementārus paņēmienus, kā ar mazu bēnu veidot vēl ciešākas attiecības. Iespējams, daudzas no tām lietām, ko minēsim, jūs jau darāt, bet, ja šīs nodarbes kļūs regulāras, attiecības ar bērnu veidosies vēl veiksmīgākas. Viens ir skaidrs, lai cik tu būtu aizņemta, tomēr katru dienu ir jāvelta noteikts laiks, ko veltīt tikai kopābūšanai ar bērnu. Un nesaki, ka tas nav iespējams!

Steigai - nē, samīļošanās -jā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesteidzies bērnu izvilkt no gultas tūliņ pēc tam, kad nozvanījis modinātājs, un bērns nule kā atvēris actiņas. Labāk, lai viņš vēl pavārtās pa gultu kopā ar tevi. Bet vakarā, pirms miega, ieritinies mazajam blakus gultiņā, piespied viņu sev klāt un paguli kopā dažas minūtes, iečukstot bērnam austiņā to, cik ļoti laimīga esi ar tik jauku bērniņu. Lai bērns iemieg ar pārliecību, ka viņa mazajā pasaulītē viss ir kārtībā.

Brokastu laiks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atrodi kaut minūti laika, lai apsēstos blakus bērnam pie brokastu galda un parunātu ar viņu par dienas plāniem.

Mīļa zīmīte

Foto: Privātais arhīvs

Ja bērns jau prot lasīt, uzraksti viņam zīmīti - kaut ko smieklīgu un mīļu, un paslēp to viņa apģērba kabatā vai pusdienu kastītē. Bērns vēl nelasa? Tad vari uzzīmēt kartīti, piemēram, ar sirsniņām.

Dziesmu laiks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kamēr abi ejiet uz bērnudārzu vai skolu, skaitiet kopā dzejoļus vai divbalsīgi padziediet. Varbūt tas būs kāds pašsacerēts stāsts, ko abi katru dienu varat papildināt ar jauniem notikumiem?

Slepenais kods

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izdomājiet jums abiem vien zināmu slepeno kodu, piemēram, trīsreiz sasitot mazuļa plaukstas, jūs abi zināsiet, ka tas nozīmē "es tevi mīlu".

Līdz vakaram

Foto: F64

No rītiem atvadies līdz vakaram, saki, ka ar nepacietību atkal gaidīsi satikšanos (un tā taču ir patiesība). Un ierastā teiciena: "Uzvedies labi" vietā labāk novēli:"Jautru tev šo dienu" vai ko citu, bet noteikti kaut ko iedvesmojošu.

Lielais stāstnieks

Foto: PantherMedia/Scanpix

No dienas gaitām atgriežaties mājās automašīnā? Izslēdz radio: blakus tev sēž stāstnieks, kurš ar nepacietību vēlas dalīties dienas iespaidos. Uzklausi viņu uzmanīgi, uzdod jautājumus un ar visiem iespējamiem paņēmieniem demonstrē savu ieinteresētību par to, kā bērnam pagājusi kārtējā diena.

Smejies

Foto: PantherMedia/Scanpix

Patiesi smejies par bērna jokiem. Protams, šajā vecumā humors mēdz būt visai savdabīgs, bet tava reakcija bērnam būs patīkama.

Ļauj emocijām vaļu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja bērns pārdzīvo par kaut kādām nepatikšanām, nepārtrauc viņa emocionālo stāstu un nesteidz piedāvāt risinājumu, kā šo situāciju izbeigt. Sākumā vienkārši ar interesi uzklausi un ļauj viņam pārliecināties, ka tu viņu saproti un dalies ar viņu pārdzīvojumos, ka tev ir svarīgs viss, kas ar viņu notiek.

Vakara tērzēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pie vakariņu galda sāc tādu sarunas tematu, lai tajā var piedalīties arī bērns. Visus pieaugušo jautājumus ar vīru varēsiet apspriest vēlāk, divatā, bet pie vakariņām - lai notiek ģimeniska patērzēšana. Nepalaid garām bērna izteiktās replikas, noteikti reaģē uz tām.

Laiks divvientulībai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atrodi vismaz 15 minūtes, lai ar bērnu pabūtu tikai divatā - spēlējoties, lasot, zīmējot vai vienkārši - nedarot neko. Nkeādu mācību un citi obligāto pienākumu - tikai patīkama kopābūšana, dāsni dāvājot viens otram apskāvienus, skūpstus un maigumu. Pavisam jauki būtu, ja šajā laikā jūs apmainītos lomām - bērns teiks, kas tev jādara, bet tu paklausīgi visu izpildīsi, ko saka "komandieris".

Mīļums pret bērna rotaļlietām

Foto: stock.xchng

Patiesi izrādi interesi par to, kas bērnam mīļš un dārgs. Jā, raudošs lācēns - tā ir rotaļlieta, ko tu pati taču esi pirkusi. Bet bērnam tas ir uzticams draugs, kas dzīvo īstu dzīvi. Painteresējies, vai lācēns ir paēdis un kurs viņš plāno doties pastaigā - bērns būs patiesi priecīgs parunāt par to.

Avots: žurnāls "Good Housekeeping", oktobris, 2014.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!