Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad mazulis nācis pasaulē, pirmās minūtes un pirmā stunda paiet nemanot – visi laimīgi, satraukti. Bet, vai esi kādreiz aizdomājusies, ko mazulis jūt un dara tieši pirmajās minūtēs, kad ieraudzījis plašo pasauli? Portāls sciencenews.org, atsaucoties uz pētījumiem par jaundzimušā uzvedību, kuru veikšanai izmantoti videomateriāli par nule kā dzimušiem bērniem, sniedz nelielu ieskatu par mazuļa pirmo dzīves stundu. Komentē Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe.

Pirmā minūte: Mazulis ar dusmīgu kliedzienu pieteicis sevi pasaulei. Šī kliegšana palīdz "pamosties" plaušām un sākt elpot.

Otrā minūte: Kliedziens ilgst aptuveni minūti, kad uz brīdi iestājas klusums. Minūte relaksējoša klusuma, ko mazulis izbauda, pametis mātes dzemdi.

Trešā minūte: Mazulis sāk mosties, pirmo reizi atver actiņas, un pamazām sāk kustināt galvu un muti.

Astotā minūte: Zīdainis kļūst vēl aktīvāks. Atvērtas acis mazulim var novērot pat piecas minūtes. Šajā laikā mazulis jau var parādīt ieinteresētību ēšanā, raugoties uz māmiņas seju un krūtīm, jau parādot sejas grimases par izsalkumu un kustinot rociņas iepretim mutei.

18.minūte: Pietiek, zīdainis jau ir noguris un laiks atpūtai.

36.minūte: Jaundzimušais jau pēc ožas sākt tiekties pēc mātes piena.

62.minūte: Visticamāk, šajā laikā medmāsa centīsies mazulim iedot pirmpienu, kas bagātināts ar proteīnu, ogļhidrātiem un olbaltumvielām, bet satur maz tauku. Šī agrīnā zīšana stimulē piena daudzuma palielināšanos, kā arī veicina dzemdes ātrāku saraušanos.

70.minūte: Zīdainis atkal ir piekusis un aizmieg.

Protams, katra bērna uzvedība pēc piedzimšanas var atšķirties, un šie vien ir vidējie rādītāji. Tomēr ir interesanti un varbūt patiesi noderīgi, izzināt šīs pirmās mazuļa dzīves minūtes. Vissvarīgākais, ko vajadzētu darīt, pēc iespējas ātrāk mazuli iepazīstināt ar māmiņu un lielāko bēbīša dārgumu - pienu. Ir izpētīts, ka tie mazuļi, kuri pirmajā dzīves stundā pielikti pie krūts, daudz veiksmīgāk zīž par tiem bērniem, kuriem mātes piens piedāvāts vēlāk.

Komentē Rīgas Dzemdību nama Neonatoloģijas daļas vadītāja, neonatoloģe Inese Bļodniece:

"Vismaz mums nav zināmi tādi zinātniski pamatoti novērojumi, kas apstiprinātu vai parādītu, ka jaundzimuša bērna uzvedība pirmajās dzīves stundās ir tieši tāda un ne savādāka. Iespējams, kāds ārsts vai aktīvāki vecāki ir veikuši šādus pierakstu, proti – kad bērns atver acis, kad pirmo reizi žāvājas, kad sāk kustināt to vai citu ķermeņa daļu, taču, kā jau minēju, zinātniska pamatojuma šādiem novērojumiem nav.

Neonatoloģu uzmanība brīdī, kad bērniņš ir nācis pasaulē, tiek pievērsta tam, kā notiek pāreja no dzīves intrauterīnā vidē uz dzīvi ekstrauterīnā vidē. Jeb vienkāršāk sakot – kā bērniņš pāriet no dzīves mammas puncī uz patstāvīgu elpošanu, ēšanu, asinsriti. Piemēram, vai asinsvadi un sirds adekvāti "pārkārtojas" no vienas dzīves vides uz otru utt. Protams, ir zināmas lietas, kas piemīt visiem jaundzimušajiem, tas ir – sākumā viņi ir aktīvi, piesaka sevi, bet pēc dažām stundām nomierinās un iemieg, jo bērniņam jāatpūšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!