Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējo piecu gadu laikā vīriešu dalība dzemdībās ir ievērojami palielinājusies, un aizvien vairāk tēvu piedalās savu atvašu sagaidīšanā, kas vairākus gadu desmitus atpakaļ nebija iedomājams. Taču jāņem vērā būtisks apstāklis - lai vēlme būt dzemdībās kopā ir abpusēja, vīrietim nedrīkst uzspiest piedalīties bērniņa dzimšanā, ja viņš to nevēlas.

Mazuļa nākšana pasaulē ģimenei ir neatsverams notikums, kas tiek gaidīts ar nepacietību, bet reizē arī ar satraukumu par nezināmo. Lai arī kā ģimene gatavotos šim brīnumainajam brīdim, bieži vien tam noticēt un saprast, kas notiek var tikai brīdī, kad tas patiešām sākas – dzemdībās. To laikā vīrietim ir jāsaprot, ka viņa loma ir būt spēcīgam un emocionālam atbalstam sievietei. Tā ir situācija, kad vīrietis nespēj snieg praktisku atbalstu, pie kāda ir radis, lai arī fiziski dzemdību laikā var palīdzēt arī viņš.

Tagad piedalīties dzemdībās kopā ir ikdienišķa prakse. Tomēr, lai šis lēmums neizrādītos spontāns un nepārdomāts, ir nepieciešams apzināties vairākas lietas, kas attiecas uz tēva dalību dzemdībās.

Galvenokārt, būtiskākais ir, lai vēlme būt dzemdībās kopā ir abpusēja. Sievietes to nekādā gadījumā nedrīkst tēviem uzspiest un tāpat ir arī otrādi. Ja jaunā māmiņa nevēlas, lai vīrietis viņu redz šādā situācijā, viņas lēmums ir jārespektē, norāda "Gaidību 4dienu" semināru organizētāji.

Tēva klātbūtnei dzemdībās var būt gan pozitīva, gan negatīva ietekme uz sievietes emocionāloun arī fizisko pašsajūtu. Dzīvesbiedrs var palīdzēt gan ar labiem vārdiem, gan vienkārši tuvību, kas radītu drošības sajūtu un palīdzētu sievietei atslābināties. Vīrietis var arī palīdzēt fiziski, sniedzot īpašu masāžu vai citādas darbības, kas palīdzētu atvieglot dzemdību procesu. Par to, kā palīdzēt gan fiziski, gan emocionāli vislabāk var uzzināt kopā apmeklējot pirmsdzemdību kursus.

Ir dzirdēti neskaitāmi gadījumi, kad dzemdību laikā vīrietim paliek slikti, piemetas nelaba dūša vai pat noģībst. Tādēļ pirms dzemdībām vienmēr ir jāvienojas par rīcību šādos gadījumos. Ir jāsaprot, ja vīrietim paliek slikti vai nepatīkami, tam ir jāpamet dzemdību zāle, un sievietei tas ir jāsaprot. Arī vīrietim tas ir neaprakstāms pārdzīvojums, kas atstāj iespaidu uz visu mūžu.

Ir speciālisti, kas apgalvo, ka dzemdību zālē tēvam vietas nav, un šajā procesā jāpiedalās tikai māmiņai un medicīniskajam personālam. Pieredzētais var atstāt smagu psiholoģisku iespaidu uz vīrieti un sievieti, kā rezultātā vīram radīsies nepatika vai nevēlēšanās pieskarties sievietei, zudīs seksuālā interese. Tieši tādēļ dzemdību procesam ir jāpieiet nopietni, tam ir jāgatavojas, apmeklējot sagatavošanās kursus un izvērtējot visus plusus un mīnusus tēva klātesamībai. Pats būtiskākais ir apzināties, ka abi vecāki to vēlas – būt kopā bērniņa ierašanās brīdī, ka tēvs ir gatavs būt klāt, bet māmiņa vēlas un ir droša par klātbūtnes nozīmību.

Par šo un daudzām citām tēmām tiks runāts 30.oktobrī "Gaidību 4dienu" semināra laikā tirdzniecības centra "Domina Shopping" restorānā "Vairāk Saules". Piedalīties seminārā tiek aicināti visi topošie un jaunie vecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!