Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērniem jautājumu parasti ir daudz, un vecāki spēj vien uz tiem atbildēt. Tagad, kad ar mazo pastaigājieties pa kritušajām koku lapām, ir īstais laiks bērnam saprotamā valodā paskaidrot, kādēļ vasarā kokiem lapas ir zaļas, bet rudenī tās krāsojas. Paveic ar bērnu kopā eksperimentu - bērnam tā būs izzinoša informācija un patīkami pavadīts laiks kopā ar vecākiem.

Pastaigas laikā ar bērnu pārrunā to, ka daži koki ir zaļi visu gadu, bet citiem lapas rudenī nokrīt, bet pavasarī atkal uzplaukst. Ja rudenī vēro lapkriti, būsi ievērojis, ka lapas kļūst dzeltenas, bet pēc tam iegūst sarkanu vai oranžu krāsu un vēlāk nokrīt.

Eksperimentā atbildēsim uz jautājumu: "Kur lapas ņem krāsu?"

Nepieciešamie materiāli:

- četras līdz piecas spinātu lapas;

- viena stikla glāze;

- karote;

- nagu lakas noņemšanai paredzētais šķīdums;

- kafijas filtrs;

- šķēres;

- līmlente;

- zīmulis.

Eksperimenta gaita:

1. Saplucini spinātu lapas mazos gabaliņos.

2. Samet lapu gabaliņus glāzē un saberz ar karoti.

3. Pievieno lapu biezenim vairākas tējkarotes nagu lakas tīrāmā šķīduma. Nepieciešams tik daudz šķīduma, lai lapas būtu pilnībā apklātas.

4. Izgriez no kafijas filtra taisnstūrainu strēmeli. Tai jābūt šaurākai par glāzi.

5. Ar līmlenti pielīmē strēmeli pie zīmuļa, pagaidi, kamēr lapas nogulsnējas un uzliec zīmuli uz glāzes tā, lai filtra gals iegrimtu nagu lakas tīrāmajā šķīdumā, nepieskaroties lapām.

6. Atstāj glāzi uz vairākām stundām.

Kas notiek?

Redzēsiet, ka pa kafijas filtra strēmeli uz augšu ceļas vairākas krāsas. Zaļo krāsu dod ķīmiskā viela, kas padara lapas zaļas, - hlorofils. Redzēsiet arī citas krāsas - sarkano, dzelteno, oranžo. Šīs krāsas nāk no citām vielām, kas ir zaļajās lapās.

Pavasarī un vasarā fotosintēzes procesā lapās tiek saražots tik daudz hlorofila, ka redzama tikai zaļā krāsa. Dienām saīsinoties, hlorofila ražošana samazinās, zaļā krāsa izsīkst, bet parādās citas krāsas. Kad zaļā krāsa izzūd, lapa drīz nokrīt.

Izskaidro bērnam saprotamā valodā noderīgus terminus

Hlorofils ir ķīmiska viela, kas padara augu lapas zaļas.

Fotosintēze ir process, kura gaitā augi pārvērš saules gaismu un ūdeni hlorofilā.

Avots: Toms Robinsons "Aizraujoši eksperimenti bērniem" (izd."Apgāds "Kontinents"").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!