Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 laikā no 3. līdz 16.novembrim turpinās maija beigās aizsākto informatīvo akciju "Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!"

Akcijas laikā ikvienam būs iespēja zvanīt uz tālruni 116111 un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju.

Šogad no 25.maija līdz 1.jūnijam notikušās akcijas pirmajā daļā Uzticības tālrunī 116111 saņemti 750 zvani un 244 gadījumos sniegta psiholoģiskā palīdzība. No šīm konsultācijām 50 gadījumos zvanītāji vērsās pēc palīdzības emocionālas, 23 - fiziskas, piecos – seksuālas vardarbības gadījumā. Sešos gadījumos pēc palīdzības vērsās vardarbības aculiecinieki. Trīs gadījumos par iespējamo vardarbību un nespēju nodrošināt bērniem piemērotu aprūpi informācija nodota sociālajam dienestam.

Sarežģītākie akcijas laikā izskatītie jautājumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālo vardarbību ģimenē, fizisku un emocionālu vardarbību no vecāku puses, bērnu pamešanu novārtā ģimenē, kā arī vecāku problēmām ar alkoholu.

Skatot aizvadīto akciju rezultātus, var secināt, ka seksuālā vardarbība ir viena no pašām smagākajām tēmām, par ko cietušie bieži vien atsakās runāt vai arī mēdz mainīt iepriekš sniegto informāciju. Tieši tāpat seksuālās vardarbības upuri nereti noliedz notikušās vardarbības aktu, kā arī atsakās no palīdzības.

Kampaņas gaitā ir sagatavoti arī informatīvie materiāli – komikss un informācijas lapa, kā arī īpaša sadaļa VBTAI mājaslapā, kur var iegūt detalizētāku informāciju par seksuālas vardarbības atpazīšanu, pazīmēm, sekām un atbildību.

Pirmo reizi šādu kampaņu Uzticības tālrunis 116111 rīkoja 2013.gadā. Tad kampaņas laikā Uzticības tālruņa speciālisti atbildēja uz 3098 zvaniem un sniedza 710 psiholoģiskās konsultācijas.

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

Uzticības tālruni var sazvanīt:

- darba dienās no plkst.8 līdz plkst.23,

- sestdienās no plkst.8 līdz plkst.22,

- svētdienās no plkst.10 līdz plkst.22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!