Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja esat no tiem vecākiem, kuriem paveicies un bērns brokastīs ir gatavs apēst vismaz kaut ko, vienalga tas nav viegli – izdomāt, ar ko pabarot bērnu, lai viņam garšotu un viņš saņemtu nepieciešamās uzturvielas veiksmīgam dienas sākumam. Mazliet izdomas un jums noteikti izdosies pagatavot kaut vienu ēdienu, ko bērns no rīta būs gatavs apēst.

Putras

Biezputras uz brokastu galda arī mūsdienās ieņem līderpozīcijas gan bērnu, gan pieaugušo vidū. Var pagatavot gan auzu, gan mannā, rīsu pārslu, griķu, katrā ziņā – variantu ir daudz un gan jau vismaz vienu no putras veidiem būs gatavs ēst arī tavs bērns, tikai jāatrod, kuru.

Uztura speciālisti uzskata, ka putra brokastīs ir pats vērtīgākais produkts, ko vajadzētu ēst ikvienam. Putra organismam spēj sniegt visas nepieciešamās kalorijas, lai dienas gaitā varētu strādāt, mācīties un veikt citas aktivitātes. Un putras skolēniem būtu vēlams vārīt ar pienu, nevis ūdeni. Kādēļ? Jo piens bērna organismu nodrošina ar kalciju, kas stiprina kaulu sistēmu. Vecākiem vien atliek pavērot, kuru putru bērns ēstu vislabprātāk.

Biezpiens

Arī biezpiens ir ļoti labs produkts, ko var pasniegt skolēnam brokastīs. To var ēst gan tāpat, gan dažādos citos izstrādājumos, piemēram, pagatavojot biezpiena plācenīšus. Un gan jau arī biezpienu vismaz kaut vienā veidā var iemānīt bērnam. Lai dažādotu ēdienu, biezpienam var pievienot rozīnes, augļus, riekstus – kaut ko, kas tavam bērnam garšo no veselīgajiem našķiem. Vecākiem der ielāgot, ka bērnam brokastīs jāapēd kaut viens ēdiens, kas bagātināts ar kalciju.

Olas

Olas tiek ierindotas trešajā vietā no vislabākajiem produktiem, ko piedāvāt skolēnam brokastīs. Mazākie bērni parasti labāk izvēlas vienkārši vārītu olu, bet vecāki bērni labprāt ēd omleti. Omletei var pievienot mazus vistas gaļas gabaliņus, tomātus, rupji sarīvētu sieru. Ar zaļumiem gan jābūt uzmanīgākiem, jo ir bērni, kuriem negaršo zaļumi. Ja garšo, omletei droši var klāt pievienot arī tos, piemēram, pētersīļus vai dilles.

Vienkārša un ātra biezpiena plācenīšu recepte

Būs nepieciešams: 250 gramu biezpiena, divas ēdamkarotes miltu, viena ola, augu eļļa, sāls, cukurs, bet piedevām – medus, putukrējums vai ievārījums.

Pagatavošana: biezpienu sajauc ar olu, pievieno sāli un cukuru pēc garšas, pievieno miltus, visu uzmanīgi sajauc. No iegūtās masas pēc vēlēšanās veido plācenīšus vai mazas bumbiņas un liek uzkarsētā pannā cepties. Kad plācenīši vai bumbiņas gatavas, uz šķīvja var pievienot piedevas pēc vēlēšanās – pārliet ar medu, ievārījumu vai uzlikt putukrējuma "cepuri".

Omlete siera "gultiņā"

Sātīga omlete ar sieru un zaļumiem, kas būs veselīga un turklāt ātri pagatavojama.

Būs nepieciešams: 100 grami siera, divi tomāti, sešas olas, 250 millitri piena, dilles, pētersīļi, sāls pēc garšas. 

Pagatavošana: dziļā pannā vai veidnē izvieto sieru – rīvētu vai mazos kubiciņos sagrieztu, tad tomātu šķēlītes. Olas sakuļ ar pienu, pievienojot sakapātus zaļumus. Maisījumu izlej veidnē un liek cepeškrāsnī. Omlete izcepas ātri, un maltītes pagatavošanai tev būs nepieciešamas vien aptuveni 20 minūtes.

Ko izvēlas portāla Cālis.lv lasītājas?

Saprotams, ka daudzi vecāki zina, kas ir veselīgs un kas neveselīgs, bet ir laimīgi, ja bērns vispār ēd brokastis. Ko brakstīs ēd "cālēni"?
Viennozīmīgi - TOPa augšgalā atrodas sausās brokastu pārslas ar pienu, sviestmaizes, augļi, biezpiena sieriņi, pankūkas un siermaizes.

Palasot Cālis.lv forumā rosināto tēmu par brokastīm un to ēšanu, neēšanu, nākas secināt, ka nav daudz bērnu, kuri ēstu veselīgās brokastis, ko iesaka speciālisti. Ja vēl olas un biezpienu bērni tomēr izvēlas labprātāk, tad putras ēd visai maz skolēnu.

"Mans skolēns praktiski nebrokasto, kādreiz centos vismaz ar kādu šokolādes sieriņu iekārdināt, citreiz jogurtu vai lakto. Šorīt izvilka marinētu gurķīti no burkas , piekoda gaļas šķēlīti un prom bij. Agrumā nav ēdājs."

"Manējai neveselīgas brokastis - atkarībā no apetītes viens vai divi šokolādes sieriņi. Tā kā pārējā laikā ēd normālu ēdienu, sevišķi nesatraucos par to. Būs jāizmēģina piedāvāt pārslas ar pienu. Putru brokastīs es pati neesmu gatava piedāvāt (t.i., vārīt)."

"Meitai 10 gadi un es spiežu ēst katru rītu putru. Apēd labi ja pāris ēdamkarotes, bet tomēr pati jūt, ka vēderam ir labāk. Izklausās jau pabriesmīgi, bet ja es nespiedīšu ēst, tad viņa nedēļām staigās apkārt, uzkožot kādu šokolādīti un čupa čupu un neēdot neko un nemaz."

"Mana pirmklasniece katru rītu prasa auzu pārslu putru un zaļo tēju, retu reizi pierunāju klāt apēst siermaizīti. Bet svētdienās mums brokastīs ir pankūkas."

Lūk, tik dažādi ir bērni un viņu vēlmes. Ja dienas gaitā bērns paēd siltu, uzturvielām bagātu ēdienu, nekas slikts jau nenotiks, ja brokastīs neēdīs putru. Mediķi uzsver, ka brokastīs jāapēd vismaz nedaudz ēdiena, citādi, gaidot pusdienas, organismam nebūs enerģijas mācīties un apgūt jaunas zināšanas. Ja bērns pilnībā atsakās ēst mājās, pamēģini viņam kaut ko iedot līdzi uz skolu. Lai līdzpaņemto ēdienu bērns varētu apēst vimaz kādā starpbrīdī.

Speciālisti saka NĒ klasiskajām desmaizēm

Zināms, ka pagatavot desmaizīti ir ātri un vienkārši. Lielākajai daļai bērnu šis ēdiens garšo itin labi, taču speciālisti gan rauc degunus, ka neesot veselīgi. Ja tomēr bērns labprāt ēd šādu maizīti vai burgeru, tad vēlams izvēlēties pilngraudu maizi, nesmērēt biezu kārtu margarīna un desas vietā izvēlēties, piemēram, vārītu vistas fileju. Maizīti var papildināt ar dārzeņiem – tomātu vai gurķu šķēlītēm, salātu lapu.

Brokastu dzēriens

Skolēniem no rīta ieteicams dzert tēju, paša pagatavotu, īstu kakao, pienu vai sulu. Sula un piens būs īpaši vērtīgi, jo bērnam sniegs vēl papildus vitamīnus un enerģiju. Protams, arī ūdeni var piedzert. Jogurts vairāk tiek uzskatīts kā ēdiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!